Uansett om båten ligger på vannet eller skal opp på land, vil noen enkle forholdsregler hjelpe sikre deg mot små og store skader på båten om vinteren.
Frost, snø og vind
Skader som oppstår gjennom vinteren er for det meste grunnet tre årsaker – frost, snø eller vind. Skal båten opp på land, kan det være smart å ta deler av vårpussen allerede på høsten. Skitt og skjell, for eksempel, som blir sittende fast på båten gjennom vinteren, blir vanskeligere å få av til våren.
Høsten og vinteren er høysesong for storm. Har du båten liggende på sjøen, sørg for god fortøyning. Det er ofte stor forskjell på flo og fjære i vinterhalvåret.
Vann som fryser til is
Rørsystem og tanker må tømmes for vann og septikk, slik at rørene ikke sprekker. Pass særlig på toaletter og vask. Drevet er også utsatt for frostsprengning hvis det har kommet vann i giroljen. Bytt derfor olje før vinteren.
Regnvann kan samle seg i presenninger og kalesjer hvis disse er festet for løst. Da vil vannet kunne samle seg i søkk i presenninger og bli veldig tungt. Det kan gi setningsskader og i verste fall føre til at båten tipper over, om den står på land.
Hvis båten ligger på vannet gjennom vinteren kan tung snø gjøre at den ligger dypere. Gjennomføringer, som for eksempel eksosgjennomføringer, kan da komme så dypt at vann kan trenge inn i båten.
Sjekk båten også i vinterhalvåret
Også når båten er i opplag kan uforutsette ting skje. Har du båten liggende ute om vinteren bør du ta deg tid til en ekstra sjekk når ekstremvær er varslet. Bor du langt unna, tilbyr de fleste marinaer å sjekke båten din. Det kan hende det koster litt ekstra, men det er en billig forsikring mot stygge overraskelser når våren kommer.