• min side ikon Min side

Krenket på nettet

Petra (41) kom seg ut av et destruktivt forhold. Hennes eks svarte med å avsløre intime detaljer om henne i en blogg. Hun trengte profesjonell hjelp for å få privatlivet tilbake.

  «Ingen kommer til å elske deg så høyt som jeg gjør»

  Det smalt høyt da han lukket lokket til laptopen. Som en refleks tittet han over skulderen for å se om han var alene. Han la PCen i bagen og slang den over skulderen. «Jeg stikker nå» sa han da han idet han gikk forbi pulten til en kollega. Det hadde sluttet å regne. Han gikk med raske skritt over den våte parkeringsplassen mot bilen sin.

  Som et daglig ritual, kjørte han til huset der han bodde før. Bilmotoren gikk mens han tok ut et kamera og siktet det tunge objektivet inn mot huset. Det var ingen å se i den stille gaten. - Best å komme litt nærmere på, tenkte han. Han tråkket over små bekker fulle av epleblomstblader og stilte seg rett ved vinduet. - Tjue bilder måtte holde, tenkte han. I dét han kjørte fra stedet, dannet det seg setninger i hodet hans som han skulle bruke til sitt neste innlegg.


  En avlyst date

  Petra våknet til et pling fra mobilen. Hodet kjentes tung ut fra ettermiddagsluren. Det tok noen sekunder før hun forstod hvor lyden kom fra. Mobilen viste en ny melding på Tinder-appen.

  samtale krenket på nett

  Dette var tredje gang en mann på Tinder hadde avlyst en date. Hjertet hennes sank. Hva hadde hun gjort galt? Venninnene hadde advart om at nettdating til tider kunne være brutalt. Ghosting og ufine meldinger var hverdagskost, hadde de sagt. Det hadde vært tøft for Petra å komme seg tilbake til datingverden igjen. Likevel var hun innstilt på å møte en ny mann. Hjertet hennes trengte det, selv om sjelen fortsatt var skadet etter forrige forhold.


  Eksen

  En tid tilbake hadde en uskyldig kontorflørt med en kollega raskt utviklet seg til et fast forhold. Det kom blomster på døren og invitasjoner til romantiske turer. Petras nye kjæreste flyttet inn til henne - men det tok ikke lang tid før forholdet raknet ved sømmene. Tegnene på at han var en kontrollerende partner kom gradvis: Hans konstante behov for å vite hvor hun var, humørsvingninger og raserianfall utløst av bagateller. - Dette kan umulig være kjærlighet, tenkte hun. Hun så ingen annen utvei enn å gjøre det slutt.

  Bloggen

  Det var forbausende lett å opprette bloggen. Han hadde trodd noen skulle stoppe ham. Desto større var tilfredsstillelsen da fingrene hans tastet inn bokstavene til hennes navn i innlegget. Nå var det han som hadde kontroll.


  «Du sover naken. Jeg ser deg ligge der helt sårbar. Jeg kjærtegner deg, min Petra.»

  Han gjentok navnet hennes flere steder i teksten. Etter innlegget studerte han statistikken på bloggen. Lesertallene økte for hver dag. – De liker å lese det jeg skriver, tenkte han. Han hadde skrudd av kommentarfeltet. Ingen skulle komme i veien for hans kjærlighetserklæringer til kvinnen han fortsatt elsket.

  En ny date på Tinder

  Et smil lyste mot Petra fra mobilskjermen. Hun så en mann med rutete skjorte og blondt skjegg som stod triumferende på en norsk fjelltopp. Hans lekne blikk fikk henne til å sveipe til høyre. Det ble match. Hun ville vente til det kom en melding fra ham på Tinder-appen. Hun måtte ikke vente lenge. Skjermen lyste opp og viste en ny melding. Samtalen var i gang. Det var litt annerledes denne gangen. Tonen var uanstrengt og leken. Da hun så opp fra mobilen, hadde det gått to timer. Mannen i rutete skjorte ga henne sitt telefonnummer og samtalen forflyttet seg til SMS og Messenger.


  Den tomme stolen


  «Min elskede. Du skal vite at jeg kjemper for deg. Alle andre er sveklinger.»

  Han gikk bort til den tomme plassen innerst i lokalet og stoppet opp for å stryke hånden sin over kontorstolen hennes. Hver dag ventet han å se ansiktet hennes dukke opp i gangen der de pleide å flørte. Petra hadde bedt om å få slutte på dagen. Det var av personlige grunner, hadde hun sagt til sjefen. - Hun kommer tilbake, tenkte han.

  Oppdagelsen

  To lekne øyne satt og så på Petra. Det hang igjen en smule fra det blonde skjegget hans fra kakebiten de nettopp hadde delt. Hun smilte og laget en gest til sin egen munn og tørket bort en smule som ikke var der. Han rødmet litt og lo.

