Hvert år blir mange dyr påkjørt på veien – hele 10.000 kollisjoner mellom kjøretøy og dyr blir registrert hvert år. Dersom uhellet er ute, er det viktig å vite hva du skal gjøre. Mange får sjokk om de opplever å kjøre på et dyr, så det kan være vanskelig å tenke klart, men man er nødt til å melde fra.
Alle som skader et dyr har plikt til å hjelpe – det er straffbart å ikke gjøre det. Dersom du kjører på et dyr, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal politiet varsles umiddelbart. Om dyret er så skadet at det ikke er forsvarlig å la det leve, kan man selv avlive dyret med det samme. Disse reglene gjelder ikke dersom det er dyr fra dyrehold og storvilt, om det er mulig å få tak i eier, veterinær eller politiet innen rimelig tid.
Vær forsiktig
Vær forsiktig når du nærmer deg dyret. Noen dyr blir liggende tilsynelatende livløse, men kan brått kvikne til. Vær forsiktig med rev og grevling, da de kan bite om du kommer for nært. Vis også forsiktighet rundt elg – ett spark er nok til å drepe et menneske.
De fleste viltpåkjørsler skjer på høst- og vinterstid. De trekker ofte mot veiene når det kommer snø, og i mørket kan det være vanskeligere å se dyrene.