• min side ikon Min side

Sikker på veien
med god sikt

  Når bør du skifte vindusviskere?

  I Norge, med sitt varierte og uforutsigbare klima, trengs det skikkelige saker for å sørge for god sikt ut frontruten. Vet du hvor ofte vindusviskerne bør skiftes?

  Vindusviskere må tåle mye slitasje i løpet av et år, fra bitende kulde om vinteren til varme sommerdager. Det tærer på holdbarheten. Når du ser striper på ruta, er det på tide å bytte de ut. Dette kan tyde på slitt gummi.

  Det finnes ikke et fasitsvar på når man må bytte vindusviskere. Men bytter du hver gang du bytter dekk er du inne i en god rutine. På vinteren med is, snø, salt og mye annet på rutene, er det viktig å ha nye og velfungerende vindusviskere.

   Slik skifter du vindusviskerne

   For å finne riktig vindusviskertype kan du se i bilens instruksjonshefte. Alternativt spør på en bensinstasjon.

   Ta de gamle av forsiktig, og merk deg hvordan de er festet. Det følger ofte med ulike typer adaptere til nye vindusviskere. De fleste skal bare «klikkes» på plass uten å bruke mye makt. Når vindusviskeren er på plass skal den kunne vippes noe frem og tilbake, men sitte stramt sideveis.

    [TitleH1]

    Test om vindusviskerne virker

    Test den nye vindusviskeren ved å ha spylervæske på ruten og start vindusviskerne. Viskeren skal «trekke» med seg vannet, på lik linje med en nal. Viskerbladet skal også skifte retning når viskerarmen snur. Gjør den ikke det kan du oppleve at den «hopper» over ruta.

    Husk å vaske viskerne hver gang du fyller bensin. Bruk en klut eller svamp til å tørke av viskerne, det er enkelt og fjerner både smuss og trafikkfilm.

     [LinkModules]
    [Webform]

    Ta vare på frontruta

    Det er ikke bare på utsiden av ruta det kan komme skitt. Det er like viktig å vaske innsiden av frontruten. Her legger det seg et belegg når du bruker ventilasjonsanlegget. Bruk en klut og vindusvask. Bruk en tørr klut til å tørke av ruten slik at det ikke setter seg skjolder.

    Steinsprut, vindusviskere, skraping av is, og skitt sliter på frontruta. Nye vindusviskere hjelper ikke mye hvis selve ruta er slitt.    Tips! Sett opp vindusviskerne når du parkerer for kvelden

    Står bilen ute om natta, kan viskerne fryse fast i frontruta. Når bilen startes opp i kulda på morgenen opplever noen at bladene rives av, eller en ødelagt vindusvisker-motor.

    Å skifte vindusviskermotor kan fort bli dyrt – opptil kr 10 000. Har viskerne frosset fast, bør du unngå å rive dem løs. De går lett i stykker. Skrap bort is og snø, og forsiktig prøv å løsne dem. Et tips er å sette vindusviskerne opp når du parkerer for kvelden. Du unngår fastfrysing, viskerne varer lenger og det blir lettere å skrape frontruta.

    Se flere gode tips:

    Slik unngår du steinsprut.
    Billig bilpleie med husholdningsprodukter.

     Sjekk vår bilforsikring

     Velg mellom fire typer bilforsikringer, avhengig av hvor mye dekning du trenger: