• min side ikon Min side

Tips til en sikker bilferie i Norge

  Tid for Norgesferie

  Sommerferien ble kanskje ikke helt som planlagt i år. Det gir anledning til å utforske Norge på kryss og tvers. Vi gir deg noen gode tips til hvordan du kan planlegge en sikker bilferie i Norge i sommer.

  Sjekk bilen

  Sørg for en grundig sjekk av bilen før ferien starter. En fullpakket feriebil trenger mer luft i dekkene enn til vanlig. Det kan derfor være lurt å sjekke lufttrykket i dekkene før avreise. Anbefalt lufttrykk finner du som oftest på innsiden av tank-lokket, i instruksjonsboken eller i dørkarmen på førersiden.

  Det er også flere av bilens væsker som bør sjekkes før avreise. Spylervæske er en av dem. Husk å etterfylle væsken til det blir fullt. Et lite tips er at du alltid har med en ekstra flaske spylervæske i bilen.

  Før du legger ut på tur bør du også sjekke oljenivået i bilen din. Oljepeiling kan du gjøre selv. Er du usikker på hvordan dette gjøres finnes det i bilens instruksjonsbok. Husk å parkere bilen på et jevnt underlag og slå av motoren. Er du i tvil om hvordan dette gjøres kan også et verksted hjelpe deg.

  Planlegg reisen

  Skal du ut på langtur kan det være lurt å lage en kjøreplan i forkant. Planlegg reisen godt, bestem rute, legg inn pauser og reisemål. Det finnes flere gode kilder som kan gi deg inspirasjon til bilturen. Et tips er å sjekke ut NAF sin digitale reisetjeneste som gir deg oversikt over lokale perler langs norske veier. Det er også viktig å ta hensyn til sikkerhet når du er på veien.

  Pauser i langkjøringen er viktig for å forhindre sjåførtrøtthet. Det kan derfor være lurt å bytte litt på hvem som kjører om man er flere sjåfører i bilen. Spesielt om det er mye trafikk og vanskelige kjøreforhold. Mange timer i bil kan også bli utfordrende for de minste.

  Et tips er å ta med underholdning som nettbrett eller lydbok så turen går fredelig for seg. Som Codan-kunde anbefaler vi deg å lagre nummeret til vår veihjelp-tjeneste. Dette kan være greit å ha dersom du skulle få behov for redning og veihjelp på turen.

  Skal du på langkjøring med elbil? Her finner du gode tips til hvordan du kan forlenge elbilens rekkevidde.

  Pakk bilen riktig

  Det er viktig å pakke bilen smart og sikkert før du skal på tur. Ikke bare for å sikre god plass, men også fordi det påvirker bilens kjøreegenskaper. Nettbrett kan sørge for en fredelig biltur med barn. Men husk at løse gjenstander i bilen utgjør en risiko dersom du må bråbremse. Vi har laget en liste med tips til hvordan du pakker bilen riktig her. Husk at varseltrekant og refleksvest i bil skal være lett tilgjengelig.

   På veien

    • Tilpass farten til den øvrige trafikkens tempo. God flyt i trafikken senker faren for ulykker. Ta gjerne bremseprøver for å kjenne etter hvordan bilen oppfører seg når du svinger.
    • Hold god avstand til bilen foran. 3-sekundersregelen fungerer godt på sommerføre.
    • Sørg for at du har nok drivstoff. Skal du kjøre et sted hvor du er langt fra hjelp i bør du ha full tank.
    • Ikke bruk mobilen når du kjører! Skjer det noe uventet i trafikken rekker du ikke å reagere når oppmerksomheten er på feil sted.
    • Ta pauser ved lengre turer, Føler du deg trøtt, stopp bilen og trekk litt frisk luft eller bytt sjåfør.

   Ved skade eller behov for akutt hjelp er vi alltid tilgjengelige med vår døgnåpen skadeservice. Nødvendig kontaktinformasjon finner du her. Har du spørsmål om forsikringen din kan du ta kontakt med oss her.