• min side ikon Min side

Seks gode tips før du kjøper elbil

Elbiler kommer med mange fordeler. Er du en av dem som vurderer å kjøpe elbil, bør du vurdere seks viktige faktorer.

  Kraftig vekst av elbiler

  Ifølge Motorvognregisteret og Opplysningsrådet for veitrafikken var det 3347 elbiler i Norge i 2010. I 2020 ble det registrert 346.921 elbiler i Norge, og 142.858 ladbare hybrider. Antallet har altså vokst kraftig de siste 10 årene, og hvert år er det enda flere som kjøper elbil.

  Mange av dem som skal kjøpe ny bil, velger elbil. Det er visse ting du bør overveie før du går til anskaffelse av en elbil.

   1. Vurder rekkevidden til elbilen

   Før du skal kjøpe elbil, bør du vurdere rekkevidden. Oppgitt testrekkevidde (WLTP) er et optimistisk anslag, da den kan bli betydelig redusert i vinterhalvåret. Du bør beregne hvor langt du kommer til å kjøre daglig; dersom det er under 10 mil per dag, vil en eldre elbil være et godt alternativ. På lengre turer kan du benytte hurtigladere underveis.

   Mange moderne elbilmodeller har stor batterikapasitet og lengre rekkevidde, og vil derfor erstatte en fossilbil.   2. Kan du lade elbilen hjemme eller på jobb?

   Elbil kan være upraktisk om du ikke har mulighet til å lade hjemme. Noen har tilgang til ladestasjon på jobb, noe som kan være nødvendig om du har lang pendlervei.

   Alle som har elbil-lader hjemme frarådes å lade i vanlig stikkontakt, ifølge NAF. Elektroinstallatører ser brente kontakter og ledninger ofte. Norge har nemlig et strømnett som er spesielt, med ledninger som er for tynne, som igjen reduserer effekten. Dette kan bidra til at ladere som ender i vanlig stikkontakt kan fungere ustabilt på gammelt nett når flere lader samtidig.

   Anlegget i de fleste hus er ikke skapt for langtidslading av elbil. Det kan gå fint noen ganger, men til slutt kan det begynne å brenne på grunn av overbelastning. Derfor er det viktig å forhøre seg med en elektriker om strømnettet hjemme før man lader elbilen hjemme.

    3. Hurtiglading av elbil

    Mange elbiler har mulighet for hurtiglading, hvor batteriet kan fylles opp til 80 prosent på 20-40 minutter. Ladehastigheten avhenger av både utetemperatur og batteritemperatur – varme batterier lades raskere.


    4. Sjekk batteriets garanti

    De fleste nye elbiler kommer med en batterigaranti på åtte år/160.000 kilometer (det som inntreffer først). Det er vanlig at produsentene garanterer at minimum 70 prosent av batterikapasiteten er intakt ved utløpstiden.    5. Spar strøm om vinteren

    Ettersom kulden kan bidra til at rekkevidden blir betydelig redusert, kan det være smart å kjøpe ekstrautstyr, slik som varmepumpe, varme i frontrute og rattvarme – dette kan spare strøm til kjøring.

    Noen moderne elbiler har også fjernstyring, slik at du kan starte lading og forvarme kupeen via smarttelefonen.

    6. Vurder prisen på elbilen

    Å kjøpe elbil kan være dyrt, men det kan lønne seg i form av reduserte driftskostnader til strøm og service, i tillegg til at du får redusert bomavgift og billigere offentlig parkering. Driftskostnader og verditap bør legges inn i totalregnskapet.