Tenk sikkerhet før du skifter dekk

  Kan du reglene for når du kan kjøre med piggdekk, så du unngår gebyr? Her er 5 tips til du skal skifte dekk.

   Regler for piggdekk

   Fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag er det tillatt å bruke piggdekk. Unntaket er Nordland, Troms og Finnmark, hvor piggdekk-sesongen er fra 16. oktober til 1. mai.

   Har du piggfrie vinterdekk er det ingen frist, men av sikkerhetsmessige årsaker bør du ikke kjøre med disse i sommerhalvåret.

    Sikkerhet kommer alltid først

    Å ha skikkelig veigrep er viktigst for sikkerheten, og ansvaret ligger hos deg som fører av bilen. Skal du på fjellet og vurderer det som nødvendig for sikkerheten å kjøre med piggdekk, kan du gjøre det også etter fristen. De samme reglene gjelder for bruk av kjetting.

     Tips når du skal skifte dekk

      • Bytt dekkene hvis de er slitte

     Mønsterdybden på sommerdekk skal være minst 1,6 millimeter, men av sikkerhetsmessige årsaker bør den være mer. Er mønsterdybden på vinterdekkene mindre enn 3 mm må du huske å bytte disse før vintersesongen starter.

       • Kontroller lufttrykket

     Riktig lufttrykk i dekkene sparer deg ikke bare for drivstoff, men påvirker også dekkets levetid og gir deg bedre kontakt med veien. Husk også å oppjustere lufttrykket hvis bilen er tungt lastet.

       • Sikre bilen før du tar av hjulet

     Finn ut hvor bilens løftepunkter er før du begynner å jekke opp bilen. Pass også på at bilen står på et flatt sted, er satt i gir og at håndbremsen er på før du begynner.

       • Fest hjulmutrene godt

     Bruk et kors eller en momentnøkkel slik at du får dratt til hjulmutrene skikkelig. Husk også å sjekke om hjulmutrene fortsatt sitter godt etter at du har kjørt noen mil.

       • Kontakt et verksted eller dekkforhandler om du ønsker hjelp

     En dekkforhandler kan skifte dekkene og oppbevare dem for sesongen. Lagrer du dekkene selv stabler du dem oppå hverandre eller henger dem opp et sted hvor det er mørkt, tørt og svalt.

     Se flere gode tips:

     Hvorfor er gode dekk så viktig?

      Rabatt på dekkhotell og annet utstyr

      Som kunde hos oss får du rabatt på dekkhotell og utstyr til bilen hos Dekk1

      Les mer her