• min side ikon Min side

Mobbing på nettet

Noen var ute etter å skade Olivias (13) rykte. Derfor ba hennes familie om hjelp til å fjerne en falsk profil opprettet i hennes navn.

    Nyhet på Facebook

    Hilde scrollet nedover nyhetsoppdateringen sin på Facebook. Hun stoppet opp et øyeblikk. Hva var dette reklame for?


    fiktiv reklame for codan

    Timingen kunne ikke vært bedre. Hun klikket på annonsen, myste etter kontaktinformasjon og slo telefonnummeret.

    Mobbingen

    Olivia visste ikke hvorfor mobberne hadde valgt henne. To jenter på trinnet ga henne stygge blikk i skolegården og slang kommentarer etter henne på vei hjem fra skolen. - Du er stygg, sa de. Ingen liker deg.

    Mamma Hilde hadde trøstet henne de gangene hun hadde kommet hjem i tårer. Det hjalp litt å få trøst, men mobbingen fra de to jentene fortsatte.

    Kommentaren på TikTok

    Olivia hadde 6570 følgere på TikTok. På trettenårsdagen sin hadde hun fått lov til å få sin egen brukerkonto. Dansevideoene hennes ble populære og det kom masse likes og meldinger fra følgerne hennes. - Du er så flink, skrev de.

    Dette var et fristed for Olivia. På TikTok kunne hun utfolde seg uten å være redd for å møte de stygge blikkene. Hun visste godt at det fantes hatere på nettet. Med en åpen profil og kommentarfelt, var det alltid en risiko å få stygge meldinger av andre.

    Sent en kveld før leggetid, tok hun frem telefonen for å sjekke kommentarene til den siste dansevideoen hun hadde lagt ut.



    samtale på tiktok

    "ikke tro du er noe. du er fortsatt drit stygg."

    Det stakk i magen hennes. Kommentaren var fra en lukket profil. Olivia tok en skjermdump av meldingen før hun slettet kommentaren og blokkerte brukeren. – Nå kan de i det minste ikke se videoene jeg legger ut, tenkte hun.

    Dagene sneglet seg av gårde og hun unngikk å gå på de stedene hun trodde hun kunne møte mobbejentene.

    Etter gymtimen en dag, kom en jente bort til henne. Det var klassevenninnen Ella. – Du, jeg tror det er noen som laget en falsk profil av deg. Jeg så denne på Insta, sa Ella og holdt telefonen sin foran ansiktet til Olivia.

    falsk instagrambruker

    – Olivia, det er noen som later som om de er deg.

    Hun kjente igjen profilbildet. Det var en skjermdump fra en av hennes videoer på TikTok. Alt så ekte ut. Bortsett fra at det ikke var noen følgere eller innlegg på kontoen.

    Hun skalv på hånden og snudde seg mot Ella. – Hvordan oppdaget du dette? spurte hun. Ella fortalte at et av hennes innlegg på Instagram hadde fått en ekkel kommentar. Den kom fra denne kontoen.

    Ella strakk frem armene sine og tilbød en klem da hun så tårene som rant ned kinnene til Olivia. – Jeg visste at det ikke var deg. Du ville aldri skrive noe sånt til meg. sa hun.

    Hjelp hos Codan Forsikring

    «Hei, du har kommet til Codan Forsikring, og du snakker med Anders.» sa stemmen i telefonen til Hilde. Hun kjente på en klump i halsen da hun skulle snakke. Ordene stokket seg ikke helt slik hun ønsket. – Det er min datter. Hun har hatt det tøft og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sa Hilde til slutt.

    Rådgiveren fra Codan hadde god trening i å snakke med folk i vanskelige situasjoner.

    – Dette var leit å høre. Vi skal finne ut hvordan vi kan hjelpe deg, sa Anders med sin rolige stemme.

    Fjerning av falsk profil

    Den falske profilen hadde blitt brukt til å skrive stygge kommentarer mot flere elever på skolen. Det var ingen tvil om at noen var ute etter å skade Olivias rykte.

