• min side ikon Min side

Slik blir du klar til båtsesongen

    Båtferie i Norge

    Nordmenn har alltid vært et sjøfarende folk og vi elsker å være på sjøen. Her får du noen gode tips til hva du bør tenke på som ny båteier. Er du båteier fra før kan det være en god oppfriskning.

    Hvorfor er det lurt med båtforsikring?

    Det er ikke påbudt, men alle på sjøen bør ha en god forsikring. Båt kan fort bli en veldig dyr hobby om det skulle skje en ulykke. Vi tilbyr fire båtforsikringer. Ansvarsforsikring, Delkasko, Kasko eller Kasko Pluss.

    Den enkleste forsikringen er Ansvarsforsikring som dekker erstatningskrav mot deg som eier av båten. Dekningen gjelder hvis du skulle havne i en ulykke som påfører andre personer eller gjenstander skade. Men det er viktig å huske at Ansvarforsikringen dekker ikke skade på egen båt. Blir du påkjørt av en annen båt, kan du selv ende opp med å måtte betale egen skade. Selv om det synes opplagt at den andre er skyld i skaden

    For de fleste båter anbefales Kasko Båt eller Kasko Pluss Båt. Kasko Pluss dekker et bredere skadeomfang og er den mest komplette båtforsikringen vi har. Forsikringen dekker sammenstøt, kantring, stranding, synking, brudd på mast og bom og skade ved transport. Den dekker også bagasje som blir borte i forbindelse med brann, tyveri eller innbrudd i båt. Du får også totalskadegaranti på båten. Det vil si at du får erstattet kjøpesum eller markedsverdi i inntil 3 år etter at båten ble kjøpt som ny eller brukt.

    Les mer om våre dekninger, og finn ut hvilken båtforsikring som passer best for deg.

    Båtførerbeviset

    Fartøy under 15 meter er for mange ikke sertifikatpliktig. Hvis du er født etter 1. januar 1980 må du ha båtførerbevis for fritidsbåt. Dette gjelder fritidsbåter over 8 meter og/eller motor på mer enn 25 hestekrefter. Sjøfartsdirektoratet anbefaler likevel alle å ta båtførerprøven for å øke kunnskap om ferdsel på sjøen.

    Her finner du godkjente testsentre som tilbyr båtførerprøven rundt om i landet. Fritidsbåter fra 15 til 24 meter krever fritidsbåtskippersertifikat (D5L).

    Småbåtregistret

    Via Småbåtregisteret kan du registrere båten din. Småbåtregisteret er et frivillig register drevet av Redningsselskapet. Registeret gjør det mulig å registrere fritidsbåter som ikke er registreringspliktige i skipsregisteret. Er du registrert er det enklere for båtforeninger og havner å komme i kontakt med deg. Enkelte båtforeninger kan til og med kreve det. Medlemmer i Småbåtregisteret mottar skilt og båtkort til båten.

      Nødvendig utstyr i båten

        • Det er påbudt med redningsvest i båt. Det er et av de aller viktigste tiltakene for god sikkerhet på sjøen. Husk typegodkjent/CE-merket flyteplagg til alle om bord
        • En fritidsbåt skal alltid være utstyrt med et godkjent brannslukkingsapparat på minimum to kg. For større båter er det anbefalt å ha to, hvor den ene er tilgjengelig fra utsiden.
        • Nødraketter eller nødbluss, samt en fyrstikkeske i en vanntett beholder, er en rimelig forsikring
        • Førstehjelpsett bør alltid være med i båten i tilfelle en ulykke skulle skje
        • Livbøye og kasteline bør være lett tilgjengelig, hvis en person faller i vannet
        • Reservekanne med drivstoff kan være lurt å ha i tilfelle du går tom for bensin
        • Nødvendig utstyr for å utføre enkle reparasjoner er en ekstra sikkerhet
        • Tilgang til telefon med tilstrekkelig batterikapasitet. Dette er viktig for å kunne melde fra om noe skulle skje. Skal større områder krysses, er det viktig med nødvendig sambandsutstyr (VHF)
        • Installer sporings- og/eller gjenfinningssystem, spesielt for dyre båter kan være en god innvestering.

      Tyveri i havner

      Det er viktig å sikre båten godt for å forhindre tyveri. Det er ikke de store tiltakene som skal til for å sikre at tyvene heller går til sidemannen. Sørg for at motor og utstyr av verdi er godt merket. Små og mellomstore båter bør låses fast til brygga så du er på den sikre siden. Husk å sjekke at lås og fortøyning er i god stand.

        Vikepliktsregler til sjøs

        Som båtfører bør du også sette deg godt inn i vikepliktsreglene og sjøvettreglene som gjelder til sjøs. Sjøveisreglene er internasjonale regler som gjelder for alle som ferdes i båt.

          • Du har vikeplikt for båter som kommer fra styrbord (høyre).
          • Du har vikeplikt for båter du innhenter.
          • Motorbåter har vikeplikt for seilbåter under seil.
          • Fritidsbåter har vikeplikt for nyttefartøyer. (Norsk særregel - forenklet)

        Kilde: Sjøveisreglene.

        Les også slik blir du reddet på sjøen.

        Slik blir du bedre forberedt når du legger ut til sjøs

        • Hold deg oppdatert på vær- og vindforhold
        • Sett deg inn i sjøvettreglene
        • Luft ut motorrommet før du starter båten og sjekk slanger for sprekker for å unngå båtbrann
        • Ha lys/lanterner i orden om du skal ferdes på sjøen i mørket
        • Bruk fendere når du skal legge inn til. Strømmer og vind kan skyve deg rett i den skarpe kanten du ellers hadde unngått
        • Vær edru. Vit at promille har samme effekt i båt som i bil. Promillegrensen til sjøs er 0,8, men vi vet at alkohol ofte kan føre til farlige situasjoner. Fart og alkoholpåvirkning vil kunne gi avkortning eller avslag på erstatningen
        • Senk farten ved nedsatt sikt i mørket

          Hvilken båtforsikring trenger du?

          Vi tilbyr fire båtforsikringer. Ansvarsforsikring, Delkasko, Kasko eller Kasko Pluss. Vår beste båtforsikring dekker blant annet totalskade og båtredning.