• min side ikon Min side

Slik fungerer bilforsikringen i utlandet

Disse reglene bør du sette deg inn i før du skal kjøre bil i utlandet.

    Bilforsikring i utlandet

    Det kan være lett å glemme at det ikke er norske regler som gjelder om man kjører i utlandet. Det er også mange som ikke vet hvordan bilforsikringen fungerer i utlandet. Spesielt land som ikke er medlem av EU kan by på problemer, men også andre land.

    Dersom du er uheldig og krasjer med en annen bil, er det viktig å dokumentere ved å ta bilder. Husk å ta bilder av skiltene på bilen, foran og bak. Bilder av gateskilt, og bilder fra avstand for å vise plassering, er lurt å ha. Ta også bilder av den andre bilførerens førerkort og vognkort. Dersom bilen er en lastebil med tilhenger, er det viktig å notere registreringsnummer på trekkvognen også.

    Ansvarsforsikringen du er pålagt å ha dekker alle skader på den andre sjåførens bil – også dersom bilen er utenlandsk. Ansvarsforsikringen dekker også medisinsk behandling og erstatning for personskader om det er andre i bilen.

      Dette dekker bilforsikringen i utlandet

      Dersom du kolliderer med en annen bil, og den andre parten er ansvarlig for kollisjonen, kan du kreve erstatning etter skadestedets lovgivning eller norsk bilansvarslov. Om du velger å holde deg til skadevolderens forsikringsselskap, og ikke innblande din egen forsikring, kan du ta kontakt med det utenlandske forsikringsselskapets skaderepresentant i Norge når du kommer hjem. Du får vite hvem som representerer det utenlandske forsikringsselskapet i Norge hos Trafikkforsikringsforeningen.

      Den internasjonale skademeldingen kan fylles ut og underskrives sammen med den andre personen som er involvert – dette bør gjøres mens dere fortsatt er på skadestedet.

      Opplysninger om den andre bilens forsikringsforhold er viktig for at ditt eget forsikringsselskap skal kunne kreve utleggene sine tilbake, om det er slik at den andre parten er ansvarlig. Om det ikke gjøres, kan du risikere bonustap selv om det ikke er du som er ansvarlig for kollisjonen.

        Ta med dette før du kjører bil i utlandet

        I de fleste land kan du kjøre uten trafikkforsikringsbevis eller grønt kort, men det er anbefalt å ta med uansett. Dette kortet gjelder uansett om du kjører din egen bil, formabil eller leiebil. De fleste trafikkskadesituasjoner løses lettere ved fremvisning av grønt kort. Dette får ved å kontakte forsikringsselskapet før avreise.

        I utlandet er det også en fordel å ha med et skademeldingsskjema på engelsk.

        Kilde: KLP og Trafikkforsikringsforeningen