3. Uforutsette feil på elbilen?
Det kan være at du kjøper en brukt elbil til en gunstig pris, men så oppstår det feil på bilen. Det er en risiko du tar ved å kjøpe bruktbil. Likevel er det få som har opplevd å kjøpe en brukt elbil med alvorlige og kostbare feil, ifølge Norsk elbilforening.
4. Batteriets tilstand
Noe av det viktigste du bør undersøke, er batteriet. Som regel vil batteripakkene klare seg bra, men det kan være lurt å få gjennomført en batterisjekk hos et verksted eller en kyndig person med riktig kompetanse og utstyr.
Eldre elbiler kan ha batterityper som er dyre og vanskelige å få tak i. Dette gjelder spesielt biler med nikkel-kadmium-batterier (NiCd). Batteriene i nyere elbiler, litiumion-batteripakker, er mye rimeligere og lettere tilgjengelig. Dersom det oppdages svakheter i celler i enkeltmoduler, kan man som regel bytte ut disse enkeltvis, på nyere elbiler.
Moderne batteripakker vil ikke ta direkte skade av hyppig hurtiglading, men økt temperatur/friksjon under lading kan øke slitasjen.
Sjekk bilens ladehistorie. Batterihelsen kan påvirkes av flere enkeltfaktorer – for eksempel dersom batteripakken jevnlig har blitt utsatt for topplading, og så blitt stående fulladet over tid, kan det påvirke kapasiteten mye. Topplading bør fullføres rett før du skal kjøre.
Du bør også sjekke bunnplaten som ligger rundt batteripakken. Synlige, utvendige skader kan øke risikoen for lekkasje fra battericellene.
5. Andre ting du burde sjekke på elbilen
Se om elbilens ladekontakt har feil eller skader (ytre påkjenninger kan øke slitasjen), i tillegg til ladekabler og annet medfølgende utstyr. Om vekten av ladekabelen ikke har vært avlastet (via oppheng), kan det være slitasje på ledningen/pluggen.
Som med alle andre biler, bør du også sjekke bremser, hjuloppheng, drivaksler, mansjetter, foringer, bærearmer- og kuler, i tillegg til rust. Ta en prøvetur for å finne ut av om det er noen ulyder når bilen kjøres.
6. Vurder rekkevidde og lademuligheter
Mange moderne elbilmodeller har stor batterikapasitet og lengre rekkevidde. Før du kjøper en brukt elbil, bør du finne ut cirka hvor langt du kommer til å kjøre daglig; dersom det er under 10 mil per dag, vil en eldre elbil være et godt alternativ. På lengre turer kan du benytte hurtigladere underveis.
For noen kan det være nødvendig å ha en ladestasjon hjemme. Andre har tilgang til ladestasjon på jobb, noe som kan være nødvendig om du har lang kjørevei til jobb. Husk at rekkevidden til elbilen blir kortere i vinterhalvåret.
Sjekk servicehistorikken
Garantien kan falle bort dersom tidligere eier ikke har fulgt serviceintervallene.