• min side ikon Min side

Unngå brann i vinter

    Flere branner i desember

    Julen nærmer seg og vi tilbringer gjerne mer tid inne. Den koselige adventstidens bakside er at risikoen for brann øker. Det forekommer 40 % flere branner i norske hjem i desember sammenlignet med resten av året, ifølge Codans skadestatistikk.

    Med stearinlys, fyring i peisen og vifteovner blir boligen utsatt for flere brannfarer, og det gjelder å være ekstra forsiktig. Med relativt enkle grep som brannvarsler, brannslukker og brannteppe kan mange branner forebygges.

    Kjøkkenet, det farligste rommet i boligen

    Ifølge DSBs brannstatistikk står kjøkkenet for 55 % av boligbrannene i Norge. Stua er på andreplass med 10 %. I 2018 var det hele 1583 tilfeller av komfyrbranner eller tilløp til brann på komfyr.

    Bakst og mat som putrer uten tilsyn på komfyren er med på å øke brannfaren på kjøkkenet. Typisk for julen er smultbranner, brann i ribbefett, og tørrkoking. Nyere boliger er pålagt å ha komfyrvakt som betyr at komfyren slår seg av selv hvis den ikke er i bruk på en stund. Komfyrvakt kan også ettermonteres i eldre boliger. Dette er noe vi anbefaler absolutt alle å ha.

    Branner i fett skal du ikke prøve å slukke med vann. Bruk et brannteppe for å kvele branntilløp på komfyren. Sørg ellers for at du har slukkeapparat, enten pulver eller skum som også kan brukes på kjøkkenet.

    Gå aldri fra levende lys

    Å gå fra levende lys, eller at noe som kan ta fyr står for nært. Det skal ikke så mye til før noe blir antent, og ved juletider har du ekstra mye i boligen som lett kan brenne. Ta en ekstra runde før du legger deg og sørg for at alle levende lys er slukket ordentlig før du legger deg.

    Elektrisk julebelysning

    Elektrisk lys i julen kan også være en brannfare. Hvis en av lyspærene på julebelysningen går, vil spenningen og temperaturen på de andre lampene øke. Dette kan føre til brann. Følg instrukser fra fabrikanten på hvordan elektrisk utstyr skal benyttes og sjekk at det er CE-merket. Sjekk også om juleutstyret er ment til bruk inne eller ute – bruk aldri innendørsbelysning ute.

    Husk også at visse lyspærer kan ha høy overflatetemperatur. Hvis de tildekkes eller kommer for nært brennbart materiale, kan det oppstå brann. Har du for eksempel en adventstjerne i papir, bruk led- eller sparepære som ikke utvikler varme.

      Gjennomfør brannøvelser hjemme

      I barnehage, skole og jobb er vi flinke på brannøvelser, men vi glemmer det kanskje hjemme. En måte å gjøre det på er at familien sammen går gjennom rømningsveier, kontrollerer at brannvarslere fungerer, at det finnes brannslukkere og eventuelt brannteppe. Sørg også for at alle vet hvor dette finnes og hvordan det brukes.

      Bor dere i leilighet? Lær barna å bli igjen i leiligheten om trappehuset er røyklagt og å holde ytterdøren stengt. For du vet vel: det er nesten alltid røyken som dreper, ikke flammene. Hjelp kan tilkalles ved å ringe 112 eller rope fra vindu/balkong.

      Les mer om hvordan dere kan gjennomføre brannøvelse.

      Røykvarsler redder liv

      Brannvarsling kan bety forskjellen mellom liv og død. Nesten halvparten av brannene i fjor ble oppdaget ved at noen så eller luktet røyk eller flammer, 33 % med automatisk brannalarm og i 13 % med en røykvarsler, ifølge DSB.

      Husk å sjekke røykvarslere i boligen din jevnlig, at batteriet fungerer. Husk også at brannslukkere har holdbarhetsdato, og må kontrolleres jevnlig. Produksjonsdatoen på brannslukkeren skal stå på apparatet.

        Ta en sjekk før du legger deg

        Et godt råd, året rundt, er å ta en runde før du legger deg: Slukk lys, sjekk kaffetrakter, levende lys og kokeplater. Det er enkle grep som ikke koster noe.

        • Utstyr hjemmet ditt med brannalarmer, brannslukkere og eventuelt brannteppe!
        • Sjekk røykvarslere og brannslukningsutstyr.
        • Sørg for å kjøpe komfyrvakt som sikrer at ovn og stekeplater ikke blir stående på fordi man glemmer å skru dem av.
        • Forlat aldri et rom med levende lys.
        • Tenn bare lys som står stødig i brannsikre lysestaker.
        • Ikke ha noe brennbart i nærheten av lysestaker eller peis.
        • Pass på de minste barna. At en lysestake velter kan skje på et øyeblikk
        • Slå alltid av julebelysning om natten og når ingen er hjemme.
        • Lad mobilen og bruk vaskemaskin og tørketrommel når du er våken.
        • Ha brannøvelse hjemme.