• min side ikon Min side

Forebygg vannskade

    Huskeliste for å unngå vannskade

    Visste du at vannskader er den aller hyppigste skadeårsaken i norske hjem? Og at det er flest tilfeller om vinteren? Dette bør du huske på for å unngå skade.

    Mange gjør en innsats for å sikre seg mot brann, men vannskader er langt vanligere og kan gjøre enorm skade. Følg disse rådene for å unngå at verdier og personlige gjenstander blir ødelagte.

    • Ikke la vaskemaskin, oppvaskmaskin eller tørketrommel stå på om natten eller når du er bortreist
    • Skift vannslangene til maskiner hvert tiende år
    • Kontroller koplinger og skjøter på rørene etter tegn til lekkasje og øvrige forandringer
    • Sørg for at det er plussgrader i alle rom som har vannrør
    • Montér vannstoppere
    • Steng hovedstoppekranen når du skal være borte noen dager. Minusgrader ute kan føre til frosne rør som sprekker
    • Rens slukene minst én gang i året

    Nye regler

    Alle oppvaskmaskiner og vaskemaskiner skal nå ha lekkasjesikring i form av en lekkasjestopper. Har du ikke dette allerede, bør du vurdere om du skal få satt det inn. Det er en billig og enkel måte å oppdage vannskader på.

    Vi anbefaler også å koble til en vanndetektor til alarmen. På den måten blir du varslet hvis uhellet skulle være ute.

    Sjekk også varmtvannsberederen jevnlig. Gamle beredere bør skriftes ut i tide, slik at du unngår lekkasjer og vann utover gulvet.

    Rens takrennen

    Gjennom høsten fylles takrenner med løv, som ofte tetter nedløpene. Få frem stigen og rens takrennen. Vann finner alltid andre veier og kan komme inn i boligen der du minst venter det. Ispropper i tette rør kan dessuten ødelegge rennene.

    Det er også viktig å ha litt varme på i kalde rom når vinteren kommer. Dette for å unngå at rørene fryser og sprekker. Stoppekranen til utespringen må slås av og rørene tømmes. Og har du hytte som ikke skal brukes i vinterhalvåret, slå av vannet der også.

      Skru av hovedstoppekranen

      Cirka tjue prosent av oss vet ikke hvor stoppekranen til vannet er.

      Oppdager du en vannlekkasje, steng av vannet så raskt som mulig. Sørg så for at lekkasjen blir reparert. Fjern vann i boligen så raskt som mulig. Og redd innbo som ikke tåler å bli vått. Vannskader skal alltid meldes til forsikringsselskapet.

      Tørking og eventuelt riving bør settes i gang med en gang. Vi anbefaler sterkt at du får en fagperson til å kartlegge omfanget. Vann trenger seg inn overalt og kan medføre råte, soppvekst og en rekke andre problemer.

        Aktuelle forsikringer

        De fleste vannskader dekkes av vår husforsikring. Velger du Hus Pluss er du ekstra dekket om vann skulle trenge inn i boligen. Du får også dekket vannskader som følge av feil utført av en godkjent/autorisert håndverker.

        For å sikre deg mot skader på gjenstander og inventar som følge av vann bør du ha innboforsikring. Pluss-dekningen gir deg mest trygghet. Den inkluderer blant annet skader som oppstår som følge av et utett våtrom.

        Har du hytte bør du sjekke vår hytte- og fritidshusforsikring.

        Er du plaget med generell fuktighet i bygningen bør du også ta en prat med oss om hussoppforsikring. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål.