• min side ikon Min side

Viktig med gode dekk

  Slik sjekker du dekkene

  Dekkenes mønsterdybde, alder og lufttrykk påvirker sikkerheten på veien. Kjører du med dårlige dekk kan du få redusert forsikringsutbetaling dersom uhellet er ute.

  • Mål mønsterdybden der dekkene er mest slitt. Nærmer du deg tre millimeter må du bytte vinterdekkene
  • Sjekk alderen på siden av dekkene. Vurder bytte etter fire til fem års bruk
  • Gi dekkene det lufttrykket som står i instruksjonsboka
  • Kontrollér lufttrykket hver måned, ved store temperaturendringer og tung last
  • Lagre dekkene mørkt, tørt og svalt

  Slik blir du tryggere på vinterføre.

   Mønsterdybde

   Nye vinterdekk har en mønsterdybde på syv til åtte millimeter. Minimum tillatt mønsterdybde er tre millimeter, men du bør bytte dekk før de blir så slitt. Det er fort gjort å miste veigrepet om mønsterdybden er for lav. Da er du en fare for deg selv og andre i trafikken.

   Mønsterdybden kan du måle med en mønsterdybdemåler som du får kjøpt hos en forhandler av bilrekvisita eller på nettet. Er du i tvil kan det lønne seg å kjøre innom en bildekkforhandler. Hos vår partner Dekk1, kontrollerer de mønsterdybden og gir deg gode råd om hvilke dekk du bør velge.

    Alder

    Dekkene får hardere gummi jo mer de brukes. Da blir de glatte og det er lettere å miste kontrollen. Dekkenes aldringsprosess starter med en gang du tar disse i bruk. Noen mener syv sesonger er maksimal levetid, andre ti alt avhengig av bruk og riktig lagring, dvs. mørkt, tørt og svalt. Uansett bør en fagmann gjøre en vurdering hvert år etter at de er brukt i fem år.

    På siden av dekket finner du en såkalt DOT-kode. Her fremkommer først produsent, dekkstørrelse og type. De fire siste sifrene angir produksjonsdatoen. Står det for eksempel 1216 betyr dette at dekket er produsert i uke 12 i 2016.

     Lufttrykk

     Riktig lufttrykk i dekkene gir deg bedre kontakt med veien, noe som gjør deg til en sikrere bilfører. Sjekk lufttrykket når dekkene er kalde og vit at trykket synker når det blir kaldere. Da må du fylle i mer enn det som står i instruksjonsboka eller på klistrelappen i bilens døråpning. Justér dekktrykket når du kjører med tung last eller tilhenger, og ikke glem reservehjulet. Du kan jo få bruk for det!

      Rabatt på dekkhotell og bilutstyr

      Med bilforsikring fra Codan får du rabatt på dekkhotell og dekkskift. Du finner også gode priser på en rekke merkevarer innen dekk, felg og utstyr hos Dekk1.