• min side ikon Min side

Dette gjør du om bilen får skade på parkeringsplassen

Et uhell på parkeringsplassen kan koste deg dyrt! Sjekk hvilken forsikring du må ha for å få dekket skader på parkeringsplass.

    Skade på parkeringsplass

    Se for deg at du går ut av butikken, på vei til bilen din. Men bilen er ikke i lik stand som du forlot den – den har fått en solid bulk, eller riper i lakken. Og der står du, uten å ane hvem som er synderen. Hva gjør du da?

    Mange vil oppleve dette i løpet av livet – kanskje flere ganger. Det kan være at den som kjørte inni deg ikke merket det, eller at personen rett og slett stakk av, for å slippe unna regningen. Ofte skjer slike uhell i parkeringshus, eller på parkeringsplasser nær inngangspartiet til en butikk eller et kjøpesenter.



    Så mange opplever skade på parkeringsplass

    Ifølge Finans Norge opplevde godt over 40.000 personer at eget kjøretøy ble skadet av et annet kjøretøy, mens det sto parkert.

    Forsikringsselskapene betaler over en halv milliard kroner til bileiere som har opplevd dette, hvert eneste år. Selv om det er urettferdig, er det eieren av bilen som må betale for skaden, dersom den som har påført skaden har dratt.

    Det er ganske mange som stikker av. Codan forsikring opplever å få minst tre slike skader ukentlig.

      Forsikringen du må ha for å få dekket skade på parkeringsplass

      - Hvis uhellet inntreffer og motpart er ukjent eller har stukket av, er du avhengig av kaskoforsikring for å få skaden utbedret. Men, bruk av forsikringen vil medføre til tap av opptjent bonus og i tillegg trekkes avtalt egenandel hvis selskapet ikke har noen motpart hvor krav for utlegg kan rettes, forklarer Alek Hamzic, skadebehandler Motor i Codan Forsikring.

      Dersom du kun har delkasko eller ansvarsforsikring, er du avhengig av at motpart melder seg eller fanges opp av vitner eller videokamera for å få skaden utbedret.

      - Forutsetningen er at vi har skiltnummeret på motparts kjøretøy og en ansvarserkjennelse fra motpartens forsikringsselskap, da det er de som eventuelt vil gjøre opp skaden til kunder med kun ansvars- og delkaskoforsikring, sier Hamzic.

      Dersom skader oppdages hvor motpart har stukket av uten å si ifra, anbefaler Hamzic at du undersøker om det finnes vitner eller om området er kameraovervåket.

      - Dersom hendelsen er fanget opp på film, må forsikringstaker kontakte vaktselskapet for å undersøke om hendelsen er filmet. I tillegg må de be vaktselskapet om å lagre den delen av videoen slik at den ikke slettes, og politiet kan innhente den. Verken vi eller forsikringstaker kan hente ut filmen, det er kun politiet som kan innhente informasjon som fremkommer på videoen (dette på grunn av personvern), noe som forutsetter at forholdet anmeldes til politiet slik at prosessen settes i gang.

      Eventuelt kan det være en idé å henge opp en lapp/skrive et Facebook-innlegg, i tilfelle noen har sett hvem som har skyld i skaden.

        Gode råd for å unngå skader på parkeringsplass

          For å redusere risikoen for skade på bilen, er det lurt å tenke igjennom hvor og hvordan du plasserer bilen.
      • Parker på oppmerkede og lovlige plasser
      • Unngå å parkere for nærme andre biler
      • Ikke parker på trange steder
      • Ikke stå for nærme stedet hvor handlevogner hentes og parkeres
      • Ikke stå for nærme hjørner
      • Det kan være lurt å ikke stå ved siden av en bil med mange bulker – det kan tyde på at eieren ikke er så forsiktig med bilen
      • Prøv å unngå å stå nærme store biler og varebiler, da de trenger større plass for å navigere rundt