• min side ikon Min side

Legg vekk telefonen når du kjører

  Noen få sekunders uoppmerksomhet

  Å bruke mobilen mens du kjører bil er forstyrrende og tar fokus bort fra det som er viktig. Kjører du i 60 kilometer i timen og ser på telefonen i tre sekunder, har bilen beveget seg femti meter.

  Tilsvarer kjøring med promille

  Simulatortester har vist at mobilbruk under bilkjøring tilsvarer 0,8 i promille. Sjansen for å havne i en ulykke er dermed mye større om du sjekker mobilen mens du kjører. 

  Sosiale medier er et økende problem særlig blant unge

  Sosiale medier som Snapchat, er en kanal der mange forventer umiddelbar respons. Det fungerer fra sofaen, men ikke når du kjører bil. 31 prosent mellom 18 og 29 år har sagt at de har sjekket Snapchat mens de kjører bil. Dette kommer frem av en undersøkelse fra 2019. En slik trend øker risikoen for påkjørsler og utforkjøringer. Utfallet kan bli alvorlige ulykker hvor også mennesker kan komme i skade.

  De unge ringer også mest uten handsfree og leser eller sender mest SMS mens de kjører bil. 

  Kan få store økonomiske konsekvenser

  Det er ingen tvil om at mobilbruk under kjøring øker risikoen for alvorlige ulykker. Men også lommeboken kan få svi hvis du er skyld i en bilulykke og mobilbruk er grunnen til det. Konsekvensen er mindre i erstatning, eller i grove tilfeller ingen erstatning i det hele tatt. Fra 2019 er det også innført to prikker i førerkortet for ulovlig mobilbruk, i tillegg til 1700 kroner i bot.  

  Foreldre må være gode rollemodeller

  Det eneste som er lov er å gjennomføre og avslutte en samtale med mobilen. Den skal være plassert i en fastmontert holder i nærheten av rattet. 

  Dessuten er det viktig at kjørelærere og foreldre er gode rollemodeller for de unge. Ferske sjåfører må bli bevisste på hvor farlig det er å flytte oppmerksomheten bort fra veien.  

  Et sikkerhetstips: Gå i "bilmodus" 

  Alle som har en smarttelefon kjenner nok til «flymodus». Innstillingen gjør at funksjoner som kan forstyrre flyets systemer slås av. 

  På Apples telefoner finner du også en «ikke forstyrr-funksjon». Den vil sørge for at varsler er avslått og mobilskjermen er helt mørk under kjøring. Vi anbefaler at du skrur denne på slik at du ikke blir distrahert mens du kjører. 

   Dette er ikke lov under kjøring:

   • Skrive og lese tekstmeldinger
   • Ta bilder og selfie
   • Bruke sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat
   • Surfe på nettet
   • Søke etter adresser i karttjenester
   • Søke etter musikk
   • Snakke i telefonen uten handsfree

    Bilforsikring – en god sikkerhet

    Skulle uhellet være ute så er det godt å ha en god bilforsikring. Men husk å legge mobilen fra deg når du kjører.

    Les også våre tips om å forebygge bilskade.

     Kilde: vegvesen.no, politiet.no, tryggtrafikk.no