• min side ikon Min side

Skiskader kan koste en formue

  Ikke spar på reiseforsikringen

  Det kan være overraskende dyrt å spare på reiseforsikringen. Uten god nok reiseforsikring, kan en skiulykke i Alpene koste deg en formue.

  En ambulanseflyvning hjem fra Alpene kan koste 200 000 kroner uten reiseforsikring. Og er du ekstra uheldig på ski i USA, kan det koste deg 1 million kroner å få deg hjem.  Flest skader seg i vinterferien

  Statistikk fra SOS International viser at det er menn i alderen 20-29 år som skader seg mest. De fleste skadene skjer i Østerrike. Det er knær og legg som er mest utsatt, etterfulgt av skulder, arm, krageben og fot. Skader skjer også i Sveits og Italia, og omfatter selvfølgelig skiturister i alle aldre.

  Sist vinter ble nesten 100 skiturister fra Norden fløyet hjem fra Alpene i ambulansefly. Målet er få deg hjem så fort som mulig og på en mest mulig skånsom måte. Også denne sesongen står en rekke ambulansefly klare, i tillegg til forhåndsbookede ordinære rutefly. I 2018/2019-sesongen skadet flest nordmenn seg i uke 8, som jo er vinterferieuken for mange.  Europeisk helsetrygdkort dekker ikke alt 

  Skader du deg i bakken er det vanlig at du fraktes til et lokalt privat sykehus. En av grunnene er at det ofte er langt til nærmeste offentlige sykehus. En annen er at redningsteamene i bakken har avtaler med de lokale private sykehusene som finnes i nærheten.   

  Vi anbefaler alle som skal reise til et annet EØS-land eller Sveits og ta med Europeisk helsetrygdkort. Dette gir deg rett til helsehjelp på samme vilkår som landets egne innbyggere. Men kortet dekker ikke private lege- og sykehustjenester. Til det trenger du en god reiseforsikring i tillegg. Da er du også dekket hvis du må flys hjem med ambulanse til Norge.   

  Les mer om Europeisk helsetrygdkort og bestill det her. Europeisk helsetrygdekort finner du her. 

   Slik unngår du å skade deg i bakken

   Bakkene i Alpene er både større, lengre og brattere enn i Norge. De krever mer av deg som skiløper. Det gjelder å tilpasse den fysiske belastingen til egne ferdigheter og form. Sjekk våre råd til skiferien.

   • Vær nøye med utstyret. Sørg for at hjelm, skibriller og ryggbeskyttelse sitter godt. Har hjelmen blitt slått i bakken, må du skaffe deg en ny.
   • Kle deg etter forholdene. Prøv å unngå å fryse eller svette. Bruk solkrem.
   • Ikke overvurder kapasiteten din, velg bakker du kan klare og ta hensyn til andre rundt deg.
   • Ta pauser når du blir sliten, og fyll på med mat og drikke. Vent med alkoholen til du er ferdig med å kjøre.
   • Skal du kjøre off-pist, sjekk skredfaren hver dag. Sørg for at du har erfaring og riktig utstyr til dette.
   • Tren kroppen i forkant. Det er særlig styrke i lår, bak og mage som gjelder, i tillegg til god kondisjon. Husk at luften er litt tynnere i høyden enn du er vant til.

    Aktuelle reiseforsikringer

    Du kan velge mellom Reise Standard og Reise Pluss.

    På skiferie i Alpene anbefaler vi Reise Pluss, som gir deg de beste dekningene og største erstatningssummene.