Forebygg ID-tyveri
Identitetstyveri er i dag en av verdens raskest voksende form for kriminalitet. Det finnes kun én av deg – la det fortsette sånn!
Risikoen for å få stjålet din identitet stiger i takt med at flere og flere personlige opplysninger oppbevares online. Dette har gjort hverdagen lettere for oss, men det betyr også at din identitet ikke lenger er like sikker.
Personopplysning
Personopplysning er en opplysning som kan knyttes til deg som enkeltperson. Det er navn, adresse, telefonnummer, e-postadresse, bilnummer, bilder og fødselsnummer (fødselsdato og personnummer).
Identitetstyveri
Identitetstyveri er situasjoner der en person får tilgang til personlige opplysninger om rette vedkommende. Uten samtykke benyttes opplysningene i den hensikt å begå svindel eller kriminell handling. Dette kan være å åpne bankkonto, søke om lån/kreditt eller registrere telefonabonnement i en annen persons navn.
At identiteter stjeles for økonomisk vinning, misbruk av private bilder og nettmobbing er et velkjent problem. For noen mennesker kan konsekvensene av ID-tyveri bli svært ødeleggende. Vi har samlet noen råd om hvordan du kan forebygge og oppdage ID-tyveri.
Adgangskoder
Vi har mange steder hvor vi bruker adgangskode, og vi bruker gjerne samme kode flere steder. Om en nettside hvor du har brukt koden hackes, risikerer du at hackere har adgang til alle dine sosiale profiler. Dette kan være nettbank, e-post eller sosiale medier. Sørg for å bruke forskjellige adgangskoder og bruk koder og passord som ikke er enkle å gjette.
Tøm postkassen ofte
Det kan være lurt å alltid låse postkassen. Slik kan ingen bestille varer eller kort i ditt navn og hente det fra postkassen.
Det er enkelt å bryte opp en postkasse og stjele post som kan inneholde personlige opplysninger. Brev kan inneholde abonnementsnummer og opplysninger om hvordan du logger inn i deres selvbetjeningssystemer. Her kan det være ytterligere opplysninger å hente som kan misbrukes. Stopp posten eller allier deg med en nabo som kan ta inn posten for deg når du er bortreist.
Tenk over hva du deler på sosiale medier
Mange vil dele våre ferieopplevelser ved å legge ut bilder på Facebook eller Instagram. Men vær klar over at innbruddstyver også benytter sosiale medier – men av andre årsaker.
Kjenner du alle dine Facebook-venner personlig? Om svaret er nei skal du tenke deg godt om før du deler personlige opplysninger. Unngå også å oppdatere statusen om når du har ferie. Det gjør jobben lettere for en innbruddstyv å vite at du er bortreist hele ferien. Sjekk innstillingene dine på Facebook og la bare vennene dine få se dine oppdateringer. Ett tips er å legge ut tekst og bilder først når du er tilbake fra ferien. Kanskje ikke like morsomt, men helt klart sikrere!