  Etter at latteren hadde stilnet, kremtet han og fikk et alvorlig uttrykk i ansiktet. – Jeg oppdaget noe på nettet i dag morges, sa han. Hun så spørrende på ham og ventet på en forklaring. – Ja, jeg har googlet deg, skjønner du. Han så ned i et øyeblikk og tok sats. – Du er kanskje ikke klar over det, men det ligger ting ute på nettet om deg som er ganske oppsiktsvekkende, for å si det mildt, sa han.

  Ordene traff henne med en bølge av ubehag. Daten hennes fortalte om oppdagelsen han hadde gjort da han gjorde et søk på nettet på Petras navn. Han viste henne en blogg som handlet om henne og en ukjent mann. Innleggene beskrev intime detaljer om hennes liv. Petra kjente at kvalmen og panikken grep tak i henne da hun så et sovende bilde av seg selv. Hun reiste seg opp fra stolen og forlot kafeen.

  Samme kveld ringte hun den blonde mannen. Petra ba om unnskyldning for at hun hadde dratt fra kafeen så fort. Hun ble møtt med forståelse. – Du bør få profesjonell hjelp til å fjerne den bloggen fra nettet. Hvis du googler «sletting av innhold fra nettet», så kan du se hva som dukker opp, sa hennes date.

  Codan tar saken

  Line gjorde seg klar til å avslutte dagen på jobb. I det hun strakk seg frem for å slå av PCen, ringte telefonen hennes. Hun svarte telefonen med sin kvikke trondheimsdialekt - Hei, det er Line fra Codan. Hva kan jeg hjelpe deg med?

  Etter et kvarter hadde hun hørt hele historien om hvordan Petras privatliv var blitt brettet ut i en avslørende blogg.

  Line skrollet gjennom bloggen og skumleste innholdet. Skjermen viste en kvinne som stod med ryggen til på soverommet, delvis skjult av gardinene. Teksten i blogginnleggene avslørte en tydelig besatt mann.

  - Har du selv forsøkt å snakke med personen som skriver dette? spurte rådgiveren hos Codan. Petra ble taus i telefonen en stund. Det kom mentale bilder opp i hodet hennes fra dagen hun dro fra eksen. Nei, jeg har ikke hatt kontakt med ham etter at det ble slutt, sa hun.

  En rapport til bloggnettstedet

  Neste morgen fant Line fra Codan frem bloggnettstedet og studerte retningslinjene. Det var en rekke punkter som kvalifiserte til sletting av bloggen.

  lov om krenkelse

  Petra hadde i tillegg straffeloven på sin side som gir vern av privatlivets fred. Det lå ingen kontaktdetaljer om mannen som skrev innleggene. Løsningen ble derfor å sende inn en rapport til bloggnettstedet og be om sletting.

  Avsløringen

  Han satt og ventet på at hun skulle dukke opp i vinduet. Bilen hennes stod i oppkjørselen, men han kunne ikke se henne noen steder. Vekten av Nikon-kameraet kjentes tung ut i hånden hans. - Det er best å ta en nærmere titt, tenkte han.

  I dét han listet seg opp mot huset, fôr utgangsdøren opp. Petra hadde fulgt med hans bevegelser fra den parkerte bilen og gikk med bestemte skritt mot eksen sin. Hun så ham i øynene og sa. – Jeg skjønner at du er lei deg for at jeg endte vårt forhold. Men dette er ikke måten å få meg tilbake på, Lars. Det er ikke greit at du skriver intime ting om meg på nettet, sa hun med alvor i stemmen. Hun var redd for at stemmen ville briste, men den ble sterkere for hvert ord hun sa.

  Lars glapp kameraet i forfjamselse. Skammen bredte seg over ansiktet som en våt klut og han senket blikket sitt. Det var ingenting igjen å si. Rolig gikk han tilbake til bilen og så på henne for siste gang.


  «Vi er ikke ment for hverandre. Jeg elsker deg ikke lenger.»

  Bloggen var fjernet. Det var som å våkne til en drøm han hadde stått og betraktet. Stemmen hennes hang i minnet hans en lang stund. Han trakk pusten dypt og lot tårene renne ned kinnet.

  Det kom et pling fra mobilen til Petra.

  privat sms


  Denne historien er fiktiv. Den er et eksempel på saker vi hjelper våre kunder med. Det er mye man selv kan gjøre for å rydde opp i nettmisbruk, men ofte hjelper det å ha en profesjonell i ryggen. Vi hjelper deg med å forebygge nettmisbruk. Vi hjelper deg også hvis du allerede har blitt utsatt for misbruk. Du kan ringe oss eller sende e-post. Det koster ingenting å få hjelp fordi tjenesten inngår i din forsikring hos oss.

  Hva skal jeg gjøre?

  Dette gjør du hvis du oppdager krenkende kommentarer eller innhold av privat karakter om deg i et blogginnlegg:


  1. Ta en skjermdump av innlegget

  2. Rapporter til bloggnettstedet om at noen har publisert krenkende innhold av privat karakter som strider i mot retningslinjene til bloggnettstedet. Be om å få fjernet bloggen/innlegget.

  3. Dersom dette ikke fører frem, kan du anmelde forholdet til politiet.