• min side ikon Min side

Gode råd når du skal selge bilen din

  Selg bilen raskt, trygt og enkelt

  Har du kjøpt deg ny bil og ønsker å selge den gamle? Når du skal selge bilen din er det viktig at det gjøres riktig. Derfor vil vi gi deg noen gode råd på veien, slik at du får en trygg bruktbilhandel.

  Sett riktig pris

  Før du skal legge ut bilen din for salg, må du undersøke hva bilen faktisk er verdt. Du må finne ut hva markedsverdien er og hvor realistisk denne summen er. Pris kan ofte variere ut ifra mangler eller feil, så husk å være ærlig. Kilometerstand har også innvirkning på pris.

  Øk din troverdighet som selger ved å ta en NAF-test før salg. Dette vil være med på å vurdere prisen på bilen. Bilen din bør også være EU-godkjent. I mange tilfelle ønsker kjøper å prute på prisen. Ta høyde for dette, og sett deg en grense for hvor lavt du selv er villig til å godta.

  Du kan bestille NAF-test her.

  Selge privat, innbytte eller hos forhandler?

  Det finnes ulike måter du kan selge bilen din på. Ofte kan å selge som privatperson lønne seg økonomisk. Men husk at det kan ta tid og du må gjøre salgsjobben selv. Når du kjøper deg ny bil, finnes det ofte muligheter for innbytte. Dette er enkelt for deg som selger og du er sikker på at du får pengene raskt.

  Om du verken ønsker å selge som privatperson eller ta innbytte, kan du høre med en bruktbilforhandler. Både enkelt og økonomisk trygt. Hør gjerne med flere forhandlere for å få best mulig pris.

  Prøvekjør med seriøse kjøpere

  At du får interessenter som gir deg dårlige bud er ikke uvanlig. Ha is i magen og avvent til de seriøse kjøperne dukker opp. Bilen bør være i tilsvarende standard og tilstand som da den ble tatt bilder av. Vær høflig og engasjert i bilen, men ikke overdriv. Ikke la kjøperen prøvekjøre alene, men bli med på turen. Da kan du svare på alle spørsmål og vise frem hvordan bilen fungerer.

   Annonsering

   Hvis du går for å selge bilen din som privatperson må du selvsagt annonsere den. I de aller fleste tilfeller brukes FINN Bil, og her må du lage en god annonse.

   Vask bilen godt

   Begynn med å vaske bilen din skikkelig, både innvendig og utvendig. En skitten bil kan gi et inntrykk av at bilen ikke har blitt tatt godt vare på. Puss felger, vask matter, speil og til og med vindusviskere. Ikke la noen detaljer være glemt. La bilen din skinne.

   Gode bilder er undervurdert

   En ting du ikke skal slurve med er bilder. Det første en kjøper ser og legger merke til er bildene i annonsen. Unngå bilder inne i garasjen. Kjør bilen ut i bakgården, oppkjørselen eller et fint sted med godt lys. Husk å fjerne forstyrrende elementer rundt bilen.

   Et hyggelig miljø vil gjøre bilen mer attraktiv. Bruk et godt kamera, eller en mobil med godt kamera. Det er viktig at bildene er store og klare, og fanger detaljer på bilen. Husk å ta flere bilder, både utvendig og innvendig.

   Dette bør du skrive i annonsen din

   Når du skal skrive en god annonsetekst er det viktig å tenke på hva du selv ønsker av informasjon. Dette kan variere fra bilmodell til bilmodell, og målgrupper har ulike behov. For en ung sjåfør vil naturligvis et godt musikkanlegg være viktigere enn god plass til et bilsete.

   • Få frem fordelene ved bilen.
   • Er den god til å kjøre, hvor mye drivstoff bruker den og har den romslig bagasjerom? Har den ekstra sikkerhetsutstyr, er den familievennlig, eller annet ekstrautstyr? Om du synes det er vanskelig å komme på detaljer om bilen kan du alltids søke på bilprodusentens nettside.


   • Hva er er inkludert i prisen?
   • Hvis kjøperen får med både vinter- og sommerdekk, har garantier eller kanskje en skiboks, fremhev dette. Og hvis du har et godt utfylt sikkerhetshefte, vil nok mange kjøpere sette pris på det.

   • Skap tillit hos kjøperen
   • Vær personlig og ærlig. Om du selger en familiebil kan noen kanskje sette pris på en kort historie om en god biltur.

    Dokumentasjon

    Som selger er du pliktig til å oppgi feil eller mangler ved bilen. Det er vanlig å selge bilen «som den er», som i utgangspunktet betyr at kjøper aksepterer tilstanden på bilen. Hvis du har hatt ekstra service på bilen eller annen reparasjon, legg ved kvittering eller dokumentasjon på dette.

    Salgsprosessen

    Når du og kjøper har blitt enige om pris og betingelser, er det viktig at du har alle dokumenter klare. Dette inkludere vognkort, garantier, manualer og selvsagt en kjøpekontrakt. Betaling kan skje via bank, overføring eller Vipps hvis det gjelder mindre summer. Husk alltid å få en kvittering eller bekreftelse.

    Kontakt og salgsmelding

    Noe av det vanligste folk glemmer ved et bilsalg er å skrive kontrakt. Kontrakten er salgets viktigste dokument, for å blant annet unngå problemer eller konflikter etter salget. Kontrakten bør inneholde opplysningene om bilen som selger og kjøper har blitt enige om. Her bør nødvendig dokumentasjon legges ved.

    Du kan laste ned kjøpekontrakt både hos NAF og Forbrukerrådet. Selger du bilen din via FINN, kan du opprette en digital kjøpekontrakt i annonsen.

    Salgsmeldingen kan dere skrive sammen. Dette kan dere gjøre elektronisk på Statens Vegvesen sine nettsider. Hvis ikke dere ønsker å levere elektronisk, må salgsmelding med vognkort del 2 leveres til nærmeste trafikkstasjon. Som selger bør du ta ansvaret for dette. Slik at du sikrer at du ikke står oppført som bilens eier når kjøper tar over bilen.

    Si opp forsikringen din

    Ikke glem å si opp forsikringen din. Dette kan du gjøre enkelt ved å logge deg inn på Min side. Salgsmeldingen må være levert og registrert hos Statens Vegvesen før forsikringen kan avsluttes.

    Nyttige lenker

    Last ned kjøpekontrakt hos NAF eller signer digitalt med BankID

    Last ned kjøpekontrakt hos Forbrukerrådet

    Lever salgsmelding hos Statens Vegvesen

    NAFs guide for en god bruktbilhandel

     Hvilken bilforsikring trenger du?

     Vi har fire ulike bilforsikringer. Les mer, sjekk pris eller kjøp forsikring på nett.