• min side ikon Min side

Dette påvirker rekkevidden på elbil

  Hvor langt kan jeg kjøre med elbil?

  Det er en ekstrem økning i salg av elbiler. Kanskje ikke rart, siden de er billigere i drift. De er også fritatt for moms og avgifter, og miljøvennlige.

  Ifølge den årlige bilundersøkelsen fra Schibsted svarer hele 60% at de vurderer elektrisk bil. Dette gjelder de som skulle kjøpt ny bil i nærmeste fremtid. Har du, eller vurderer du elbil kan det være greit å vite litt om hvordan du forlenger rekkevidden.

  Kjørestilen din påvirker mest

  Det er mye som påvirker elbilens rekkevidde; vær- og veiforhold, mye oppoverbakker, dekk, hastighet og antall passasjerer. Men det absolutt viktigste er kjørestilen din.

  Det er gøy med en Tesla som når toppfart på få sekunder. Men husk at brå akselerasjoner og nedbremsing påvirker rekkevidden mest. Å holde en jevn hastighet er med på å forlenge rekkevidden.

  Når temperaturen synker, reduseres rekkevidden

  Alle biler bruker mer energi når det er kaldt ute. Snø og slaps øker rullemotstanden, og varmeanlegget bruker mye strøm. Et tips er å heller bruke setevarmer for å minske strømbruken – og kle deg godt.

  Kalde batteripakker vil også redusere rekkevidden betydelig. Et godt råd til elbileiere er derfor å forsøke å parkere i en varm garasje om vinteren. Hvis du parkerer ute kan du forvarme bilen via mobilapp. Du kan også stille inn ladetiden slik at bilen er ferdig oppladet rett før du kjører. Da slipper du å bruke strøm for å varme opp batteriet.

  God planlegging og oversikt over ladestasjoner 

  Mange elbileiere kjører til hytta i helgene eller til skianlegg i vintersesongen. Hvis du skal på langtur kreves det ofte ekstra planlegging og god oversikt over lademuligheter på veien. Ingen vil gå tom for strøm på veien, så sørg for tilstrekkelig rekkevidde helt frem til reisemålet. Ta høyde for at rekkevidden reduseres 10 til 30 % i kulden. Apper som ElbilAppen og Ladestasjoner kan være til nytte når du skal planlegge turen. 

  Det beste er å lade bilen når batteriet er varmt. Noen biler viser temperaturen på batteriet, eller gir annen visuell informasjon om temperatur. Hvis batteriet er kaldt og du trenger mer rekkevidde, bør du kjøre ekstra økonomisk. I kulde oppnår gjerne ikke batteriet driftstemperatur før etter en times kjøring. 

  Ha med riktige ladekabler på tur 

  Det er nyttig å vite hvordan de ulike ladekablene og laderne fungerer. Siden bilen bruker mer batteri på vinteren, kan det være lurt å ta med laderen med husholdningskontakt. Da kan du lade på et vanlig husholdningsstikk om dette blir nødvendig. Har du med Type 2-kabel kan du lade på kommunale ladeplasser. 

   

   Takboks til elbil – hvordan påvirkes rekkevidden?

   Mange elbiler har begrenset bagasjeplass. Dette gir utfordringer hvis du skal på tur og må frakte bagasje, eller for småbarnsfamilier som trenger plass til barnevogn. Takbokser er supert når du skal ha med deg mye utstyr og har behov for ekstra plass. Men mange elbileiere er redde en takboks skal redusere rekkevidden.

   Lite utslag på rekkevidden

   Det er naturlig at en takboks påvirker rekkevidden da den vil skape økt luftmotstand. Men velger du en takboks som er tilpasset bilen og plassert korrekt er det veldig få prosent. Du kan altså trygt skaffe litt bedre bagasjeplass uten at elbilens rekkevidde reduseres i stor grad.

   Takboksen bør ligge lavt og langt bakover på taket. Jo mer takboksen stikker frem over frontruten, jo mer luftmotstand, forbruk og støy. Sørg også for at takboksen er godt festet. Den kan utgjøre en livsfarlig sikkerhetsrisiko om den åpnes eller løsner fra taket under en kollisjon. Forhør deg gjerne med en forhandler om hvilken takboks som passer best til bilen din.

    7 tips til hvordan forlenge elbilens rekkevidde

    • Elbilens rekkevidde påvirkes mest av kjørestil. Kjør i så jevn hastighet som mulig uten å gasse og bremse for mye.
    • Høy hastighet sluker rekkevidde grunnet økt luft- og rullemotstand, å senke hastigheten med noen kilometer i timen forlenger rekkevidden.
    • Sjekk at dekkene har riktig lufttrykk. I kulde synker trykket i dekkene og rullemotstanden øker.
    • Sett bilen i Eco-modus. Toppfarten begrenses, bilen akselererer automatisk saktere og bruker mindre energi.
    • Lad bilen når den er varm, da lader batteriet seg raskere.
    • Parker innendørs om mulig, slik at ikke batteripakken blir avkjølt.
    • Bruk aircondition kun når du trenger det.