• Handlekurv

 • Min side

Lading av elbil

Mange boliger har ikke et elektrisk anlegg som er beregnet for denne belastningen og dermed kan risikoen for brann øke.

  Unngå brann i boligen din.

  Når du kjøper en elbil eller ladbar hybrid, kan du ikke alltid ta i bruk vanlige stikkontakter som allerede eksisterer eller utvide det elektriske anlegget.

  Bruk autoriserte fagfolk.

  Selv om du får gode råd av bilforhandleren, skal installasjon av ladeuttak alltid utføres av autoriserte elektrikere. En elektriker vil kunne avdekke dine behov for både ladetid, brukshyppighet og se hvilken kapasitet ditt elektriske anlegg trenger for den nye bilen din.


  Det aller viktigste for trygg lading av el- eller ladbar hybridbil er at ladekontakten har egen kurs i sikringsskapet. Det finnes tre ulike løsninger, også kalt modes, for lading av el- og hybridbil. Det tryggeste og mest effektive vil være å installere egen ladeboks hjemme.

  Lading med standard stikkontakt.

  På lang sikt er dette ikke til å anbefale, men er du ute på reise kan det fungere som en kortsiktig løsning. Ellers er det mest vanlig på eldre elbiler som for eksempel Buddy, eller elektriske motorsykler. Denne løsningen skal ha egen kurs og ladestrømmen må ikke overskride 10 ampere.

  Lading med ladekabel og styringsboks.

  Når du kjøper deg elbil følger deg som regel med en ladekabel og en styringboks som enten kan brukes med vanlig stikkontakt eller industrikontakt. Denne løsninger skal også ha egen kurs og ikke overskride 10 ampere med vanlig stikkontakt.


  Styringsboksen overvåker landingen og stopper den ved en eventuell jordfeil. Husk at oppheng for styringsboksen er nødvendig slik at den ikke henger i kontakten. Kontakten tåler ikke tyngden på styringsboksen og kan bli belastet og overopphetet.

  Ladestasjon eller egen ladeboks.

  Løsningen som både tåler mest og er best tilpasset de nyeste elbilene er ladestasjon eller egen montert ladeboks på veggen. Dersom det elektriske anlegget i boligen er belastningskompatibelt, er dette den tryggeste løsningen og kan gi bilen en hurtigere ladning. Det er anbefalt å ha fast ladekabel hjemme og på jobb, og løs kabel på offentlige ladestasjoner.