• min side ikon Min side

Slik gjør du en trygg bruktbilhandel

    9 råd for et godt bruktbilkjøp

    Det kan være penger å spare, men også mer utfordrende å kjøpe bruktbil enn ny bil. Her er våre beste råd for et godt bruktbilkjøp.

    1. Les annonsen godt

    Når du vet hvilken type bil du vil kjøpe, husk å utforske priser i markedet. Annonsesider som Finn.no, har søkevariabler som gir deg mulighet til å få en god oversikt. Sjekk fakta, som for eksempel vanlige feil ved bilmodellen du er interessert i. Ved kjøp av elbil eller ladehybrid bør du få oversikt over tilgjengelige ladestasjoner der du vanligvis kjører. Du kan lese mer om kjøp av brukt elbil her.

    2. Sjekk alle fakta om bilen

    Gjør en grundig sjekk før du skriver under kontrakten. Dette gjelder uansett om du kjøper bilen gjennom en forhandler eller privat. Et godt sted å starte er å gå gjennom Forbrukerrådets sjekkliste for et tryggere bruktbilkjøp. Den gir deg oversikt over hvor du sjekker bilens kilometerstand og årsmodell. Du finner også tid for neste EU-kontroll og om det er gjeld knyttet til bilen.

    3. Bli kjent med bilens historikk

    Skaff deg så mye som mulig dokumentasjon fra selger, for eksempel verkstedshistorikk. Finn ut om bilen tidligere har vært skadet. Hvis bilen har vært utsatt for en kollisjon øker risikoen for fremtidige problemer. Dette gjelder både elektronikk, motor og drivverk. Få et autorisert verksted eller en mekaniker du stoler på til å kontrollere bilens tilstand.

    4. Vurder prisen

    Det kan koste mer å kjøpe fra en bilforhandler enn fra privatperson, men ofte inngår en kortvarig garanti. Er bilen prissatt under markedspris kan det være lurt med en tilstandsrapport. Slik sikrer du at alt er i orden før du skriver under kontrakten.

    5. Prøvekjøring

    Ta gjerne med deg en bilkyndig venn under prøvekjøringen. Start med å se etter de vanlige tingene som riper, bulker eller rust. Steng av radioen under kjøringen og lytt etter eventuelle rare lyder fra motoren, girkassa eller fjerdingen. Sjekk at elektriske vinduer, vifteanlegg, lys foran og bak og bremselys fungerer som de skal. Test bremsene på en utrafikkert vei der du kan bråbremse uten problem. Og ikke minst, sjekk at både sommer- og vinterdekk har godkjent mønsterdybde.

    Slik sjekker du dekkene.

    6. Serviceheftet er gull verdt

    Det er viktig å gå igjennom servicehefte nøye. Bilen bør ha vært på service på et autorisert verksted. Registerreim skal byttes innen rett tid, som registreres og stemples hver gang. Sørg for at serviceheftet er ordentlig utfylt. Mangler dokumentasjon på utført service, risikerer du å ikke få full erstatning fra forsikringsselskapet ved en skade. Sjekk også at instruksjonsbok til for eksempel bilradioen eller alarm ligger i bilen.

    7. Priser og betingelser

    Det er lov å argumentere og prute på pris. Dette kan være alt i fra små skavanker på bilen eller at lyset på dashbordet ikke fungerer. Du kan også forhandle betingelser om at selgeren må rette opp feil før kontrakten kan skrives.

    8. Ikke betal før overtakelse

    Ferdige maler på kjøpekontrakt kan brukes. Se Forbrukerrådets ferdige kjøpekontrakt. Det finnes også flere måter å gjennomføre kjøpet på. Kjøpet kan gjennomføres hos en bank slik at både du og selger kan føle dere trygge. Ved mindre beløp kan du overføre pengene fra nettbanken med kvittering. Vipps er også en mulighet.

    Salgsmeldingen skrives og signeres av både kjøper og selger. Vi anbefaler at dere gjør dette sammen elektronisk på Statens Vegvesen sine nettsider. Når salgsmeldingen er godkjent må du ordne omregistreringen og betale omregistreringsavgift. Merk at dette nå gjøres elektronisk gjennom Statens vegvesens digitale selvbetjeningsløsning.

    9. Kjøp riktig forsikring

    Selger er ansvarlig for at bilen er forsikret til og med dagen før eierskiftet godkjennes. Salgsmeldingen registreres i motorvognregisteret til Statens vegvesen. Fra registreringsdato ligger forsikringsansvaret hos deg som kjøper. Hvis du ikke har forsikringen i orden innen tre dager etter eierskiftet får du gebyr. Dette gjelder hver dag bilen er uforsikret, og for personbiler er gebyret 150 kroner per dag. Vent derfor ikke med å forsikre bilen på mandag hvis du kjøper den fredag.

      Hvilken forsikring trenger du?

      Vi tilbyr fire ulike bilforsikringer. Ansvar, Delkasko, Kasko og Kasko Pluss. Ansvarsforsikring er lovpålagt for alle motorkjøretøy med skilter, og inngår i alle fire dekninger.

      Du kan enkelt kjøpe bilforsikring på nett, eller be om et tilbud fra en av våre rådgivere.

        Les mer om våre bilforsikringer

        Laster skjema