• Handlekurv

 • Min side

Bli tryggere på vinterføre

  Tips for sikrere vinterkjøring

  Norske vinterveier byr på store utfordringer hvert år. Følg våre tips og råd, og reduser risikoen for problemer på vanskelig vinterføre.

  • Se an føret og la bilen stå hvis det er farlig å kjøre
  • Tilpass farten etter forholdene og hold avstand
  • Sjekk om dekkene dine er forsvarlige å kjøre med
  • Lær deg hvordan bremsene fungere på vanskelig føre
  • Gi batteriet jevnlig vedlikehold
  • Ta med det du trenger av nødvendig sikkerhetsutstyr

  Se an vær og føre

  Det beste rådet ved underkjølt regn og hvis det er kommet store mengder snø på kort tid, er å la bilen stå. Det er lettere å plane på slaps enn på vann, og du mister kontrollen over bilen ved langt lavere hastighet. Vær forsiktig når du skal ut av dype faste hjulspor i veien. Det er lett å få sleng på bilen om dekkene sklir på kanten.

  Kjører du på veier som saltes mye er det et godt tips å vaske dekkene jevnlig. Bruk dekkrens eller Zalo-vann med mye Zalo i, så blir ikke dekkene så glatte og du får bedre veigrep.

  Sjekk mønsterdybden, alder og lufttrykket på dekkene jevnlig.
  Slik sjekker du dekkene dine.

  Bli kjent med bremsene

  Nyere biler har bremser som gjør at hjulene ikke låses når veien er glatt og bremsene er på (ABS). Noen biler har i tillegg elektronisk antiskrens (ESP) som retter opp bilen når den er i ferd med å skli av veien. Disse gjør deg sikrere på glatt føre, men de kan ikke redde deg hvis du kjører for fort, så avpass alltid farten til forholdene.

  Er du usikker på hvordan bremsesystemet virker er det viktig å øve. Finn et sikkert område og prøv deg frem med små bremsetester og kjenn etter hvordan bilen oppfører seg når du svinger.

  Sjekk batteriet

  Batteriet blir dårligere jo eldre det blir. Ved jevnlig vedlikehold kan du imidlertid forlenge batteriets levetid. For å unngå startproblemer på kalde dager er en hjemmelader en smart investering. En slik kan du kjøpe på en bilrekvisitabutikk, den koster ikke mye, er enkel å bruke og tar vare på batteriets effekt.

  Hold batteriet rent, bruk såpevann, skyll og tørk godt av etterpå. Er det irr på batteripolene vasker du de rene og smører på vaselin eller syrefritt fett.

  Ha nødvendig sikkerhetsutstyr i bilen

  Refleksvest er påbudt å ha i bilen. Stopper du i veikanten eller forlater bilen skal du ta på denne. Varseltrekant er også påbudt og du bør ha førstehjelpsutstyr lett tilgjengelig. Kommer du over en ulykke har du nemlig plikt til å hjelpe.

  Husk også snøspade, isskrape og et sett med kjettinger som du har øvd på å feste riktig. Slepetau og ladekabler kan du også få bruk for. Tvinger uvær og kulde deg til å ha motoren på tomgang i påvente av at veien blir brøytet, må du ha nok drivstoff på tanken. Husk også varme klær, varmt drikke og nok proviant. Blir du stående fast og bilen «snør inne» kan du bli eksosforgiftet hvis bilen går på tomgang hele tiden.

  Og sist med ikke minst, husk reservenøkkel – en ikke ubetydelig liten ting som er lett å miste.

   Rabatt på dekkhotell og bilutstyr

   Som kunde hos Codan Forsikring får du rabatt på dekkhotell og dekkskift, samt en rekke merkevarer innen dekk, felg og utstyr hos Dekk1.