• min side ikon Min side

Hvordan lade elbil tryggest?

Det er to måter å lade elbilen på hjemme, enten med en hjemmeladeboks eller ved å bruke vanlig stikkontakt.
Lading via ladeboks er sikkert, raskt og enkelt. Bruker du vanlig stikkontakt er det noen forholdsregler du må følge.

Unngå brann i boligen – bruk autorisert elektriker

Undersøkelser viser at 96 % av elbileiere lader hjemme. Når du kjøper en elbil eller ladbar hybrid, kan du ikke uten videre ta i bruk vanlige stikkontakter eller utvide det elektriske anlegget ditt hjemme.

Selv om du får gode råd av bilforhandleren, skal installasjon av ladeuttak alltid utføres av autoriserte elektrikere. En elektriker vil kunne avdekke dine beho. Dette gjelder for både ladetid, brukshyppighet og hvilken kapasitet det elektriske anlegg ditt trenger for bilen din.

Det aller viktigste for trygg lading av el- eller ladbar hybridbil er at ladekontakten har egen kurs i sikringsskapet. Det finnes tre ulike løsninger, også kalt modes, for lading av el- og hybridbil. Det tryggeste og mest effektive vil være å installere egen ladeboks hjemme.

1. Ladestasjon eller egen ladeboks

Løsningen som både tåler mest og er best tilpasset de nyeste elbilene er ladestasjon eller egen montert ladeboks på veggen. Dersom det elektriske anlegget i boligen er belastningskompatibelt, er dette den tryggeste løsningen og kan gi bilen en hurtigere ladning. Det er anbefalt å ha fast ladekabel hjemme og på jobb, og løs kabel på offentlige ladestasjoner.

Fordeler med hjemmeladeboks:

  • Enklere lading
  • Sikrere lading
  • Raskere lading
  • Investering i egen bolig

2. Lading med ladekabel og styringsboks

Når du kjøper deg elbil følger deg som regel med en ladekabel og en styringsbok. Disse kan enten kan brukes med vanlig stikkontakt eller industrikontakt. Denne løsninger skal også ha egen kurs og ikke overskride 10 ampere med vanlig stikkontakt.

Styringsboksen overvåker ladingen og stopper den ved en eventuell jordfeil. Husk at oppheng for styringsboksen er nødvendig slik at den ikke henger i kontakten. Kontakten tåler ikke tyngden på styringsboksen og kan bli belastet og overopphetet.

3. Lading med standard stikkontakt

På lang sikt er det ikke å anbefale å lade med standard stikkontakt. Men er du ute på reise kan det fungere som en kortsiktig løsning. Ellers er det mest vanlig på eldre elbiler, som for eksempel Buddy, eller elektriske motorsykler. Når du lader hjemme på denne måten er det noen retningslinjer du må følge:

  • Du må ha egen kurs til elbilen
  • Maks 10 A kurs
  • Kursen må ha jordfeilbryter type B
  • Du må alltid trekke ut kabelen fra bilen før du tar ut støpselet fra stikkontakten når du har ladet ferdig
  • Sjekk jevnlig at stikkontakten ikke blir for varm. Gjør den det avslutt ladingen eller prøv igjen senere med redusert strømstyrke