Pakk bilen riktig og unngå skader

  Usikret bagasje kan forårsake skader – og i noen tilfeller dødsfall i trafikken. Ved å være bevisst og bruke noen få minutter ekstra når du pakker, kan du minske risikoen.

  Slik pakker du bilen riktig

  • Pakk de tyngste tingene innerst og nederst i bagasjerommet. Varseltrekant (og kjetting) bør være lett tilgjengelig
  • Bagasje bør festes med lastestropper eller fast nett
  • Sørg for å sikre løse gjenstander – enten i sidelommer, hanskerom eller bagasjerom
  • Bruk brønnen mellom setene til pc-veske, handleposer etc
  • Sørg for å sjekke tillatt vekt for din bil før lasting
  • Mange bruker skiboksen til ekstra bagasje, i tillegg til ski. Kontroller bilens maksvekt for taklast og sjekk spesifikasjon på skiboksen.

   Ting blir tyngre ved en bråstopp

   Tommelfingerregelen er at gjenstander blir minst 30 ganger ”tyngre” ved en bråstopp i 50 km/t. En gjenstand som veier en halv kilo i baksetet vil treffe seteryggen foran med en kraft tilsvarende 15 kilo.

   Dersom hastigheten økes til 70 km/t vil kraften fordobles til 30 kilo. Når hastigheten dobles, firedobles kraften, og et par fjellstøvler kan treffe deg med kraften av en elgkalv!

   På grunn av bilens kjøreegenskaper bør bagasje plasseres nærmest mulig bilens tyngdepunkt. Det vil si så langt frem og ned i bilen som mulig. Alle løse ting i bilen er en potensiell fare.

   Å sikre lasten godt er ekstra viktig på lange turer. Har du festepunkter i bagasjerommet, bruk disse. Det er ikke sikkert at seteryggen i baksetet er sterk nok til å tåle en kollisjon med fullastet bagasjerom. Selv mindre trafikkuhell og bråstopp kan føre til alvorlige personskader dersom bilen er pakket feil.

    [TitleH1]

    Aktuelle bilforsikringer

    Velg mellom fire typer bilforsikringer, avhengig av hvor mye dekning du trenger:

     [LinkModules]
    [Webform]