• min side ikon Min side

Slik camper du brannsikkert

  Ta brannsikkerheten på alvor

  Kort avstand mellom telt og vogner, og materialer som brenner lett, utgjør en stor risiko for brann. Husk at det skal være minst tre meter sikkerhetsavstand til naboen på campingplassen.

  Røykvarsler og slukkeutstyr er påbudt

  Røykvarsler i taket er et krav i campingvogner og bobiler. De skal monteres der du sover og testes ved jevne mellomrom. Sover du i telt, bruk en reiserøykvarsler. Ha også en skarp gjenstand innen rekkevidde, i tilfelle du må skjære deg ut gjennom duken.

  Campingvogner og bobiler skal være utstyrt med pulverapparat. Minimum et på 2 kg, men helst et på 6 kg. Lær deg å bruke dette, og sørg for å holde det vedlike. Det er blant annet viktig å vende på pulverapparatet slik at pulveret ikke klumper seg. Husk også å sjekke at nåla i trykkmåleren peker på det grønne feltet. Oppstår mindre branner egner et brannteppe seg godt til å kvele flammene. For å lære mer om slukkeutstyr, se brannvernforeningens nettsider.

  Det er viktig med gode rutiner hvis en brann skulle oppstå. Gjennomfør derfor en brannøvelse og sørg for at alle vet hvor slokkeapparatet og brannteppet er. Test at røykvarsleren virker og bytt batteri om nødvendig. Ifølge Brannvernforeningen bør røykvarslere med utskiftbare batterier bytte disse hvert år.

  Grill og propan

  For campere er grilling og matlaging med propanapparat en viktig del av ferielivet. Husk at all grilling skal foregå utendørs og i god avstand til ting som kan ta fyr. Barn og kjæledyr må ikke oppholde seg ved grillen alene. En voksen skal alltid være til stede når grillen er i bruk.

  Kullgriller bruker lengre tid til å bli kald. Ha alltid vann tilgjengelig og slukk asken helt før den kastes på et trygt sted. Vær forsiktig ved opptenning. Bruk tennvæske som er beregnet til grill, men ikke når grillen er varm.

  Har du gassgrill eller bruker propanapparat, sjekk koblinger, rør og slanger jevnlig for å unngå lekkasje. Kjenner du gasslukt må du stenge av ventilen på gassbeholderen. Flytt flasken vekk fra grillen eller apparatet og fjern alt i nærheten som kan antennes. Meld fra til naboer og brannvesenet hvis nødvendig.

  Lager du mat med gass i bobil eller campingvogn, skaff deg en gassvarsler, så øker du sikkerheten.

  Elektriske anlegg

  Varmeovner, kaffetrakter, TV og andre elektriske apparater utgjør en brannrisiko i bobiler og campingvogner. Husk at vedlikehold og kontroll av det elektriske bør gjøres jevnlig av en fagperson. Test også røykvarsleren ved jevne mellomrom. Det kan du gjøre selv ved å trykke på testknappen.

  Åpen ild

  Det er generelt bålforbud i Norge mellom 15. april og 15. september. Da skal du ikke tenne bål, bruke engangsgriller eller bålpanner i skog og mark. Det finnes godkjente bålplasser. Disse kan du finne på kommunens nettsider.

  Gassbrennere og stormkjøkken kan brukes sommerstid. Hold deg unna brennbart materiale som gir gnister, og vær ekstra forsiktig med rødsprit. Pass på vindretning og vindstyrke. Selv om det er fuktig der du er, kan en gnist fly langt og lande i et tørt område.
  Særlig i perioder med mye tørke, oppstår skogbranner. Skogbrannfareindeksen til Meterologisk Institutt på yr.no viser situasjonen i ditt område.

   Huskeliste for brannsikker camping

   • Velg campingplass med omhu.
   • Still krav til sikkerheten.
   • Gjør deg kjent med campingplassens branninstruks og hvor du finner brannslokningsutstyr.
   • Hold minimum 3 meter avstand fra andre campingvogner, bobiler og telt.
   • Ha fungerende røykvarsler i campingvognen og bobilen. Et pulverapparat på 6 kg bør stå lett tilgjengelig.
   • Ikke lag mat i teltet. Hold grill og kokeapparater minimum 1 meter utenfor teltet.
   • Sjekk jevnlig propananleggets slanger, rør og koblinger for å unngå lekkasjer. Ha gassdetektor i campingvognen og bobilen.
   • Vær forsiktig ved bruk av rødsprit.
   • Pass på at elektriske apparater og anlegg er i god stand.
   • Bytt ledninger hvis de er skadet.
   • Bruk kun godkjente ovner beregnet for campingvogner, bobiler eller telt til oppvarming.
   • Kast brannfarlig avfall som tomme tennvæskebeholdere, brukt grillkull og engangsgriller på anviste plasser.

   Kilde: Brannvernforeningen.no

    Medlem av NBCC?

    I samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club får du 25 % medlemsrabatt. I tillegg får du disse fordelene med vår beste bobilforsikring:

    Norsk Bobil og Caravan Club-logo

    • Alternativ overnatting eller reise ved avbrutt ferietur
    • Ny bilnøkkel hvis du plutselig mister nøkkelen eller den går i stykker ved et uhell
    • Rens av tanken ved feilfylling
    • Økt erstatningssum på bagasje og enkeltgjenstander ved tyveri og skade
    • Redusert egenandel ved brann hvis Bonpet slukkeampull er montert