• min side ikon Min side

Bruk elbil-teknologien med fornuft

  Stoler vi for mye på teknologien?

  Skadefrekvensen er hyppigere for elbiler enn for fossile biler. Vi erfarer at elbilistene stoler for mye på teknologien og ikke følger nok med i trafikken.

  Nyere biler, også elbiler, er utstyrt med mye sikkerhetsteknologi som skal gjøre det tryggere for oss å kjøre i trafikken. Med førerassistentsystemer som kameraer og sensorer, får du ekstra hjelp til å se farlige situasjoner i tide.

  Teknologien er ment som et hjelpemiddel

  Brukt på riktig måte er ryggekameraer, autobrems, filskifteassistent og avstandsmålere fantastiske hjelpemidler som faktisk redder liv. Det kan være nyttig og øker sikkerheten på veien. For eksempel at du blir varslet hvis du er i ferd med å rygge på noen.

  Likevel skjer det ulykker også når teknologien er i bruk. Det er fordi elektronikken ikke klarer å lese alle situasjonene like perfekt. Følger du ikke godt nok med på veien, kan det oppstå ulykker. For er du uoppmerksom lenge nok, rekker du ikke å få kontroll over bilen dersom noe skjer. Det er mange eksempler på dette.

  For eksempel å lese avisen eller sjekke Facebook på mobilen mens bilen kjører på autopilot. Dette er dessuten et klart brudd på Veitrafikkloven og straffes med bøter eller fengsel.

  Les også hvorfor utforkjøringer er en av de vanligste skadeårsakene for elbilister.

   Kjør like forsiktig som før

   De farligste situasjonene oppstår når du stoler så mye på teknologien at du tar sjanser og gjerne kjører litt fortere. Utforkjøringer er en av de hyppigste skadesituasjonene vi kjenner, og høy fart er ofte en av årsakene til det. Også parkeringsskader er vanlig hos nyere elbiler med sikkerhetsteknologi.

   Det er fortsatt et godt råd å bruke speilene og se seg for når du rygger. Og ikke minst, tenk på kameraene og sensorene som ekstra hjelp, mens du fortsetter å kjøre like forsiktig som før.

   Vask bilen ofte

   Det er ikke bare lakken som har godt av en vask, også kameralinsene trenger rengjøring. Snø, slaps, salt og regn er det mye av i landet vårt og det kan forstyrre teknologien. Og da fungere den ikke som den skal.

   Kameraene i bilens støtfanger kan fort bli dekket av skitt og snø. Da vil du ikke bli varslet hvis det kommer noen inn i området hvor kameraet skulle filmet. Dessuten kan is, snø og dugg forstyrre avstandsmåleren til parkeringsassistenten. Da kan du oppleve at bildet på monitoren kommer ut av fokus.

   Justerbare lys kan påvirkes av regn og snø, og vindusviskerne kan starte uten grunn hvis regnsensoren er dekket av skitt. Stoler du blindt på teknologien kan avvik som dette skape farlige situasjoner og risiko for skade.

   Les også hvordan du bruker berøringsskjermen i bilen uten å bli distrahert.

    Tips for sikker kjøring av elbil

    • Bruk tid på å bli kjent med teknologien i elbilen din. Gjør innstillinger på forhånd og ikke mens du kjører.
    • Ikke stol for mye på kameraene og sensorene i bilen. De skal brukes som hjelpemidler og fratar ikke deg som sjåfør ansvaret for hvordan bilen oppfører seg.
    • Bruk god tid når du skal parkere og rygg inn på parkeringsplassen. Store elbiler er ofte bredere enn andre biler. Husk å se i speilene og over skulderen når du rygger.
    • Ikke kjør fortere selv om du har en førerassistent med deg. Tilpass farten etter vær og føreforhold og ta hensyn til andre trafikanter.
    • Finn ut hvor kameraene på bilen er og hold dem rene for smuss.