• min side ikon Min side

Endring på Google førte til drømmejobben

Medieomtale om en hendelse fra fortiden hindret Erik (32) i å kapre drømmejobben. Med hjelp fra Codan økte han sine muligheter på jobbmarkedet.

    Mediestormen

    Erik hadde vært arbeidssøkende i åtte måneder.

    Det begynte å tære på selvfølelsen at han ikke kunne forsørge sine kjære slik han hadde vært vant til. På dårlige dager kunne han også kjenne seg maktesløs og ute av stand til å ta kontroll over sin fremtid.

    Ett år tidligere hadde det stormet rundt ham. Han hadde fått hovedrollen i en varslingssak på jobben. Nå led familien på grunn av hans sterke ansvarsfølelse.

    I sin stilling som økonomimedarbeider, hadde Erik oppdaget at noen i ledelsen hadde tatt litt for mange snarveier. Han så det som sin plikt til å si i fra.

    Varslingssaken brakte mye oppmerksomhet rundt hans person. Journalister kontaktet ham dag og natt. Det føltes ut som om hele landet fulgte med.

    Historien endte ikke godt. Selskapet han jobbet for saksøkte ham etter at han hadde uttalt seg til media om de kritikkverdige forholdene.

    Erik vant saken i retten, men jobben ble borte og han registrerte seg som arbeidssøkende hos NAV.

    En ny start

    Til tross for alt de hadde vært igjennom, prøvde han og kona å se fremover. De skulle få den etterlengtede familien de hadde drømt om. Alt skulle bli bra igjen.

    De hadde lenge ønsket å bli foreldre. Erik og hans kone var kommet i lykkelige omstendigheter og termindatoen for deres førstefødte nærmet seg med stormskritt.

    Lykken hadde vært komplett hvis han bare kunne få en jobb. Etter så lang tid uten å bli innkalt til intervju, forstod Erik at det måtte finnes en sammenheng mellom medieomtalen og avslagene som landet i innboksen hans.

    - Har advokaten noe nytt å melde? spurte hans kone. Hun så på sin mann. Hun la merke til at de nyankomne gråhvite flekkene i skjegget hans.

    – Nei. Han har ikke klart å få fjernet artiklene ennå, svarte Erik. Advokaten, som hadde bistått ham i rettsaken, fikk i oppdrag å fjerne artikler om Erik på nettet. Nettavisene hevdet at artiklene fortsatt hadde nyhetsverdi og nektet å fjerne dem.

    – Jeg tror vi må gi opp. Vi har ikke råd til å betale mer i advokathonorar, sukket Erik oppgitt.

    Samme kveld fikk Erik og kona besøk av noen venner. De snakket om artiklene som fortsatt lå ute på nettet. - Det må da finnes noen andre som kan hjelpe med å slette ting fra nettet…? Har du forsøkt å kontakte noen andre? spurte venninnen Hanne. Erik innrømmet at han hadde satt sin fulle lit til at advokaten skulle klare oppgaven. Det var kanskje på tide å teste ut andre muligheter.

    - Hva med å spørre forsikringsselskapet ditt? Søsteren min ble rammet av ID-tyveri i fjor. Hun fikk hjelp gjennom sin forsikring til å rydde opp i alle problemene. Ring dem og hør om du er dekket, sa Hanne.

    Erik nikket og smilte. Dette hørtes ut som en god idé. Det tentes et lite glimt av håp i ham.

    Codan tar saken

    - Hei, det er Codan Forsikring. Du snakker med Cecilie. Hva kan jeg hjelpe deg med? Han fortalte hele historien om varslingssaken, medieoppslagene og til slutt alle jobbavslagene. Kunne Codan hjelpe ham med å slette artiklene?

    - Det viktigste for deg nå er å bli innkalt til førstegangsintervju, ikke sant? spurte Cecilie hos Codan. - Jo, hvis jeg får mulighet til å vise meg selv frem og snakke om min kompetanse, tror jeg at jeg har gode muligheter til å få en jobb, sa Erik.

    Dersom det ble aktuelt å nevne omstendighetene rundt hans avskjed, ville han helst ha muligheten til å snakke om det ansikt til ansikt.

