• min side ikon Min side

Ta vare på elbilen om vinteren

  Kuldegrader og snø er utfordrende

  Elbiler krever en del mindre vedlikehold enn bensin- og dieselbiler. Kuldegrader og snø derimot, kan være ekstra utfordrende for elbileiere.

  Elbilbatteriet og rekkevidden reduseres når gradene faller

  Elbiler kjører like lett både sommer og vinter, men har generelt kortere rekkevidde vinterstid. Som elbileier kan det være nyttig å vite hva som påvirker rekkevidden. På den måten kan du forberede deg når kulden kommer.

  Årsaken til mindre rekkevidde om vinteren er at nedkjølte batteri har lavere kapasitet. Når temperaturen synker, går de kjemiske prosessene i batteriet tregere. Elbilen bruker også mer energi på å skyve bort kald luft enn varm luft. I tillegg øker rullemotstanden som følge av snø, slaps og is på veien.

  Økt energiforbruk fra varmeapparatet i bilen kan også påvirke. Siden ratt- og setevarmer bruker mindre strøm, er det bedre å øke disse og sette ned kupévarmen. Flere av de nyere elbilene kan også tidsinnstille forvarming.

  Tilpass kjørestil etter forholdene

  Glatte veier gjør det lett å miste grepet. På vinterføre er det derfor lurt å senke farten og kjøre forsiktig. Det skal ikke mye til før en elbil når maksfart. Dette påvirker risikoen for en ulykke. Du bruker mindre energi og øker rekkevidden om du ikke akselererer for hardt og ofte. Kjør derfor økonomisk ved å holde jevn fart og unngå unødvendig gass og brems.

  Les mer om hva som påvirker rekkevidden på elbil

  Unngå at døren fryser fast 

  Flere nye biler har kun fjernkontroller istedenfor fysiske nøkler. I kaldt vær kan selve dørlåsen bli fuktig. Plutselig kan låsen være frosset fast, som gjør det vanskelig å åpne dørene. Det beste er å få smurt låsen på service for å unngå dette. Skulle du være uheldig kan du prøve å legge en pose med varmt vann mot karosseriet.  

  Dørene og vinduene på bilen holdes tette med gummilister. Når disse blir fuktige, og kuldegradene kommer, kan vannet fryse til is. Hvis du forsøker å dra opp dørene kan du risikere å rive i stykker listen. La bilen varme seg opp før du forsøker å åpne døren. For å forebygge, er et godt råd å bruke silikonstift. Dette fungerer som leppepomade på gummilister og gjør dem myke og mer motstandsdyktig mot frost.   

  Husk å fylle spylervæske som tåler frost. Hvis spylervæsken er for tynn, kan den i verste fall kan gjøre at spyleranlegget sprekker. 

  Riktige dekk med godt nok mønster 

  Elbiler er vanligvis tyngre enn tilsvarende biler med forbrenningsmotor. Siden elmotoren har større kraft når du gasser, kan dekkene slites fortere. Sjekk vinterdekkene nøye før du setter de på.  

  Kravet for vinterdekk er at dskal ha minst tre millimeter mønster. Hvis dekkene er noen år gamle, er det mulig at gummien begynner å bli tørr. Selv om mønsteret er innenfor kravene, er det ikke sikkert at dekkene har de samme egenskapene som da de var nye. I tillegg til mønsterdybde må du huske å sjekke lufttrykket i dekkene. For lite lufttrykk i dekkene øker rullemotstanden og energiforbruket. 

  Les mer om hvorfor gode dekk er så viktig

  Vaske og polere elbilen før vinteren kommer 

  Et tips er å ta ekstra godt vare på bilen i vinterhalvåret. Lakken beskytter bilen mot rust. Ved å vaske og polere bilen før kulda kommer, vil lakken bli mer motstandsdyktig. Du kan også forsegle lakken. Det koster litt mer, men vil holde i flere år. Flere firmaer tilbyr også å legge folie på enten hele bilen eller på de mest utsatte områdene. Folien skal ta av for mye av slitasjen på lakken, spesielt på vinteren. 

   Tips til å ta best mulig vare på elbilen i vinter

   • Det viktigste for en elbileier er å få mest mulig ut av batteriet. Varm opp bilen før du kjører, helst når den lader. Da unngår du å bruke batterikapasitet på oppvarming.
   • Bruk av setevarmer, rattvarmer og varme i front- og bakrute. Disse er mer energieffektive enn å bruke varmeapparatet.
   • Parker innendørs i oppvarmet garasje om du har mulighet. Da unngår du at batteriet blir kaldt, og rekkevidden holder lengre.
   • Et kaldt batteri har lavere kapasitet og vil redusere batteriets evne til å lade. Bruk tidsinnstiling slik at bilen er ferdig ladet rett før du skal kjøre. Da er batteriet varmet opp og rekkevidden forlenges.
   • Lad så ofte du kan. Da øker du rekkevidden og opprettholder temperaturen på batteriet. På ekstra kalde dager kan det være nødvendig med litt påfyll av strøm underveis. Husk at hurtiglading går saktere når batteriet er kaldt.
   • Ta med ulike type ladere, og sett deg inn i hvordan de fungerer.
   • Sørg for å ha riktig dekk med godt nok mønsterdybde og lufttrykk.
   • Unngå kondens og fukt ved å tørke av gummimatter og la bilen stå med varmeapparat på.