• min side ikon Min side

Han redder verdiene dine etter en skade

Møt Codans bolighjelper

  I 36 år har Jørn Fossum jobbet med å redde verdier etter brann- og vannskader i folks hjem. Han kommer inn når skaden er meldt forsikringsselskapet. Jobben består i å sikre bygninger og innbo mot videre ødeleggelse og redde det som reddes kan.

   Har alltid sett det verre

   Skadesanering kalles det. Det består i å vaske, rive, tørke, male og bygge opp igjen etter en skade. Men også oppbevare og reparere innbo som er skadet, og som lar seg reparere. Jørn har vasset i kloakk, stått med vann til lårene og vært i ruinene av hus som har brent helt ned. Han har sett det meste.

   - Det er mange som spør om jeg har sett det så ille noen gang. Da er svaret lett, jeg har alltid sett det verre, sier han.   Rådgiver for Codans kunder

   I dag jobber han mest forebyggende. Som seniorrådgiver i skadesaneringsselskapet Recover holder han kurs i sanering av brannskader og HMS-tiltak. I tillegg hjelper han Codans kunder som har spørsmål om enkle bygningsmessige oppgaver eller problemer. Det kan være fukt, lukt, mugg, råte og skadedyr i hjemmet. Tjenesten koster ingenting – det er bare å ringe.

   - Målet er å hjelpe folk å finne årsaken til problemet og gjøre noe med det – før skadene blir for store, forteller Jørn.

    Grandiosa og fisk under huset

    Eksemplene blir mange når temaet blir lukt. Å få bort lukt etter en skade kan ta lang tid. Noen ganger er det behov for å bruke kjemiske produkter. Andre ganger må det males eller rives deler av bygningsmassen.

    - Ved sanering er den innledende fasen viktig. Det er viktig å forberede de uheldige på hva de vil møte når de kommer hjem igjen. Det er mye psykologi i dette, folk reagerer veldig forskjellig, sier han.

    Fossum forteller at det fra døde mus inne i veggene knapt kan merkes lukt. Rotter deriomot, er større og har mer kjøtt på kroppen. Da lukter de mer. Lukt fra brent plast er vanskelig å bli kvitt, brent tre er mye lettere. Fossums nese kan gi svar på det mest.

    Han forteller om et tilfelle fra Senja hvor det luktet skikkelig ille inne i huset. Det viste seg å være en oter som lagret fiskefangsten sin under huset. Ellers er komfyr og stekeplater en gjenganger. Folk kommer hjem fra fest og skal steke seg en Grandiosa, setter seg ned og sovner. Det er ikke alltid det blir brann, men glemte matvarer gir generelt mye os og lukt, påpeker han.    Tenk på alt som skal ordnes hvis det skjer noe

    Jørn Fossum kan ikke unngå å komme innom fukt-problematikken. Vannskader står for 70 % av skadetilfellene og følgeskadene kan føre mye med seg. Mange moderne hus i dag mangler noe så enkelt som dørterskler. Dermed blir ofte flere rom berørt hvis avløp blir tette eller et vannrør ryker.

    - Fukt må bort. Hvis fukt blir værende i konstruksjonen kan det dannes mugg. Over tid vil det føre til at man utvikler allergier, sier han.

    - I tillegg kan fukt i bygningsmasse av tre også gi råteskader. En avfukter tørker rommet, men løser ikke problemet alene. Ofte må konstruksjon åpnes og våt isolasjon fjernes før det kan tørkes inne i konstruksjonen, forklarer Jørn.

     Dårlig vedlikehold kan gi store følgeskader

     Det er viktig å sjekke boligen ved jevne mellomrom for å unngå følgeskader. Her er noen gjengangere:

     • Dårlig drenering vil føre til fukt gjennom bygningsmassen. Det fører til mugg- og råteskader på trevirket og gir næring til stokkmaur og råteinsekter
     • Mose på taket kan føre til at takstein sprekker, som igjen kan gi fukt-/vannskader
     • Skade på beslag etter mye vind, f.eks. rundt pipe, kan føre til lekkasjer
     • Kondens på vinduer og mugg i vinduskarmer tyder på dårlig ventilasjon, det kan gi helseplager
     • Gamle/slitte vannrør kan gi rørbrudd og kobberrør kan slites i stykker i løpet av 30-50 år. Rørkoblinger kan gli fra hverandre, både pga. slitasje og slurv fra rørlegger
     • Åpninger i konstruksjonen kan gi rotter og mus adkomst til huset      Enkle tiltak for å unngå skade

      • Sørg alltid for å vite hvor stoppekrana i boligen din er
      • Sett på nok varme, steng vannet og tøm vannrøret når du reiser bort vinterstid. Da fryser ikke vannrørene og sprekker på grunn av kulde.
      • Bli på kjøkkenet når du lager mat slik at du unngår at maten svir seg eller kjelene kokes tørre
      • Stress ned ved juletider. Pass på å slukke stearinlysene, telysene, duftlysene
      • Tøm tørketrommelen for lo. Den kan bli veldig varm og i verste fall ta fyr
      • Tøm vaskemaskin for lo slik at sluk ikke går tett og vann renner ut på gulvet
      • Unngå å skyll fett, stekefett og matrester i vasken slik at avløpsrør går tett
      • Tørk tøy og sko et annet sted enn på panelovner/vifteovner da varmen her kan bli uforsvarlig høy

       

      Et siste råd

      For en som har sett det meste av skader i norske hjem har Jørn Fossum et siste råd: Det er å sørge for å ha en god bygningsforsikring og tilstrekkelig dekning på innboet sitt.

      - Det er utrolig trist å treffe mennesker som har tapt alt og ikke har forsikringen i orden, avslutter han.

       

       Bolighjelpen

       Første leilighet, nytt hus eller oppussingsobjekt? Vi hjelper deg med bygningsmessige spørsmål og råd. Ring bolighjelpen hvis du har fukt, lukt, mugg, råte og skadedyr i hjemmet