• min side ikon Min side

Øk nettsikkerheten på ferie

Skal smarttelefonen eller pc med på ferie? Se våre tips til hvordan øke nettsikkerheten når du skal på ferie.

Vi tar stadig i bruk nye tjenester og deler mer informasjon, enn det som er fornuftig for å gjøre livet litt enklere eller litt mer underholdende. Så godt som alle legger igjen digitale spor, og mange slurver med passord og sikkerhet. Når du bruker dine digitale enheter på ferien er det en del sikkerhetstiltak du bør være oppmerksom på.

Pass deg for lommetyver

Lommetyver ser på turister som lette ofre, så pass godt på veska. Risikoen for tyveri vil alltid være til stede, så sørg for å ta løpende kopi av alle dine data. Husk også å sette på skjermlås, og ha sterke passord på både smarttelefon, nettbrett og pc. Slik lager du sterke passord.

Bruk kun sikre nettverk

Svindelforsøk starter ofte med ID-tyveri på nett. Når du surfer på nettet i ferien bør du alltid bruke nettverk du kan stole på og aller helst 3G eller 4G-nettet på mobilen din enn det trådløse. Du bør unngå å bruke offentlig tilgjengelig Wifi, som kan være hackeres inngang til telefonen din.

Når du bruker hotellets Wifi, bør du alltid få en ansatt til å bekrefte nettverkets navn. Husk også å oppdatere programvaren på både telefon og nettbrett slik at du alltid har de nyeste sikkerhetsoppdateringer, og sørg for å ha sterke antivirusprogrammer installert på din bærbare pc.

Ikke informer innbruddstyvene

Du vil selvfølgelig gjerne dele ferieopplevelser med venner på sosiale medier. Sørg bare for at det kun er dem du deler med, så du ikke risikerer at kriminelle følger med. Gå derfor gjennom personverninnstillinger en ekstra gang, før du pakker kofferten og drar.

Bruk offline-kart

Skal du bruke kartfunksjonen på mobilen på ferien, kan det være en god idé å laste ned kart som kan brukes offline. Spesielt utenfor EU, kan det bli dyrt hvis du er avhengig av mobildata for å finne frem. Muligheten for offline-kart finnes i Google Maps og i forskjellige andre apper.

Hvis barna skal bruke mobilen til underholdning kan det også være en god ide å laste ned spill og filmer som ikke er avhengige av mobildata. Utvalgte filmer og serier som du og barna kan se offline, er tilgjengelig på for eksempel Netflix og Viaplay.

Hvis du passer på og forbereder deg godt er det ingen grunn til at ferien blir ødelagt av hackere og lommetyver.

Les mer om barn og sikkerhet på nett.