• min side ikon Min side

God sikt om vinteren

  Mindre erstatning ved skade

  Å kjøre bil når du har dårlig sikt kan koste deg dyrt. Du kan til og med miste førerkortet hvis du blir stoppet. Men enda viktigere, du ser for dårlig og oppfatter farlige situasjoner for sent.

  Dårlig sikt øker risikoen for ulykker

  Våte og slapsete veier, snø og is som må skrapes og sollys som blender. Utfordringene er mange i landet vårt, uansett hvilken årstid vi er inne i. Dårlig sikt øker risikoen for alvorlige ulykker. Bruk derfor litt tid på å forebygge dette. Det er en billig investering og vil lønne seg på alle mulige måter. Bytt vindusviskerne når de er slitte og fjern den farlige trafikkfilmen. Skrap av isen helt på frontruten og vent med å kjøre til duggen på innsiden er borte.

  Fjern is og snø, også fra taket

  Det er viktig å fjerne is og snø fra alle vinduer rundt bilen. Husk også å fjerne snø fra taket før du kjører. Snø kan blåses ned på rutene mens du kjører. Det kan bli farlig for deg, men også bilen som kjører bak deg.

  Husk at på milde dager er det ikke bare er frost, is og snø som ødelegger sikten. Dugg og dårligere vindusviskere kan også skape problemer. Gjør det til en god vane å skifte vindusviskerne en gang i året. For å bedre sikten finnes det nå en type glassbehandling som brukes på utsiden av frontruten. Den gir en vannavvisende overflate som gjør at regn, snø og slaps enklere renner. 

  Gni bort den farlige trafikkfilmen

  Sollys som blender deg og trafikkfilm på frontruten er en dårlig kombinasjon, og årsak til mange ulykker. Vask vinduene med enkle ting som zalo eller cola. Du kan også dele en sitron eller et eple i to og gni syren inn i vindusruten. 

  Vask innsiden av frontruten

  For å se godt i all slags vær holder det ikke å rense bare utsiden av frontruten. Også på innsiden må det fjernes skitt. Bruk varmt vann med salmiakk som løser opp fettlaget. Tørk over med papir eller en fille. Dette hjelper også mot dugg.

  5 tips for å sikre god sikt

  • Ha snøkost og en god isskrape lett tilgjengelig i bilen. Fjern is og snø fra alle vinduer og snø fra taket.
  • Pass på å fjerne den farlige trafikkfilmen. Bruk enkle husholdningsmidler.
  • Få ut kondensen av bilen. Tørk vekk dugg i bilen med en klut eller papir. Bruk AC-anlegget og varmetrådene i vinduene.
  • Hvis bilen står parkert utendørs kan du dekke frontruten med et trekk ellerpledd. Da får du færre vindusflater å skrape.
  • Bytt vindusviskere minst en gang i året. Slitte vindusviskere kan gi striper på ruta og gi dårlig sikt.

   Gratis spylervæske i ett år

   Med spylervæskeavtalen til Hurtigruta Carglass kan du med bilforsikring i Codan Forsikring spyle vinduene dine så ofte du vil.