• Handlekurv

 • Min side

Pakk bilen riktig og unngå skader

  Nettbrett og mobiltelefon er ofte med i baksetet for å skape en fredelig biltur, men det er viktig å være klar over risikoen ved å la barn sitte med løse gjenstander i bilen. Selv mindre trafikkuhell og bråstopp kan føre til personskader dersom bilen er pakket feil – en iPad eller drikkeflaske kan være livsfarlig ved en bråstopp.

   Ting blir tyngre ved en bråstopp

   Tommelfingerregelen er at gjenstander blir minst 30 ganger ”tyngre” ved en bråstopp i 50 km/t. En gjenstand som veier en halv kilo i baksetet vil treffe seteryggen foran med en kraft tilsvarende 15 kilo. Dersom hastigheten økes til 70 km/t vil kraften fordobles til 30 kilo. Når hastigheten dobles, firedobles kraften.

    Slik pakker du bilen riktig

    • Pakk de tyngste tingene innerst og nederst i bagasjerommet. Varseltrekant (og kjetting) skal være lett tilgjengelig.
    • Bagasje bør festes med lastestropper eller fast nett.
    • Sørg for å sikre løse gjenstander – enten i sidelommer, hanskerom eller bagasjerom.
    • Bruk brønnen mellom setene til pc-veske, handleposer, etc.
    • Sørg for å sjekke tillatt vekt for bilen din før lasting
    • Mange bruker skiboksen til ekstra bagasje, i tillegg til ski. Kontroller bilens maksvekt for taklast og sjekk spesifikasjonen for skiboksen.

     Alle løse ting er en potensiell fare

     På grunn av bilens kjøreegenskaper bør bagasje plasseres nærmest mulig bilens tyngdepunkt. Det vil si så langt frem og ned i bilen som mulig. Alle løse ting i bilen er en potensiell fare.

     Å sikre lasten godt er ekstra viktig på lange turer. Har du festepunkter i bagasjerommet, bruk disse. Det er ikke sikkert at seteryggen i baksetet er sterk nok til å tåle en kollisjon med fullastet bagasjerom. Selv mindre trafikkuhell og bråstopp kan føre til alvorlige personskader dersom bilen er pakket feil.

      Den rette bilforsikringen for bilen din

      Velg mellom fire typer bilforsikringer, fra den som dekker det mest nødvendige til den med ekstra god dekning.