• min side ikon Min side

Unngå ID-tyveri – gi barna mer ansvar

  Risikoen for at noen stjeler identiteten din stiger i takt med at flere og flere personlige opplysninger oppbevares online. En undersøkelse viser at barn har mer kunnskaper om data enn foreldrene. Du bør derfor la dem hjelpe til med datasikkerheten hjemme.

   Barnas datakunnskaper brukes for lite

   Ifølge Politidirektoratet har datakriminalitet vokst til å bli den typen kriminalitet som flest nordmenn utsettes for. Og det lønner seg å slippe barna mer til når det gjelder datasikkerheten hjemme:

   • Halvparten av norske foreldre opplever at barna deres har bedre datakunnskap enn dem selv.
   • Bare én av tjue foreldre ber barna om råd om datasikkerhet hjemme.
   • Til sammenligning ber seks av ti foreldre barna sine gå ut med søpla.

   Undersøkelse utført av Norstat for Codan Forsikring desember 2018.

    Slik unngår du ID-tyveri

    Selv om foreldrene har det endelige ansvaret, har både foreldre og barn har godt av at barna tar mer ansvar for datasikkerheten hjemme. Barna kan dekke de voksnes kunnskapshull, samtidig som de selv blir trygge databrukere.

    • Skaff deg mer kunnskap om sikre passord og sikre nettinnstillinger
    • Snakk med barna om risikoen ved nettbruk. Mer kunnskap gir tryggere barn på nett.

     Ring 66 98 66 10 – før skaden skjer

     Vår ID-forsikring gir deg juridisk hjelp ved ID-tyveri og hjelp til å få fjernet uønsket innhold og krenkende materiale hvis du eller noen i familien har blitt misbrukt på nettet.

     Men for å unngå å oppleve mobbing og trakassering, trusler, uønskede bilder eller videoer på avveie, falske profiler, kontaktopplysninger som blir spredd til andre, eller at noen tar kontroll over hackede bruker- og e-postkontoer, må du sikre dine personlige opplysninger.

     Hør med ungdommen i huset eller ring 66 98 66 10 – vår rådgivningstelefon for nettsikkerhet.

      Dette er identitetstyveri

      Når en person får tilgang til dine personlige opplysninger og uten samtykke bruker dem for å svindle deg eller gjøre andre kriminelle handlinger, snakker vi om identitetstyveri. Eksempler er å åpne bankkonto, søke om lån/kreditt, bestille på nett eller utgi seg for å være en annen for å oppnå økonomisk vinning på din bekostning. Også misbruk av private bilder og nettmobbing, kan ha sammenheng med ID-tyveri og er ulovlig.

      Se flere gode tips:

      Mer om ID-Forsikring
      Mer om sikkerhet på nett