• min side ikon Min side

Forebygg insekter i boligen

  Slik unngår du å få insekter i hus

  Det kan både være stressende og belastende å få insekter i hus. Kryp som stokkmaur, husbukk, stripet borebille, kakerlakk, veggedyr og skjeggkre er noe vi gjerne vil unngå. Heldigvis er det mange forebyggende tiltak du kan gjøre for å redusere omfanget.

  Hold det rent og ryddig utendørs

  Med noen enkle grep kan mye gjøres for å hindre at insektene kommer seg inn i boligen. Selv om det er betryggende å vite at de fleste er harmløse, er det også noen som gjør skade.

  Det er først og fremst viktig å holde det rent og ryddig rundt huset. Fjern tilholdssteder som reirdannelse og mattilgang slik at insektene ikke trives. Planter, busker, vedstabel og lignende inntil grunnmuren bør unngås. Dette er nemlig miljøer som insekter trives godt i.

  Har du mulighet til å legge grus langs grunnmuren, er det en fordel. Maur klarer ikke å etablere et samfunn i grus, slik som i jord og sand. Med et 40 cm bredt belte med grus rundt boligen, unngår du dette.

  Sørg også for å tette sprekker og hull i grunnmur. Sjekk også karmer og lister rundt dører og vinduer, for å hindre inngang.

  Har insektene kommet seg innendørs?

  Om insektene først har kommet seg innendørs bør du gjøre levevilkårene så dårlig som mulig. Mange insekter trives godt i fuktige miljøer. Sørg derfor for å holde huset tørt gjennom god ventilasjon, fjern kilder til fukt og unngå fuktskader. Pass også på innsekter som kan komme med emballasjen som for eksempel skjeggkre.

  Skjeggkre finner ofte veien inn gjennom pappesker og bygningsmateriale. Et godt forebyggende tips er derfor å pakke ut nye ting utendørs og kast emballasjen. Godt renhold og jevnlig støvsuging av matrester og støv er også enkle og effektive tiltak.

  Les mer om bekjempelse av skjeggkre, sølvkre, kakkerlakker og veggedyr.

  Kjøkken og bad

  Jevnlig renhold på kjøkken og bad er viktig mot forebygging. På kjøkkenet er det lurt å oppbevare mat i tette beholdere slik at du hindrer mattilgang. Insekter som sølvkre trives godt i fuktige omgivelser på bad. Her gjelder det å gjøre forholdene så ugunstig som mulig.

  Senk fuktighet på rommet og sørg for god ventilasjon. Steder som for eksempel sluk bør renses godt da det regnes som matfat for sølvkre. Tett også igjen hjemmesteder som lister, reparer gulvbelegg og løse fuger. Da forhindre du at de gjemmer seg eller legger egg.

  Oppbevaring i kjeller og loft

  Kjeller og loft er steder som er typisk for angrep og kan utvikle seg om det ikke kontrolleres jevnlig. Kjellere kan ofte være preget av fukt. Finner du mye husederkopper i kjelleren kan det være et tegn på dette.

  Lagrer du klær bør du ta ulike forhåndsregler så du unngår ubehagelige opplevelser. Det viktigste er at oppbevaringen er tett og at tøyet er rent og tørt før det pakkes bort. Sørg også for god luftsirkulasjon mellom tingene du oppbevarer.

   Generelle tips for å unngå insekter i boligen

    • Pakk ut nye ting utenfor boligen og kast emballasjen
    • Sørg for godt renhold, hindre mattilgang og oppbevar matvarer i tette beholdere
    • Sørg for god ventilasjon og hold huset tørt da mange insekter trives godt i fuktige miljøer
    • Kontroller kjeller og loft jevnlig slik at du oppdager innsektene før de rekker å utvikle seg
    • Tett igjen sprekker og mulige gjemmesteder
    • Sørg for å holde det rent og ryddig utendørs og fjern tilholdssteder

   Kilde: Norsk Hussopp Forsikring