• min side ikon Min side

Bli en bedre bobil-sjåfør

  Uvant for mange

  En bobil har andre kjøreegenskaper enn en personbil. Det er uvant for mange å kjøre stor bobil, eller ha campingvogn på slep. Er du fersk bobil-sjåfør bør du ta noen gode prøveturer før ferieturen begynner.

  Dette må du tenke på når du kjører

  Siden du trekker på et stort, tungt og langt kjøretøy, gjelder det å holde konsentrasjonen oppe. Når du er kjent med bilens begrensninger, er det lettere å se mulighetene. Husk at målet ditt alltid er å komme trygt frem.

  Mer plass

  En bobil er en stor og lang bil, som tar mye mer plass enn en vanlig personbil. Det gjelder særlig i svinger, på smale veier, ved rygging og parkering. Bensinstasjoner ligger ofte på små områder som krever en skarp sving. Akkurat som lastebiler og minibusser tar disse kjøretøyene mer plass både i bredde og lengde. Det betyr at sikkerhetsmarginene blir mindre, spesielt på smale veier.

  Start og stopp

  Det kan ikke understrekes nok at en bobil er stor og treg til det meste. Den verken stopper, akselererer eller svinger raskt unna. Forsøk på unnamanøvrering med en bobil i en nødsituasjon vil ofte mislykkes. Tell fem sekunder til bilen foran deg. Tresekundersregelen blir for lite når du kjører bobil.

  Oppover og nedover

  Bobiler er ikke kjent for god kraft i motbakkene. De vil kunne overopphetes i lange bratte bakker. Ro ned, skift til et lavere gir og sjekk temperaturmåleren jevnlig. I nedoverbakker kan bremsene lett overopphetes og gi dårlig effekt. Husk derfor å holde igjen farten ved å skifte til et lavere gir. Vær tålmodig og ta hensyn til annen trafikk. Kjør inn til siden og slipp frem trafikken bak deg.

  Sikt

  Mange bobiler og biler med campingvogn har ingen sikt bakover bortsett fra i sidespeilene. Lær deg å bruke sidespeilene mye, for du er helt avhengige av dem. Vær spesielt klar over at blindsonene på disse kjøretøyene er svært store.

  Se i høyrespeilet for å vite hvordan du ligger i veibanen. Ser du ikke den langsgående stripen, er du for langt til høyre. En av de vanligste skadene med bobil eller campingvogn er nettopp utforkjøring, så følg med hele tiden.

  Løse ting i bilen

  Løse ting i en bil kan være livsfarlige i en kollisjon. Ved en bråstopp blir en gjenstand minst 30 ganger tyngre på grunn av kraften farten gir. I en bobil er det ofte mange ting som ikke er festet. En grunnregel er at alt løst i bilen skal festes. Har du passasjerer bak, ta bort bordet.

  Husk også at verdisaker Ikke bør ligge i bobilen eller campingvognen når du ikke er til stede. Tyveri skjer når du minst aner det.

   Kom trygt frem

   Ta deg god tid og nyt kjøringen. Husk du er på tur med familien og skal kose deg. Bruk sikre kjøreteknikker slik at du kommer trygt frem.

   Hold alltid fartsgrensen og kjør defensivt. Som sjåfør i en bobil eller bil med campingvogn må du ha full konsentrasjon på veien hele tiden. Og sist, men ikke minst: Pass på at alle i bilen bruker bilbelte.

   God bobilferie!

    Hvilken bobilforsikring trenger du?

    Uansett hvilken bobil du har, finnes det en forsikring som passer deg. Vi tilbyr fire ulike bobilforsikringer. Kasko Pluss, kasko, delkasko og ansvarsforsikring.