• Handlekurv

 • Min side

Sikker på sosiale medier

  Barn og ungdom vokser opp med sosiale medier, men lærer de hvordan man sikrer seg? Snakk med barna dine – få gode råd her

   Hjelp barna i gang på sosiale medier

   Når barn begir seg ut på sosiale medier, bruker de sjelden tid på å tenke sikkerhet og personvern. Derfor er det viktig at vi som foreldre lærer dem om nettsikkerhet.

   Det er ikke nok å sette opp filtre og regler – foreldre bør også ta praten og lære barna hvorfor de ikke skal oppgi personlig informasjon til fremmede, eller legge ut alt mulig på Facebook. Vi må guide barna våre og lære dem å forstå viktigheten av online sikkerhet.

   Din oppgave som forelder er ikke nødvendigvis å kjenne til alle ulike sosiale medier i detalj, men å guide til fornuftig atferd. Her er noen ting du bør oppmerksom på når ditt barn starter sitt sosiale liv på nettet:

    Yellow: en form for datingtjeneste som kan knyttes til Snapchat. Tjenesten minner litt om Tinder, men denne er for de mellom 13 og 18 år. Siden mange barn bruker Snapchat, og mange foreldre har mindre oversikt over sine barns atferd på Snap enn f.eks. Facebook, kan barna lett komme i ubehagelige situasjoner eller få kontakt med voksne fremmede.

    Chat forum: Yellow er ikke det eneste chatteforumet hvor barn kan komme i kontakt med folk som ikke er den de utgir seg for å være. Det er viktig å lære dine barn at de aldri kan vite sikkert hvem de chatter med.


    «Jeg har hørt at det er noe trollegreier. De skriver stygge kommentarer og gjør slemme ting» - Emilia, 10 år

    Personverninnstillinger på Facebook: Facebook lar sine brukere selv styre hva andre kan se og gjøre på ens private profil. En kan f.eks. sette innstillinger slik at fremmede ikke kan se andre opplysninger enn ditt profilbilde, coverbilde og navn. Slik kan ikke fremmede misbruke private opplysninger og bilder. Husk at aldersgrensen på Facebook er 13 år.

    Grupper på Facebook: I dag foregår mye av unges aktivitet på Facebook i lukkede grupper, som kan ha flere tusen medlemmer. Ofte kan mobbing og deling av private bilder forekomme i slike grupper – helt usynlig for foreldre eller andre som ikke er medlem av gruppen. En viktig del av praten med ditt barn bør derfor handle om hvilke grupper barnet er medlem av og hva de omhandler.

    Deling av private bilder og informasjon: Det er viktig å lære barn at de aldri må sende private opplysninger via sosiale medier – ikke til folk de ikke kjenner. Samtidig må barn også være klar over at om de deler bilder, er de ute av deres kontroll. Også Snapchat-bilder, som mottakeren kan ta skjermbilde av.


    «Det er akkurat som om å bli mobbet i skolegården, bare at det er hele verden som kan se det, hvis du mobber på internett.» - Lea 10 år    Les også: Her kan du snakke om alt du har opplevd eller lurer på når du er på nett – helt anonymt

     Ingen får gi seg ut for å være deg

     Alle kunder får forsikring mot ID-tyveri og nettmisbruk helt uten kostnad. Forsikringen får du automatisk når du blir kunde hos Codan Forsikring – og den gjelder for hele familien.

     Les mer om ID-forsikring

      Be om tilbud

      Ring oss gjerne på 408 06300 eller be om å bli oppringt

       Laster skjema