• Handlekurv

 • Min side

Tenk på dette når du skal kjøpe bruktbil

  Det kan være penger å spare, men også litt mer utfordrende, å kjøpe en bruktbil enn en splitter ny bil. Her er de 10 beste rådene for et godt kjøp

  1. Tenk igjennom dine behov og velg rett bilmodell


  Still deg selv og familien de rette spørsmålene. Hvor ofte trenger barna skyss til trening? Skal dere bruke bilen daglig? Hvor stort bagasjerom trenger dere? Bør dere ha tilhengerfeste? Finn ut hvilken bilmodell du helst vil ha – og sjekk om du har tilgang til ladestasjoner om du skulle velge en elbil eller ladehybrid.

  2. Sjekk ut annonser og skaff deg et overblikk

  Ved å utforske tilbud og priser på ulike bilmerker og modeller får du god oversikt. Seriøse annonsesider, som Finn.no har søkevariabler som gir deg muligheten til å lete detaljert. Sjekk også ut hvilke vanlige feil bilmodellen du er interessert i har.

  3. Undersøk om selgeren faktisk er eier av bilen

  Når du har bestemt deg for en bil du vil prøvekjøre bør du sjekke om selgeren virkelig er eier av bilen. Se hvordan på Statens Vegvesen sin nettside. Der finner du også ut om bilen er EU-godkjent og detaljer om bilen. Sjekk at bilen er fri for heftelser på brreg.no. På den måten sørger du for å ikke kjøpe en bil med billån.

  4. Er bilen importert?

  Det er visse risikoer ved å kjøpe importerte biler til Norge ettersom man ikke nødvendigvis kan vite bilens historikk. Bilen kan ha manipulert kilometerstand – det vil si at den kan ha kjørt betydelig flere kilometer enn hva selgeren påstår. Finn ut om bilen tidligere har vært skadet. Hvis bilen har vært utsatt for en kollisjon øker risikoen for fremtidige problemer med både elektronikk, motor og drivverk. Du kan gjerne bestille en NAF-test av bilen før du bestemmer deg. Da får du fagkyndige til å kontrollere bilens tilstand.

  5. Er bilen riktig prissatt?

  Ofte koster det mer å kjøpe fra en bilforhandler enn en privatperson, men da inngår det i de fleste tilfeller en kortvarig garanti. Hvis bilen du er interessert i er prissatt under markedspris kan det hvertfall være lurt med en NAF-test, slik at du er sikker på at alt er i orden med bilen.

  6. Kontroller alt du kan under prøvekjøringen

  Ta gjerne med deg en bilkyndig venn som hjelper deg. Start med å gå rundt bilen og se etter om det er riper, bulker eller rust. Steng av radioen under kjøringen og lytt etter eventuelle rare lyder fra motoren, girkassa eller fjerdingen. Sjekk at elektriske vinduer, vifteanlegg, lys foran og bak og bremselys fungerer som de skal. Test bremsene på en utrafikkert vei der du kan bråbremse uten problem. Og – ikke minst, sjekk at både sommer- og vinterdekk har godkjent mønsterdybde.

  7. Servicehefte er gull verdt

  Det er viktig å gå igjennom servicehefte nøye. Bilen bør ha vært på service på et autorisert verksted, bytte av registerreim skal ha vært gjort innen rett tid og det skal være registrert og stemplet ved hvert tilfelle. Er ikke serviceheftet ordentlig utfylt? Finnes det ingen andre dokumenter på servicen som er gjort? Da risikerer du å ikke få full erstatning fra forsikringen ved en fremtidig skade. Sjekk også at instruksjonsbok og andre manualer til f.eks. bilradioen eller alarm ligger i bilen.

  8. Ikke glem å forhandle prisen eller betingelsene

  Hvis det er noen små skavanker på bilen, eller fungerer f.eks. ikke noen lys på dashbordet-knappene, er det et godt argument for pruting av prisen. Du kan også forhandle betingelser om at selgeren må rette opp feil innen kjøpekontrakten skal skrives.

  9. Ikke betal før overtakelse

  Ferdige maler på kjøpekontrakt kan brukes. Se Forbrukerrådets ferdige kjøpekontrakt. Kjøpet kan gjennomføres hos en bank slik at både du og selger kan føle dere trygge. Ved mindre beløp kan du overføre pengene fra nettbanken med kvittering som selgeren kan se. Evt. kan dere bruke Vipps – da blir pengene overført direkte. Salgsmeldingen skrives og signeres av både kjøper og selger. Vi anbefaler at dere gjør dette sammen elektronisk på Statens Vegvesen sine nettsider. Når salgsmeldingen er godkjent må du ordne omregistreringen og betale omregistreringsavgift.

  10. Kjøp forsikring i forkant

  Når du overtar bilen er du ansvarlig for den, og derfor er det veldig viktig at du kjøper forsikring før du kjører avgårde. Du kan enkelt kjøpe bilforsikring på nett med nettrabatt, eller du kan bestille forsikring av en av våre forsikringsrådgivere. Ansvarsforsikring er lovpålagt for alle motorkjøretøy med skilter, men du kan selvfølgelig vurdere en bedre forsikring som delkasko, kasko eller kasko pluss.

   Ny bil? Større bil? Drømmebilen?

   Les mer, sjekk pris eller kjøp bilforsikring eller andre forsikringer raskt og enkelt