    - Det er svært vanlig at arbeidsgivere googler sine kandidater, forklarte Cecilie. - Dette er en måte å sile ut folk på. Dersom de finner noe negativt om deg, er det større sannsynlighet for at du havner nederst i søkerbunken.

    - Det som skjer nå er at vi skriver til Google og ber om at de fjerner søketreff knyttet til ditt navn. Dette heter avindeksering. En avindeksering av artiklene kan være tilstrekkelig i ditt tilfelle. Det fjerner ikke selve artiklene, men det vil da ikke bli mulig å knytte ditt navn til artiklene via et Google-søk på navnet ditt.

    - For å lykkes i å få søketreffene slettet, oppgir vi som grunn til avindekseringen at det er spesielt belastende for deg at ditt navn er knyttet til artiklene, avsluttet Cecilie.

    Erik kjente at han ble litt lettere til sinns. Kunne dette funke? Han hadde ingenting å tape. – Kjør på, sa han. La oss gjøre det!

    Avindeksering

    Cecilie fikk en signert fullmakt og kopi av passet til Erik. Neste skritt var å finne frem alle urlene som Erik ønsket avindeksert. I alt fant Erik ni urler på nettet med hans navn i forbindelse med artikler om varslingssaken.

    - Det er viktig å være tydelig og argumentere godt for saken sin i skjemaet til Google, forklarte Cecilie. Her er forslag til tekst jeg skriver for å forklare den belastningen du har opplevd i forbindelse med mediedekningen.

    fjerning fra søkemotor, avindeksering

    Skjemaene ble sent avgårde til Google og nå var det bare å vente og se.

    Termindato kom og gikk. Babyen lot vente på seg. Etter en uke så Erik at Google hadde fjernet søkene.

    Drømmejobben

    Oppdraget ble avsluttet og det ble stille fra Erik. Cecilie hadde følt sympati med mannen som prøvde å skape en god tilværelse for seg selv og sin familie. En bra fyr fortjener et godt utfall, tenkte hun. Hun lurte på hvordan det hadde gått med ham.

    Tre uker senere kom en e-post i innboksen til Cecilie. Hun smilte da hun leste meldingsfeltet.


    kundedialog med codan


    Endelig kunne Erik legge fortiden bak seg. Cecilie likte å tenke på at kanskje hennes bidrag hadde påvirket jobbprosessen. Det var godt å vite at en så enkel løsning kunne hjelpe en person så mye.



    Denne historien er fiktiv. Den er et eksempel på saker vi hjelper våre kunder med. Det er mye man selv kan gjøre for å rydde fjerne innhold fra nettet, men ofte hjelper det å ha en profesjonell i ryggen. Vi hjelper deg også med å forebygge nettmisbruk. Ta kontakt hvis du allerede har blitt utsatt for misbruk. Du kan ringe oss eller sende e-post. Det koster ingenting å få hjelp av oss fordi tjenesten inngår i din forsikring hos oss.

    Sletting fra søkemotorer


    Råd når du ønsker å fjerne søktreff fra nettet:

      • Kontakt først de som har publisert artikkelen og be om sletting.
      • Dersom de som har publisert ikke vil slette artikkelen, be om at de foretar en avindeksering av navnet ditt fra artikkelen.
      • Hvis alt 1 og 2 ikke fører frem, kontakt Google direkte for avdindeksering av søkeord.


    Kriterier for å innvilge sletting fra søkemotorer (Google og Bing):

    Prinsippet om ”retten til å bli glemt” er hovedregelen. Det er likevel ikke fritt frem for å få slettet innhold fra nettet. For å kunne slette urler fra søkemotor, må du oppgi hvorfor du ønsker sletting. Her er noen kriterier søkemotorene styrer etter når de innvilger sletting:

        • Dersom saken har allmenn interesse eller du er en offentlig person, må du tåle mer omtale.
        • Om det som beskrives er et kriminelt forhold, må du tåle mer omtale.
        • Om det som beskrives er opplysninger knyttet til yrkesutøvelse, må du tåle mer omtale.
        • Dersom omtalen som kommer frem om deg er uriktig, skal det styrke din rett til å få navnet ditt avindeksert.
        • Dersom saken er gammel, skal det styrke din rett til å få saken slettet.


    Kilde: Datatilsynet. Her kan du lese mer om ”Retten til å bli glemt"