• min side ikon Min side

Når barnet trenger noen å snakke med

  Det er ikke alltid lett å dele alt med dine nærmeste. Hos Kors på halsen får du snakke med en voksen du kan stole på, og som ikke kan se hvem du er. Du kan fortelle om alt, både gode ting og det du synes er vondt og vanskelig.

  Vi har snakket med Nelli Kongshaug, leder for Kors på halsen, som er Røde Kors sitt samtaletilbud for barn opp til 18 år.

  Hos Kors på halsen kan barn prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil. Dette gjelder alle typer spørsmål – inkludert om du har opplevd noe vondt på nett eller mobil.

  – Mange barn tør ikke si fra til foreldre om ting som har skjedd på nettet, fordi de er redd for hvordan foreldrene vil reagere. Det kan være bildedeling, der barnet ditt har delt et bilde med en hun eller han liker, og så har de sendt det videre. De får en sterk skyldfølelse, selv om de delte bilde i fortrolighet, sier Nelli.

  Hun mener barn og unge er reflekterte og i stor grad vet hva som er smart og ikke.
  – Likevel kan det være at du er forelsket i en gutt, og får respons fra han du er forelsket i. For å opprettholde relasjonen sender du et bilde, som du kanskje vet ikke er så lurt. Eller det kan være fordi man føler seg presset til å gjøre det.

  Les også: Slik tar du praten – 7 råd til en god ”nettforelder”

  Kongshaug forteller at mange av de som kontakter Kors på halsen sjekker deres reaksjoner. ” Tåler de å høre det jeg har å si?”
  – Vår jobb er å trygge barn og unge på at det er fint å fortelle om det som har skjedd, og sammen finne en løsning eller veien videre. Mange forteller ting til oss som de ikke tør å dele med venner, familie eller andre.

  Kontakt Kors på halsen:

  Her kan du prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil. Det er helt anonymt og gratis: https://www.korspahalsen.no

  Les mer om barn og sikkerhet på nett.