• min side ikon Min side

Unngå innbrudd i julen

  Tomme hus er en gullgruve

  Visste du at 46 prosent av nordmenn reiser bort i julen? Vi reiser både til inn- og utland for å besøke venner og familie, og mange hjem blir stående tomme til stor glede for innbruddstyvene.

  Jul og nyttår er en travel periode både for mor, far og julenissen selv. Men også innbruddstyvene har mye å gjøre, og de har nye metoder hvert eneste år for å få tak i dine verdisaker. Statistisk sett er det mer innbrudd i julen enn ellers, og vi oppfordrer deg til å ta noen ekstra grep dersom du skal reise bort.

  Se hva tyven ser

  Det finnes enkle grep og tiltak som ofte er de beste. Når tyvene er på tokt, ønsker de ikke at folk er hjemme verken i huset eller nabolaget, og heller ikke å bli oppdaget. Se deg rundt på eiendommen din, se hva tyven ser og lag en sjekkliste som gjør det vanskelig for innbruddstyvene.

  1.Lukk alle dører og vinduer

  Selv om dette kanskje er en selvfølge, er det lett å for eksempel glemme et vindu eller en bakdør. Sjekk derfor alle etasjer, garasjen og eventuelle boder, gjerne mer enn en gang. Sørg også for å fjerne stiger. Å lukke alle vinduer er også skadeforebyggende for vann- og fuktskader.

  2.La huset være slik det pleier

  Du trenger ikke å ha et strøkent hus når du reiser bort, tvert imot. Gjør det vanskelig å se om du er hjemme eller ikke. Kanskje dette betyr at noen lys skal stå på, dekket bord, litt rot, eller at bilen står ute. Du kan få kjøpt timer på lys om du ønsker det. Unngå et mørkt hus med alle gardiner trukket for.

  3.Den gode naboen

  Naboen kan i mange tilfeller være din beste venn i julen. Spør naboen om å måke snø, lage fotspor, hente posten din eller kanskje parkere en bil hos deg. De kan også gjerne kaste søppelet sitt i din søppelkasse. Om du ikke får hjelp av noen til å hente post, kan du stoppe dette i perioden du er borte.

  4.Rydd bort verdisaker

  Boligen din kan være full av både nye og gamle ting av stor verdi. Noen gjenstander er uerstattelige, så gjem godt bort disse og sikre de best mulig. Produkter som PC, smykker, og sølvtøy er ofte populært, så pass på å ikke ha disse liggende synlig.

  5.Vurder alarm

  En innbruddstyv vil alltid undersøke hvor stor sjansen er for å bli oppdaget. Et skilt eller to som viser at du har alarm, kan være nok til at de velger bort nettopp din bolig. En boligalarm kan også være med på å redusere prisen på din forsikring.

   Sørg for at du har gyldig forsikring

   Sjekk at du har riktige forsikringer til ditt behov, og at de er gyldige i perioden du skal reise bort. Du bør ha både innbo- og reiseforsikring, uansett hvordan du bor. Bor du i enebolig vil du også trenge husforsikring. Har du ekstra verdifulle gjenstander i boligen din kan det i tillegg være lurt å tegne en verdisakforsikring på disse.

    Hvilken forsikring trenger du?

    Les mer, sjekk pris eller kjøp forsikring på nett. Du kan også be om et uforpliktende tilbud.