• Handlekurv

 • Min side

Lading av elbil - unngå brann i boligen

  Det er grunn til å tro at den største risikoen for brann i elbil ikke er ved kollisjon, men overbelastning i det elektriske anlegget i boligen ved lading.

  Når du kjøper elbil eller ladbar hybrid er det ikke bare å ta i bruk vanlige stikkontakter som allerede eksisterer eller utvide det elektriske anlegget med flere kontakter. Mange boliger har ikke et elektrisk anlegg som er beregnet for den belastningen lading gir, dermed øker risikoen for brann.

   Bruk autoriserte installatører

   Selv om du kan få gode råd av bilforhandler ved kjøp av elbil, skal installasjon av ladeuttak alltid utføres av autoriserte elektrikere. En elektriker vil da avdekke dine behov for ladetid, brukshyppighet og se hvilken kapasitet ditt eksisterende elanlegg har for den konkrete bilen.

   Det viktigste for trygg lading er at ladekontakten har egen kurs i sikringsskapet.

   Det finnes tre forskjellige løsninger (såkalt modes) for lading av elbil og hybrid, men med dagens nye biler er det tryggest og mest effektivt for deg å ha installert egen ladeboks hjemme (løsning 3).

   • Løsning 1

   Lading med vanlig stikkontakt. Dette alternativet er ikke anbefalt, men en løsning du kan bruke ved kortvarig lading, for eksempel når du er ute på reise. Det er ellers mest vanlig på eldre elbiler (for eksempel Buddy) og elektriske motorsykler.

   Denne løsningen skal ha egen kurs og ladestrømmen må ikke overskride 10 ampere.

    

   • Løsning 2

   Lading med ladekabel og styringsboks som følger ved kjøp av bilen, brukes enten med vanlig stikkontakt eller industrikontakt. Den skal også ha egen kurs og ikke overskride 10 ampere med vanlig stikkontakt. Styringsboksen overvåker ladingen og stopper den ved jordfeil.

   Oppheng for styringsboksen er nødvendig slik at den ikke henger i kontakten. Kontakten tåler ikke tyngden på boksen og kan derfor bli belastet og overopphetet.

    

   • Løsning 3

   Ladestasjon, eller egen montert ladeboks på veggen, er den løsningen som tåler mest belastning, og er best tilpasset de nyeste elbilene. Dersom det elektriske anlegget i boligen er belastningskompatibel er dette den tryggeste løsningen og kan også gi bilen hurtigere lading.

   Det anbefales fast ladekabel hjemme og på jobb, og løs kabel på offentlige ladestasjoner.

    Forsikre elbil eller hybridbil?

    Se hva vi dekker, sjekk pris og kjøp med noen få klikk