• min side ikon Min side

Bli kjent med farten til elbilen din

  Vær forsiktig med gasspedalen på elbilen din

  Statistikken forteller oss at elbil-eiere skader bilen sin oftere enn eiere av fossile biler. Høy fart og rask akselerasjon er en av hovedgrunnene til det. Og jo ferskere du er som elbilfører, desto større er sannsynligheten for at du får en skade.

  Fra 0 til 100 km/t på under 3 sekunder

  Elbiler flytter seg mye raskere enn bensin- og dieseldrevne biler, og det er lett å oppnå høy fart veldig raskt. Bestselgeren Nissan Leaf kan gå fra 0 til 100 km/t på under 8 sekunder. Dette er mye raskere enn sammenlignbare familiebiler med bensin eller diesel.

  Med Ludicrous-utgaven av Tesla Model S når du 100 km/t før det har gått 3 sekunder. Det er fort det, og plasserer denne elbilen blant de aller raskeste sportsbilene i verden.

  Les også hvorfor ny teknologi i elbiler kan være en fare.

   Høyere skadefrekvens blant elbiler

   På grunn av det høye dreiemomentet akselererer elbiler umiddelbart når du tråkker på gassen. Dette kan komme overraskende på, særlig hvis du ikke er vant til å kjøre elbil.

   – Ved start og akselerasjon ser vi mange skader. Fart kombinert med flere motorkrefter enn man ofte er vant med, gjør at mange mister kontrollen over bilen. 

   Det er ikke bare hos oss i Codan at skadefrekvensen er høyest blant elbiler. Vi leser også den samme trenden i offentlige statistikker. Ifølge skadesjefen får omtrent halvparten av elbilene vi forsikrer en skade i løpet av det første året. Tallet synker heldigvis andre og tredje året, og det tyder på at man lærer bilen å kjenne etter hvert.

   – Mange er for utålmodige, sier skadesjefen. Vi ser at utforkjøringer er svært vanlig blant elbiler, mye grunnet fart og akselerasjon.

   – Vi ser også mye parkeringsskader. Ved rygging i for eksempel garasjeanlegg med stolper, kan farten bli for stor. Da reagerer heller ikke sensorene alltid raskt nok, slik at du rekker å bremse, avslutter hun.

   Les også hvordan du bruker berøringsskjermen i bilen uten å bli distrahert.

    Tips for sikker kjøring av elbil

    • Bruk tid på å bli kjent med den nye elbilen din. Øv deg på start, stopp og parkering.
    • Vær lett på gasspedalen når du skal akselerere. Ta det pent ut av veikryss og rundkjøringer, når du kjører i kø, skal skifte fil eller ut på motorveien.
    • Tilpass farten etter vær og føreforhold og ta hensyn til andre trafikanter. Hold avstand til bilen foran deg.
    • Ta det med ro når du skal parkere. Rygg inn på parkeringsplassen og husk å se i speilene.
    • Bruk hjelpemidlene i bilen, som kameraer og sensorer med omhu.
    • Hold blikket på veien. Unngå mobilen eller berøringsskjermen når du kjører. Bruk knappene på rattet.