• min side ikon Min side

Kjør forsiktig når regnet fryser på bakken

  Unngå å miste veigrepet

  Det er kun svært gode dekk som gjelder når du skal ut og kjøre på underkjølt regn. Om du kan, er det en god ide å la bilen stå. Underkjølt regn kan føre til at du mister veigrepet, og bilen kan seile av gårde utenfor din kontroll.

  Derfor blir det underkjølt regn

  Hvis det regner når det er mer enn 0 grader i luften, og bakken fortsatt holder minusgrader, er det en risiko for underkjølt regn. Regndråpene er ofte så kalde at de ikke rekker å fryse til snø før de treffer bakken, og når de treffer bakken fryser de umiddelbart til is. De danner da en speilblank hinne. Dette er det samme som skjer når regnet har frosset i løpet av natten.

  Det vanskeligste føret å kjøre på

  Det beste du kan gjøre når det er underkjølt regn er å la bilen stå. Selv gode piggdekk er ingen forsikring mot å miste kontrollen på isen. Faktisk er gode piggfrie dekk tryggere å kjøre med enn dårlige piggdekk.

  Må du likevel ut og kjøre under slike forhold, er det en god ide å forebygge. Spray dekkene dine jevnlig med dekkrens eller vask dem med Zalo, bilsjampo eller grønnsåpe, så få du fjernet skitt og salt som har festet seg på dekkene. Rene dekk gir et mye bedre veigrep, og du kan unngå skader på glattisen.

  Hold god avstand

  På underkjølt regn bør du ta det veldig rolig og holde god avstand til bilen foran deg. Jo høyere fart du har under slike forhold, desto lengre tid trenger du ved nedbremsing.

  Før du tar deg ut i trafikken, bør du teste bremsene dine på et trygt område, hvor det ikke er andre biler eller mennesker i nærheten. Vær oppmerksom på at områder hvor fukt og regn samler seg, er mer utsatt for glatte veier. Kjør derfor ekstra forsiktig ved vann, broer, småveier og i skyggeområder.

   Råd om kjøring på underkjølt regn


   • Følg med på værmeldingen og spesielt farevarsel om glatte veier
   • Test veigrepet før og mens du kjører, ikke ta unødige sjanser
   • Vurder å la bilen stå
   • Vær tålmodig, senk farten og hold god avstand