• min side ikon Min side

Slik unngår du å gå på grunn

  Gjør deg godt kjent

  Grunnstøting har blitt et stort problem for nyere seilbåter med finnekjøl av jern. Med kombinasjonen finnekjøl og jern kan båtens bunnbjelker skades selv i liten fart.

  Frisk opp navigasjonskunnskapene

  Mange båtførere seiler nærmest på autopilot i kjent farvann. Uoppmerksomhet og uforsiktighet er vanlige grunner for grunnstøting. Uhell skjer gjerne på steder hvor "det alltid har gått bra før". Likevel er det i nye og ukjente farvann risikoen er størst for å grunnstøte. 

  Frisk opp navigasjonskunnskapene og ikke ta for gitt at du skjønner hvor farene er. Husk, du skal alltid vite hvor du er på kartet. Kart er ofte ikke helt nøyaktige, kombiner derfor papirkart og GPS/kartplotter. Sett av tid til å planlegge turen. Stopp opp og orienter deg, og spør gjerne lokalkjente når du er på et nytt sted.

  Over 35 000 umerkede grunner

  Ifølge Statens Kartverk er det mer enn 35 000 umerkede grunner i norske farvann, og disse fører ofte til grunnstøtinger.

  Mange sjøkart er svært gamle, og forholdene kan ha endret seg over tid. Oppdager du umerkede grunner bør du melde fra om dette til Statens Kartverk, slik at kartene kan oppdateres.

   Tips for en trygg båttur

   • Gjør deg kjent i farvannet
   • Er du på et nytt sted, spør lokalkjente om ukjente grunner
   • Ha oppdaterte sjøkart i båten, og suppler gjerne med elektroniske kart
   • Planlegg turen
   • Pass på farten i ukjent farvann

    Velg en god båtforsikring

    Selv om båtforsikring ikke er pålagt, kan en god båtforsikring være noe av det smarteste du skaffer deg.

    Velg båtforsikring som passer ditt behov.