• min side ikon Min side

Slik lader du elsykkelen trygt

  Stadig flere velger elsykkel og el sparkesykkel som fremkomstmiddel

  Elektriske sykler er i vinden som aldri før og stadig flere velger sykkelen fremfor bilen som fremkomstmiddel. Ifølge Transportøkonomisk institutt er det nå minst
  175 000 elsykler i Norge.

  Med elsykkel kommer du opp bakkene mye lettere enn med vanlig sykkel. Turen oppleves som overkommelig for de fleste, og man sitter gjerne igjen med bedre samvittighet for helsa og miljøet.

  Økt rekkevidde og stadig forbedringer av batterikapasiteten gjør batteriet til en viktig komponent for el-fremkomstmidler. Vurderer du å skaffe deg en elsykkel eller elsparkesykkel, eller har du en fra før, er det noen viktige forholdsregler ved lading av batteri som du må følge.

  Sjekk at batteriet ikke blir for varmt

  Litium-ion-batteriet, som brukes i elsykler og elsparkesykler, er oppladbare og dessuten bland de mest brukte batteriene i bærbar elektronikk. Batteriet har et høyt energiinnhold og er viktig å behandle med forsiktighet. Batteriet kan kortslutte hvis det blir påført skade eller har en produksjonsfeil. Blir batteriet varmere enn det pleier kan mye tyde på en teknisk feil.

  Følg med og unngå brann i boligen

  Lading av batteri til elsykkel fører heldigvis sjeldent til brann, men det er likevel viktig å være oppmerksom på at det kan skje. Når man lader batteriet bør det derfor gjøres når du er hjemme, gjerne i samme rom som du befinner deg, og på et sted uten brennbart materiale. Unngå lading når du er bortreist eller om natten. Du bør heller ikke oppbevare skadde batterier i hjemmet da det kan være risiko for eksplosjonsfare.

   7 tips for trygg lading av
   elsykkel-batteriet:


   1. Vær våken og til stede når du lader batteriet

   2. Under lading skal batteri og lader ligge på et flatt underlag

   3. Unngå å lade i nærheten av brennbart materiale

   4. Sørg for at rommet du lader i har røykvarsler

   5. Laderen må ikke tildekkes når den er tilkoblet

   6. Koble batteriet fra laderen når det er fulladet

   7. Er det kaldt ute, lad batteriet innendørs

    Slik forsikrer du
    el-fremkomstmiddelet ditt

    Brannskader på innboet ditt forårsaket av at Litium-ion-batteriet begynner å brenne, erstattes av innboforsikringen din. Den dekker også tyveri av el-sykkelen i og utenfor hjemmet ditt; inntil 10 000 kroner med Innbo Standard og 25 000 kroner med Innbo Pluss.
    Les om innboforsikring.

    For dyre el-sykler kan det lønne seg med en egen sykkelforsikring, som gir deg best dekning. Den gjelder både i hjemme og når du er på ferie. Sjekk vår sykkelforsikring her.