    – Det er best å fjerne den falske kontoen så raskt som mulig, sa Anders. Dette gjør vi ved å fylle ut et online skjema hos Instagram. Han sendte en link til Hanne. De gikk igjennom hva hun burde skrive i anmeldelsen til Instagram. Et bilde av gyldig legitimasjon krevdes for verifisere identiteten til Olivia.

    instillinger på instagram

    Etter en lengre samtale med Anders fikk hun flere råd og tips om hvilke rettigheter de hadde og andre tiltak de kunne gjøre for å stanse misbruk på nettet. Dersom mobbingen fortsatte, anbefalte Anders at de koblet inn skolen og foreldrene til mobbejentene.

    Mor og datter-samtalen

    Hilde betraktet datteren som pirket i maten sin ved middagsbordet. De hadde sammen sjekket Instagram i flere dager etter innrapporteringen. En dag var den falske kontoen helt borte fra Instagram.

    Moren hadde forsøkt å overbevise Olivia i lengre tid at de skulle kontakte foreldrene til mobbejentene. – Anders fortalte meg at det faktisk er ulovlig å opprette en profil i en annen persons navn, sa Hanne. – Det heter identitetskrenkelse og er en straffbar handling etter loven. Vi bør fortelle dette til jentenes foreldre.

    – Mamma, det blir bare verre hvis vi gjør det, sa Olivia og så ned i bordplaten.

    Det ble stille ved bordet. Hanne respekterte sin datters ønske og lot derfor saken ligge.

    Sommerferie rundt hjørnet

    Etter at den falske profilen ble fjernet, hørte ikke Hilde noe mer om mobbingen. Det var to dager igjen til sommerferien skulle starte. Hilde syntes til og med at datteren hadde fått et gladere uttrykk i ansiktet.

    – Gleder du deg til å starte på ungdomsskolen til høsten? spurte Hilde. Olivia nikket bekreftende mens hun så på mobilskjermen. Det kom et smil fra 13-åringen. Smilet hang igjen på ansiktet hennes da hun tittet opp fra mobilen. – Mamma, jeg tror det kommer til å bli bedre nå, sa hun. Olivia holdt frem telefonen slik at moren kunne se det ene ordet på skjermen.

    melding som sier unnskyld

    Hilde pustet dypt ut. Nå kunne sommeren starte.



    Denne historien er fiktiv og er et eksempel på saker vi hjelper våre kunder med. Det er mye man selv kan gjøre for å rydde opp i nettmisbruk, men ofte hjelper det å ha en profesjonell i ryggen. Vi hjelper deg med å forebygge nettmisbruk. Vi hjelper deg eller barnet ditt hvis dere allerede har blitt utsatt for misbruk. Du kan ringe oss eller sende e-post. Det koster ingenting å få hjelp fordi tjenesten inngår i din forsikring hos oss.

    Tips og råd

    Har barnet ditt fått krenkende kommentarer på TikTok? Her er 3 ting du kan gjøre:

      • Ta en skjermdump av kommentaren
      • Slett og rapporter kommentaren til TikTok
      • Blokker bruker som har skrevet kommentaren


    Ønsker du å beskytte barnet ditt mot krenkende kommentarer på TikTok eller Instagram? Her er 3 råd:

        • Be barnet ditt om å aldri dele passordet sitt med noen
        • Opprett en privat konto slik at barnet ditt kan selv godkjenne eller avslå følgere. Slik blir innholdet som barnet ditt publiserer kun tilgjengelig for godkjente følgere. Ingen andre enn disse kan sende meldinger til barnet ditt.
        • Slett en følger eller blokker en bruker når noe oppleves ubehagelig.
        • TikTok har flere råd her om hvordan man holder seg trygg.


    Det er straffbart etter loven å bruke en annen persons navn og bilde på sosiale medier i en brukerkonto. Dette strider også mot retningslinjene til Instagram.

    Dette gjør du hvis du oppdager en falsk profil på Instagram

    Følg ditt barns kontoer på sosiale medier. Snakk sammen om hvordan barnet ditt har det på nettet og sett deg inn i hvordan appene fungerer. Slik kan du forebygge misbruk og gripe inn tidlig dersom barnet ditt skulle bli utsatt for ubehageligheter online.