Vær trygg på sosiale medier

Barn og tenåringer vokser i dag opp med sosiale medier, men vet de hvordan de er trygge på disse plattformene? Snakk med barna dine – få gode råd her

  Lær barnet ditt nettvett

  Når barn og unge tenåringer engasjerer seg i sosiale medier, bruker de sjelden mye tid på å tenke på sikkerhet og personvern. Derfor er det viktig at vi som foreldre lærer dem om å være sikker på nett.

  Det er ikke alltid nok å sette opp filtre og restriksjoner, foreldre skal også snakke med og lære barna hvorfor de ikke bør oppgi personlig informasjon, og legge ut hva som helst på Facebook o.l. Vi bør veilede barna våre og lære dem å forstå viktigheten av nettsikkerhet.

  Din oppgave som forelder er ikke nødvendigvis å kjenne alle de forskjellige sosiale mediene i detalj, men isteden være barnets veileder til fornuftig atferd. Her imidlertid noen funksjoner du bør være spesielt oppmerksom på når barna starter sitt liv på nett.

   Yellow

   Yellow er en form for datingtjeneste for nye vennskap og kan kobles til Snapchat slik at brukerne får flere følgere. Tjenesten kan minne litt om Tinder, men som isteden er for ungdom mellom 13 og 18 år. Siden flere barn bruker Snapchat og mange foreldre har mindre oversikt over barnas atferd på Snapchat enn for eksempel Facebook, kan barna lett komme i ubehagelige situasjoner eller de kan komme i kontakt med voksne fremmede.

   Chatfora

   Yellow er langt fra det eneste chatforumet hvor barna dine kan komme i kontakt med folk som ikke er den de utgir seg for å være. Det er viktig å lære barna dine at de aldri kan vite hvem som sitter i den andre enden av en chat-samtale.

   Personverninnstillinger på Facebook

   Facebook lar brukerne selv kontrollere hva andre kan se og gjøre på deres private profil. For eksempel kan du slå på innstillinger slik at fremmede ikke kan se noen annen informasjon enn profilbildet, forsidebildet og navnet ditt. På den måten kan ikke fremmede forstyrre eller misbruke privat informasjon og bilder. Vær oppmerksom på at aldersgrensen på Facebook er 13 år.

   Grupper på Facebook

   I dag foregår mye av barn og ungdoms aktivitet på Facebook i lukkede grupper, som kan ha mange tusen medlemmer. Mobbing og deling av private bilder forekommer ofte i disse gruppene, noe som gjør den usynlig for foreldre eller andre som ikke er medlemmer av gruppen. Derfor bør en viktig del av samtalen om barnets atferd på sosiale medier være hvilke grupper barnet er medlem av og hva de handler om.

   Deling av private bilder og informasjon

   Det er viktig å lære barna dine at de aldri må sende privat informasjon via sosiale medier – hvertfall ikke til folk de ikke kjenner. Samtidig bør barna dine også være oppmerksomme på at hvis de deler bilder, er det brått utenfor deres egen kontroll. Til og med Snapchat-bilder, som mottakeren kan ta skjermbilde av.

    Forsikring mot nettmisbruk

    Som kunde i Codan får du ID-tyveri og forsikring mot nettmisbruk inkludert i ditt kundeforhold, uten ekstra kostnad

    Les mer om ID-forsikring og forsikring mot nettmisbruk