• min side ikon Min side

Slik takler du ladeangsten

    Skaff deg en god oversikt

    I 2019 passerte vi 250 000 elbiler på norske veier. Med en stadig høyere andel av elbiler i Norge påvirker det naturligvis tilgangen på tilgjengelige ladepunkter. Er du en av de som begynner å kjenne på ladeangst?

    Elbil krever planlegging

    Begrepet «rekkeviddeangst» høres kanskje kjent ut, men den tid er forbi. Det er stadig nye elbiler på markedet med bedre og bedre batterikapasitet. Dette har ført til en enklere og mer bekymringsløs hverdag med elbil. Men med en stadig voksende elbilpark i Norge medfører det også en større kamp om ladepunktene.

    Om du ikke har ladeplass hjemme så krever det litt planlegging. Vi gir deg en oversikt over hvilke lademuligheter du som elbileier har, for å slippe unna ladeangsten.



    Ulike lademuligheter

    Hurtiglading

    Det finnes mange ulike alternativer for lading utenfor hjemmet. Skal du på langtur, kan hurtiglading være et godt alternativ før turen fortsetter. Ifølge Norsk elbilforening var det i februar 2019 etablert over 1700 hurtigladere rundt omkring i landet. Hvorav mer enn 600 av disse er Tesla ladere. Med hurtiglading kan du typisk lade 80% av batteriet i løpet av 15-30 minutter.

    Prisen for hurtiglading varierer etter ladeoperatørens egne takster. Hvis du betaler med ladebrikke eller app, varierer prisene mellom 2,5-4 kroner per minutt. Med SMS kan prisene variere mellom 2-5 kroner per minutt. Med Elbilforeningens ladekart får du en god oversikt over ladestasjoner rundt om i landet. Her kan du filtrere på ladeeffekt og ladeoperatør. Med hurtigladere sitter ladekabelen fast i ladestasjonen, så her slipper du å ha med egen ladekabel.

    Sjekk ut Elbilforeningens ladekart her.

    Semihurtiglading og normallading

    Forskjellen mellom disse ulike begrepene er hovedsakelig effekten (antall kW) og kontakttypen. Som regel finner du disse to alternativene tilknyttet borettslag og offentlige ladestasjoner.

    Med semihurtiglading benytter du Type 2-kontakt, og kan få en ladeeffekt opp til 32 kW. Normallading skjer gjennom vanlig stikkontakt og gir deg en ladeeffekt på 2,5 kW. Her må du selv huske å ha med ladekabel for å koble bilen til ladepunktet.

      Offentlige ladestasjoner

      Semihurtiglading og normallading finner du som regel på kjøpesenter og ved kommunale parkeringsplasser. Det finnes flere nettsider og apper som gir deg god oversikt over offentlige ladestasjoner rundt om i landet. Ladestasjoner.no er en tjeneste levert av Fjordkraft. Her kan du sortere på ladetype, om tjenesten er offentlig eller privat og om ladestasjonen er gratis eller ikke.

      Sjekk ut Ladestasjoner.no her.

      For deg med Tesla

      Som Tesla-eier har du tilgang til et eget lynlade-nettverk. Her kan du selv angi destinasjonen på touch skjermen og den vil rute deg til nærmeste Supercharger. På biler levert før 1. januar 2018 følger det med gratis lading på Tesla sine biler.

      På biler levert etter denne datoen er 400 kWt inkludert i ladeprisen. Lader du utover dette må du betale en sum per lading, enten via appen, eller brukeren din på Tesla. Her sitter også ladekabelen fast i ladestasjonen.

      Visste du at vi er samarbeidspartner med Tesla? 

      Vi samarbeider med vår partner Tesla om å tilby markedets beste Tesla-forsikring. Forsikringen dekker blant annet uhell på interiør og display, batteri, klimaanlegg og ny kabel om denne skulle bli skadet.

        Hvilken elbilforsikring trenger du?

        Les mer, sjekk pris og kjøp forsikring på nett.