• min side ikon Min side

Nøkkelen til din sikkerhet på nett

Passordet er nøkkelen til din digitale safe, som ikke bare inneholder penger, men dine personlig data, dokumenter og bilder.

Hackere finner stadig nye metoder for å få tilgang til dine og familiens passord. En av de mest utbredte er phishing, der hackeren lokker deg inn på en side, som f.eks. Facebook eller Gmail sin innloggingsside. Oppgir du passordet her, har hackeren fått tak i det.

Det finnes også Keyloggers, som er et virus som registrerer alt du taster på tastaturet, inkludert passord, og sender informasjonen til hackeren. Metodene er mange, og derfor er det viktig å velge sikre passord. Her er fem tips til hvordan du best gjør det:5 tips til et sikkert passord

Lag kompliserte passord

Passord bør ha en lengde på minst 10 tegn, inkludert både tall, tegn og store og små bokstaver. Aldri bruk det samme passordet til forskjellige kontoer.

Bruk en passord-manager til å huske passordene

Mange har forskjellige kontoer, så det kan være lett å glemme passordene. En passord-manager er et program som hjelper deg med å holde styr på passordene dine. Det finnes flere gratis passord-managere. Her er en oversikt. Se oversikt over passord-manager

Bruk godkjennelse med to faktorer for å logge inn

Mange nettsider sender deg en unik kode på sms hver gang du logger inn, som du bruker sammen med ditt vanlige passord. Slik kommer hackeren ingen vei ved å kun kjenne til passordet ditt.

Bruk en passordgenerator

Har du vanskelig for å finne på et sikkert passord kan du bruke en online passordgenerator, som lager et sikkert passord for deg. Se eksempel på passordgenerator

Bruk en sangtittel

Mange bruker navnene til familiemedlemmer og lignende som er lett å huske. Dessverre er slike passord også lett å gjette for hackere. Et enkelt triks er i stedet å bruke tittel på en sang, bok, film, e.l.

Les mer om barn og sikkerhet på nett.