• Handlekurv

 • Min side

Slik tar du bedre vare på bilen din

  Bilen trenger jevnlig pleie. Lytter du til hva ekspertene sier? Har du det du trenger i det daglige? Og vet du hvordan du sparer penger på nødvendig vedlikehold? Her er tipsene.

  Bilekspertenes beste råd

  Til tross for en travel hverdag, skal det lite til for å få til ganske mye. Vi har spurt to eksperter om hva de mener er det viktigste du kan gjøre for å holde bilen i best mulig stand:

  Tom Bertelsen, Takstmann Auto, Codan Forsikring:
  - Vask bilen ofte i vinterhalvåret. Spesielt på saltede veier er det viktig å ta en underspyling for å få bort salt fra bremser og understell. Bremseskiver må ofte skiftes da de ruster veldig fort, spesielt de på bakhjulene.

  - Man kan med fordel skifte olje oftere enn det fabrikanten anbefaler. Mange biler har opptil 30 000 km intervall på oljeskift. Dette kan i mange tilfeller være for mye, spesielt om bilen brukes mye til småkjøring. Man kan forlenge levetiden på både motor og turbo ved hyppigere oljeskift (15-20 000 km).

  John Dokken, Network Manager Norway, SOS Veihjelp
  - Husk å sjekke lufttrykket når du laster bilen med mye ekstra vekt. Da må du ha i noen ekstra pund for å få riktig veigrep og komfort.

  - På vinterdekk er minimum dekkmønster 3 millimeter men vi anbefaler å bytte ved 4 millimeter.

  - Når du vasker ruta, må du også sørge for å rengjøre innsiden av ruta for å sikre at du har god nok sikt ut. Det legger seg fort en «film på innsiden som gir en ubehagelig og farlig brytning ved solskinn og møtende lys. Bruk varmt salmiakkvann for å fjerne belegget som klistrer seg til rutene.

  - Sjekk at lysene er korrekt justerte. Det gjør du ved å kjøre opp i mot en vegg og se om lys på begge sider er like høye og peker lett mot høyre. Har du avvik kan du blende du trafikk i mot og dermed skape farlige situasjoner. Du bør da kjøre innom nærmeste verksted for en lyskontroll og justering.

  - Vask vindusviskerne hver gang du fyller drivstoff. Bruk spylervæske hyppig og ha alltid en ekstra kanne i bilen. Kjør spyler og visker før du parkerer. Da får du tørre og rene ruter når du starter opp igjen. Skift vinduspusserne ofte. Kjører du med slitte pussere blir ikke bare sikten dårlig, men du sliter også på frontruta. Du bør bytte minst 1 gang i året.

   Enkle hjelpemidler til stor nytte

   De små hverdagslige tingene er like viktig som de store. Man må bare gjøre dem lett tilgjengelige og passe på at alle som bruker bilen vet hvor de er.

   Det kan være praktisk å ha følgende lett for hånden. Noe er viktigere enn noe annet og listen er ikke nødvendigvis fullstendig.

   • Tetteskum (reservehjul på boks)
   • Isskrape og børste
   • Engangshansker/arbeidshansker
   • Beskyttelse for barnesete
   • Baby on board skilt
   • Nybilslukt
   • Førstehjelpsutstyr
   • Refleksvest
   • Sprayvaskemiddel og tørkerull
   • Våtservietter / Antibac
   • Lommelykt
   • Kjettinger
   • Startkabler
   • Tape

    [TitleH1]

    Det er lett å spare noen hundrelapper

    Enkelte utgifter kommer man ikke unna. Da er det greit å spare noen hundrelapper, eller tid, der det er mulig. Her er noen gode tips.

    EU-kontroll
    Det kan være flere hundre kroner å spare på EU-kontrollen. Her gjelder det å søke på nettet etter beste pris og følge med på tilbud du får fra verkstedet du vanligvis bruker eller foreninger du er medlem av. Tar du EU-kontrollen samtidig som du har den inne for andre reparasjoner, kan du få gunstige rabatter.

    Service og oljeskift
    Det er en myte at merkeverkstedet er bedre enn et rimeligere verksted når det kommer til service og oljeskift. Du kan spare mye på å be om tilbud fra flere verksteder samtidig.

    Dekkskifte og dekkhotell
    Mange synes det er verdt pengene å få andre til å skifte og ta vare på dekkene for deg, men det tar ikke all verdens tid å gjøre det selv. Her kan du spare flere hunder kroner. Husk bare å oppbevar dem tørt, mørkt og kjølig.

    Reparasjon av småskader
    Å få fikset små bulker og riper trenger ikke å bli så dyrt. Du kan velge et verksted som reparerer skaden med ny teknologi, og dermed slippe omlakkering av hele flaten.

    Leie skiboks eller sykkelstativ
    Trenger du skiboks eller sykkelstativ bare en gang i blant, kan det lønne seg å leie fremfor å kjøpe. Da slipper du også å finne lagringsplass for dette når du ikke bruker det.

     [LinkModules]
    [Webform]