Hva er nytt?
Fra 1. mars 2021 skal også du som eier elbil betale trafikkforsikringsavgift. Forsikringsselskapene betaler deretter avgiften til staten.
Avgiften betales for hver dag du har ansvarsforsikring på motorkjøretøyet . Ansvarsforsikring er obligatorisk for alle eiere av bil og andre kjøretøy i Norge. Og avgiften må betales for at forsikringen skal være gyldig.
Når skal avgiften betales?
Trafikkforsikringsavgiften skal betales sammen med forsikringene dine.
Betaler du for eksempel for forsikringen din i flere betalingsterminer i året, skal du også gjøre det med avgiften.
For deg som allerede har en elbilforsikring vil avgiften komme med på fakturaen når forsikringen har hovedforfall, altså når forsikringen fornyes
Jeg har avtalegiro. Hva må jeg passe på?
Du må passe på at maksbeløpet i nettbanken er stort nok til å dekke både forsikring og trafikkforsikringsavgift. Du endrer selv maksbeløpet i nettbanken. Ta kontakt med banken din ved behov for hjelp.
Hva er fordelene ved den nye ordningen?
Avgiften kan fordeles gjennom året, og du trenger kun å forholde deg til forsikringsselskapet. Om du selger kjøretøyet, betaler du kun for tiden du var eier av kjøretøyet. Om kjøretøyet avregistreres, betaler du ikke avgiften.
Hvem gjelder trafikkforsikringsavgiften for?
Alle som har den obligatoriske ansvarsforsikringen på motorkjøretøy under 7500 kilo, er pliktet til å betale trafikkforsikringsavgift til staten. Kjøretøy med tillatt totalvekt på 7500 kilo eller mer, betaler ikke trafikkforsikringsavgift, men vektårsavgift. Denne vil fortsatt bli krevd inn av Skatteetaten.
Hvem bestemmer pris på trafikkforsikringsavgiften?
Det er Stortinget som bestemmer hvor mye du skal betale i trafikkforsikringsavgift. Forsikringsselskapene står for innkrevingen av avgiften for staten.
Påvirker bonusen min hva jeg skal betale i avgift?
Trafikkforsikringsavgiften er en avgift som går til staten, og ikke til forsikringsselskapet. Avgiftsbeløpet påvirkes derfor ikke av bonusen din.
Hva skjer om jeg har mottatt feil avgiftsbeløp?
Trafikkforsikringsavgiften bestemmes ut ifra kjøretøyets kategori. Er det rapportert inn feil kategori, vil også trafikkforsikringsavgiften bli feil. Et eksempel kan være at en dieselbil ikke er registrert med fabrikkmontert partikkelfilter. Da må du kontakte Statens vegvesen. Innkreving av trafikkforsikringsavgift er basert på opplysninger registrert i det sentrale motorvognregisteret. Det er Statens vegvesen som vedlikeholder disse opplysningene.
Hva skjer om jeg leaser?
Er du selv ansvarlig for å forsikre det kjøretøyet du leaser? Da betaler du trafikkforsikringsavgift på samme måte som om du hadde eid kjøretøyet selv.
Hvis forsikringen er inkludert i leasingavtalen, er det leasingselskapet som betaler avgiften via sin forsikring.
Hva skjer om jeg eier flere kjøretøy?
Du skal betale trafikkforsikringsavgift til staten per kjøretøy som har ansvarsforsikring.
Hva skjer om jeg kun bruker kjøretøyet deler av året?
Du betaler bare Trafikkforsikringsavgift så lenge bilen har skilter og er forsikret. Har du en veteranbil som kun brukes om sommeren? Da slipper du å betale avgift for tiden bilen står avskiltet i garasjen.
Hva skjer om jeg selger kjøretøyet?
Er kjøretøyet ditt solgt, og du har meldt eierskiftet til Statens vegvesen, trenger du ikke lenger forsikring. Da skal du heller ikke betale trafikkforsikringsavgift til staten. Det er viktig at både selger og kjøper undertegner og leverer melding om eierskifte til Statens vegvesen. Om salgsmeldingen ikke er fylt ut riktig, vil selger fortsatt stå som eier for kjøretøyet. Da vil vedkommende motta framtidige krav knyttet til kjøretøyet. Har du betalt for forsikring og trafikkforsikringsavgift til staten og så solgt bilen før betalingsterminens slutt? Da vil du få tilbakebetalt det du har betalt for mye av forsikringsselskapet, for både forsikringen og avgiften.
Hva skjer om jeg sier opp forsikringen?
Trafikkforsikringsavgift til staten følger forsikringsforholdet.
Har du betalt for forsikring og trafikkforsikringsavgift til staten og sier opp forsikringen før betalingsterminens slutt? Da vil du få tilbakebetalt det du har betalt for mye, for både forsikringen og trafikkforsikringsavgiften.
Bytter du selskap, stoppes forsikringen og avgiften hos det gamle, og starter hos det nye selskapet.
Hva skjer om jeg ikke betaler trafikkforsikringsavgiften?
Du må betale både forsikringen og trafikkforsikringsavgiften for at forsikringsavtalen din skal være gyldig. Trafikkforsikringsavgiften er lovpålagt og altså en del av forsikringsavtalen din.
Hvis du ikke betaler forsikringen eller trafikkforsikringsavgiften, vil vi sende purringer. I verste fall vil vi si opp forsikringen og sende kravet til inkasso. Bilen din vil bli avskiltet hvis politiet kontrollerer den.
Vær også klar over at det 1. mars 2018 ble innført et gebyr. Du kan risikere å betale 150 kroner dagen hvis du har et uforsikret kjøretøy med skiltene på. Her kan du lese mer om dette.