• min side ikon Min side

Husbrann

Tore Stenslie opplevde å miste alt da huset brant ned.

    «Huset ditt brenner!»

    Tore Stenslie (87) flyttet inn i huset sitt ved Mortensrud i Oslo i 1986, sammen med sin kone. Hun døde av kreft i 2003, og siden da har han bodd i huset alene.

    Fredag 28. september 2018 var Stenslie på ferie i Spania. Klokken syv om morgenen ringte naboen og spurte hvor han var. Naboen var tydelig opprørt. «Huset ditt brenner!» ropte han. Da sto hele huset i flammer.

    Brannvesenet ble tilkalt, og Stenslie fikk kontakt med den ene datteren sin, som hastet bort til huset.

    - Jeg kom hjem samme kveld og fikk se elendigheten. Alt var brent ned. Det var forferdelige greier, sier han.

    I senere tid fikk Stenslie vite at en av naboene hadde luftet hunden, og gått forbi huset hans ved halv syv-syv-tiden på morgenen den dagen.

    - Han så ingenting, så det må ha skjedd raskt da det først tok fyr.

    Manges store mareritt

    Det som er merkelig med dette tilfellet, er at ingen vet hvorfor det begynte å brenne. Datteren til Stenslie var innom to dager før brannen startet, for å sette på varmekabler i stua og på badet. Bortsett fra det, var alt uberørt.

    - Jeg vet at noen reparerer litt i sitt eget hjem, men jeg har ikke rørt noe. Jeg har alltid hatt respekt for elektrisitet, og vært forsiktig. Politiet har også vært her og sjekket, men ingen vet sikkert hva som skjedde. Men det må ha vært noe galt med det elektriske anlegget. Det er veldig skremmende at slikt kan skje, sier Stenslie.

    At huset begynner å brenne er manges store mareritt. Stenslie syntes ikke det var så tungt å miste interiøret, bortsett fra et piano og to fioliner, men det aller tyngste er alle bilder og fotoalbum som er borte.

    - Jeg hadde sikkert 500-600 bilder fra langt tilbake i tid. Fra festligheter i Oslofjorden for 60 år siden, bilder fra hytteturer for 30-40 år siden og bilder av mine foreldre. Jeg satt til tider og bladde i disse bildene. Det savner jeg veldig.

    Mann foran huset sitt

      Glad han hadde forsikring

      Kun få dager etter brannen, var Stenslie i et møte med Codan forsikring. De avtalte styrt reparasjon, altså gjenoppbygging av huset.

      - Etter at det var gjort, hadde jeg ikke så mye med saken å gjøre. Alt gikk av seg selv, jeg var bare innom noen ganger for å se og slå av en prat med de som jobbet der.

      Stenslie hadde ikke innboforsikring, men han er veldig glad for at huset var forsikret.

      - Jeg har tenkt på dem som ikke har forsikring på huset, og får noe sånt på nakken. Det er en byrde jeg ikke unner noen. Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort om jeg ikke hadde hatt forsikring. Det ble jo veldig dyrt.

      Helt identisk hus

      Huset som står på tomta nå, er helt identisk med huset som brant ned. Huset ble ferdigstilt i starten av september i år.

      - Mange synes kanskje det er rart at en mann på min alder velger å flytte tilbake til en enebolig, men jeg trives så godt her. Det er rolig og fredelig, noe jeg verdsetter høyt. Det var aldri et alternativ å flytte et annet sted, sier Stenslie.

      Det nye huset til Stenslie er stort, lyst og pent, med nye møbler. Det meste ligner på huset slik det var, bare nyere og litt mer moderne.

      - Jeg er veldig fornøyd med hele prosessen og hjelpen jeg har fått. Huset er veldig flott både ute og inne – det er pent arbeid som er blitt gjort, sier han fornøyd, og legger til:

      - Mange tenker at det sikkert ikke skjer med en selv, men uhellet kan skje, og da er man virkelig glad for å få hjelp.



      Mann foran huset sitt

        Anbefalt forsikring

        - Når det gjelder forsikring av hus, vil vi alltid anbefale å tegne en fullverdiforsikring på bygningen. Fullverdi vil si at man til enhver tid er forsikret for et beløp som dekker kostnader ved å føre opp et tilsvarende bygg, sier Mette Skogholt, fagspesialist for bygning og innbo i Codan Forsikring.

        Dersom det begynner å brenne i en bygning, skal fokus ligge på å redde liv og helse. Når man er i sikkerhet, skal brannvesenet ringes.

        - Ofte er de første spørsmålene til personer som opplever brann hvor skal de bo, og ofte har de kun det de hadde på seg da det begynte å brenne. Innboforsikringen hjelper til med eventuelt hotell og akutt utbetaling til klær, hygieneartikler og lignende.

        Politiet tar seg av alle større brannskader, så forsikringsselskapet har ikke tilgang til branntomta/huset før det er frigitt av politiet. I noen tilfeller kan dette ta litt tid, forklarer Skogholt.

        - Å bygge opp et hus tar alt fra ett til to år, så man må beregne å bo et annet sted under denne perioden. Dette er informasjon som blir gitt raskt til kundene, slik at de så tidlig som mulig kan prøve å finne et sted å leie.

        Hva får du dekket?

        Bygningsforsikringen dekker markedsleie, noe som betyr hva huset kunne ha blitt leid ut for, umøblert.

        - Når man leier et hus kan dette koste mer enn markedsleien, og da er det innboforsikringen som dekker merkostnaden, sier Skogholt.

        Et eksempel: Markedsleien på huset er på 15 000,- per måned. Å leie et hus vil koste 20 000,- per måned. Da vil det si at bygningsforsikringen dekker 15 000,- per måned, og innboforsikringen vil dekke 5000,- per måned.

        - Ønsker du å bygge opp det samme huset, eller er det ønskelig med endringer? Vil du selv stå for oppbygningen, eller er det ønskelig med hjelp fra forsikringsselskapet? Det er viktig å gjøre seg opp noen tanker om dette så tidlig som mulig, anbefaler Skogholt.

        Komfyren mest farlig

        Ifølge DNBs brannstatistikk er kjøkkenet det farligste rommet i boligen, som står for 55 prosent av boligbrannene i Norge. I 2018 var det 1583 tilfeller av komfyrbranner eller tilløp til brann på komfyr. Én enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

        41 personer omkom i brann i 2019, og desember måned var den verste med seks dødsfall. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen, ifølge Elsikkerhetsportalen.

          Brannsikkerhet hjemme

          • Installer en røykvarsler i hver etasje, og skaff deg brannslukningsapparat (brannstige, branntau og brannteppe bør vurderes)
          • Instruer hele familien i hvordan man bruker brannslukningsapparatet
          • Ha brannøvelse hjemme (spesielt om du har barn i huset)
          • Ikke forlat kjøkkenet med kokeplata på (installer komfyrvakt)
          • Ikke forlat et rom uten å slukke levende lys (bruk brannsikre stearinlysholdere)
          • Trekk ut kontaktene til elektriske artikler og mobilladere når de ikke er i bruk
          • Trekk ut støpsler fra kontakter når du er på ferie
          • Monter overspenningsvern som beskytter strømnettet mot plutselige spenningsendringer