• Handlekurv

 • Min side

Refleks – verdens billigste livsforsikring!

  Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med 85 %. Det beste er å bruke refleksvest eller bevegelige reflekser som henger i knehøyde, gjerne en på hver side av kroppen.

  Kun 4 av 10 bruker refleks, men vi opplyser at vi bruker refleks langt oftere enn vi gjør. Visste du at med refleks vil du være synlig på ca. 140 meters avstand for biler som kjører med vanlig nærlys? Uten refleks krymper avstanden til 25 meter og gir føreren bare to sekunder på å reagere, som kan føre til farlige trafikksituasjoner. Da hjelper det ikke at refleksen glemmes hjemme.

  Hele 43 % av norske bilførere har opplevd trafikkfarlige situasjoner grunnet lite synlige fotgjengerne i mørket. Vi som bilførere vet derfor hvor skremmende det er at ikke flere bruker refleks, også når man selv er fotgjenger.

   Tips!

   • Ha minst to reflekser i alle ytterklærne dine
   • Ha på deg to reflekser, og fest dem lavt på kroppen. Da er du mest synlig for bilistene
   • Bruk refleks også i opplyst gate
   • Kontroller refleksene hver sesong. Ta med deg alle refleksene ut i mørket eller inn i et mørkt rom. Lys med lommelykt fra minst fem meters avstand og sammenlign
   • Sjekk at refleksene dine er godkjent. Refleksen skal ha CE- eller EN-merke
   • Mange glemmer refleks fordi de går ut før det blir mørkt. Hvorfor ikke ta med én refleks ekstra, så har du en du kan gi bort til noen som mangler en?

   Kilde: tryggtrafikk.no

   De fleste fotgjengerulykker skjer i bygater

   Det er langt flere som bruker refleks på mørke landeveier enn i bygatene, og Hedmark fylke troner på topp over refleksbruk.

   Dessverre tror mange at når gatene er opplyst trenger man ikke refleks. Men gatelykter og lys fra bilen konkurrerer om førerens oppmerksomhet, noe som påvirker synligheten til fotgjengere.

    Reflekser varer ikke evig

    Reflekser mister sin effekt med årene, og de har så godt som ingen effekt etter tre år. Vi oppfordrer derfor alle til å bytte ut gamle reflekser med nye.

    En slitt refleks gjør deg mye mindre synlig og vil øke sannsynligheten for uhell. Særlig hos barn er det viktig å bytte refleks oftere, da de er mer aktive enn oss voksne, utsetter sine reflekser for mer riper og slitasje.

    Vi anbefaler å ta med reflekser ut for å teste dem i høstmørket. Ved å sammenligne en gammel refleks med en ny, ser du raskt om den bør skiftes.