• min side ikon Min side

7 gode råd før reisen

  Dette bør du huske på før ferien

  Det er fort gjort å glemme viktige ting når man skal på ferie. Selv ting som virker opplagte kan plutselig gå i glemmeboken. Her er en huskeliste med det vi mener er viktigst for at ferien skal få en god start.

  1. Gyldig pass og vaksinekort

  Sørg for å ha med gyldig pass og alle reisedokumentene til hele familien. Husk at noen land krever at passet er gyldig i tre til seks måneder etter du kommer hjem. Pass er eneste legitimasjonen som virkelig gjelder på reise i utlandet. Så husk å ta det med også om du skal reise innenfor Schengen.

  Sjekk hvilke vaksiner du trenger i god tid i forveien. Ta med nødvendige medisiner og husk vaksinekort. Landets ambassade kan gi nærmere informasjon om hva du trenger. Eventuelt kan du forhøre deg med din lege, helsesenter eller Folkehelseinstituttet.

  2. Visum og engelsk bekreftelse på reiseforsikring

  Husk at noen land krever visum. Skal du til Russland eller Cuba for eksempel, må du i visumsøknaden vise til gyldig reiseforsikring. Du trenger da å kontakte forsikringsselskapet ditt og be om en engelsk bekreftelse på reiseforsikringen. Husk å vær ute i god tid!

  3. Hva gjør du hvis du blir syk på reise?

  Hvis du eller noen i familien blir syke på reisen, må du kontakte vår alarmsentral, SOS International, for veiledning. Vi anbefaler deg å lagre telefonnummeret +45 70 10 50 50, slik at du har dette tilgjengelig hvis noe skulle skje.

  4. Helsetrygdkort

  På reise i EØS-land anbefaler vi å ta med Europeisk helsetrygdkort. Det gir deg rett til nødvendig legebehandling på lik linje med landets innbyggere. Du bestiller Helsetrygdkort gratis på helsenorge.no. Selv om du har med Helsetrygdkort anbefaler vi å ha reiseforsikring. Helsetrygdkortet gjelder kun behandling hos offentlig helsevesen, og dekker ikke hjemtransport til Norge ved sykdom eller skade.

  5. Ikke ha med store verdier og bruk kredittkort

  Unngå å ta med din dyreste klokke eller ditt flotteste smykke. Med færre ting har du bedre kontroll og faren for å bli ranet reduseres. Husk de viktigste tingene som medisiner, briller/kontaktlinser og litt førstehjelpssaker i håndbagasjen, og sjekk flyselskapets regler for bagasjevekt. Vær også klar over at bruk av mobiltelefon utenfor Europa har helt andre priser enn innenfor.

  Vi anbefaler å ha med minst mulig kontanter og heller bruke kredittkort med nok kreditt tilgjengelig. Det er sikrere enn debetkort fordi pengene du bruker med kortet trekkes ikke fra kontoen din med en gang. Debetkortet tar du med som backup.

  6. Pass deg for tyver, borte og hjemme

  Gjør deg kjent med stedet du skal til. Er det et sted hvor lommetyverier forekommer ofte? Sørg for å vite hvor du skal henvende deg om uhellet er ute. Omadresser posten din og få gjerne noen venner eller naboer til å stikke innom for å passe på.

  7. Husk reiseforsikring!

  Sørg for at forsikringen din gjelder i det landet du besøker og i tilstrekkelig tid. Blir du syk kan det fort bli dyrt. I USA som har private ordninger, eller land i økonomisk krise er det svært dyrt. Her hjelper det ikke med helsekort. Husk å ta med forsikringsbeviset ditt som dokumentasjon på at du har gyldig reiseforsikring. Mangler du det, kan du laste det ned her. Husk å påfør avtalenummer og navn.

   Skal du på bilferie?

   • Tilpass farten til den øvrige trafikkens tempo. God flyt i trafikken senker faren for ulykker. Ta gjerne bremseprøver for å kjenne etter hvordan bilen oppfører seg når du svinger.
   • Hold god avstand til bilen foran. 3-sekundersregelen fungerer godt på sommerføre, men på vinteren bør du holde større avstand.
   • Sørg for at du har nok drivstoff. Skal du kjøre et sted hvor du er langt fra hjelp i bør du ha full tank.
   • Ikke bruk mobilen når du kjører! Skjer det noe uventet i trafikken rekker du  ikke å reagere når oppmerksomheten er på feil sted.

   Husk at om du har behov for hjelp, eller har spørsmål om forsikringen din, er vi tilgjengelige med døgnåpen skadeservice. Nødvendig kontaktinformasjon finner du her.

    Hva dekker reiseforsikringen?

    Forsikringen gjelder både ferie-, fritids- og tjenestereiser i hele verden.

    Du er sikret dekning for sykehusutgifter og hjemtransport om uhellet skulle være ute. Og du får erstatning dersom bagasjen skulle komme forsinket fram på utreisen.

    Du kan velge å forsikre deg selv eller hele din familie, som gjelder ektefelle eller samboer og barn til og med 20 år – enten de er felles, ”dine” eller ”mine” barn.