• min side ikon Min side

Kors på halsen kåret til årets ”Sikker på nett”-organisasjon

Pressemelding: 12. desember 2017

Kors på halsen mottar hedersprisen ”Sikker på nett” og 100 000 kroner. Dette får de for sitt arbeid med å øke forståelse og kunnskap om barn og unges bruk av digitale medier.

Det er Norsk senter for informasjonssikring og Codan Forsikring som står bak initiativet.


– I dag skjer stadig mer samspill og aktivitet på nettet. Det er enkelt og ofte brukervennlig, men gir også nye utfordringer, særlig for barn og unge. Innsatsen til Kors på halsen er av stor verdi for barn, og det er stadig flere barn og unge som har behov for å snakke med en voksen, heter det i juryens begrunnelse.

Juryen besto av seniorrådgiver Bjarte Malmedal i Norsk senter for informasjonssikring, administrerende direktør Stefan Langva og forsikringsekspert nettsikkerhet Joacim Olsson, begge fra Codan Forsikring.

- Sosiale relasjoner på nett er like vanskelig som i det virkelige liv
Kors på halsen er et landsdekkende samtaletilbud for barn og unge opp til 18 år. De vanligste temaene som dukker opp i samtalene er psykisk helse, negative følelser og relasjoner. Lederen for Kors på halsen, Nelli Kongshaug er veldig glad for juledonasjonen fra Codan Forsikring og ser på prisen som en viktig anerkjennelse.

– At vi mottar årets juledonasjon fra Codan Forsikring gjør meg både glad og veldig stolt av alle som jobber sammen med meg. Det er en anerkjennelse å bli sett av en slik virksomhet som Codan og jeg er glad for at næringslivet gir julegaver til organisasjoner som jobber for og med barn og unge. Det er godt å vite at de også deler vår målsetting om å gjøre nettet til et tryggere sted for våre barn og unge, sier Nelli Kongshaug, Kors på halsen.

Kors på halsen

Tjenesten blir driftet av rundt 200 engasjerte og omsorgsfulle frivillige som snakker med barna på e-post, chat og telefon. De frivillige i Kors på halsen snakker med barn som anonymt forteller om vanskelige situasjoner de opplever i forbindelse med aktivitet på internett.

­– Våre frivillige møter barn og unge som forteller det de ikke vil eller tør ta opp med sine foreldre, helsesøster eller andre voksne. Ofte kan det være ting de har gjort som de angrer på, sider de har besøkt som de ikke skulle ha vært på eller andre vanskelige ting. Sosiale relasjoner på nett er like vanskelig som i det virkelige liv, sier hun.

Kors på halsen er også, i samarbeid med Medietilsynet, den nasjonale hjelpelinjen for trygg bruk av nett og mobil.

3 av 4 utsetter seg for risiko på nett

I en landsrepresentativ undersøkelse utført for Codan Forsikring kommer det frem at 75 prosent av befolkningen mener de utsetter seg selv for risiko når de er på nett. Det kan være i form av nettsvindel, ID-tyveri, ulovlig bildedeling, mobbing eller nettsjikane.

Å stå i en slik situasjon er krevende nok for en voksen. For et sårbart barn oppleves det ofte enda vanskeligere.

– I fjor økte antall henvendelser til Kors på halsen med 23 prosent. Vi ser at omfanget av alvorlige temaer har økt noe siden 2015, og det er særlig via chat og e-post, hvor unge henvender seg med alvorlige samtaler om selvmord, selvskading og depresjon, sier Kongshaug.

Om kåringen av årets ”Sikker på nett”-organisasjon

Kåringen av årets ”Sikker på nett”-organisasjon er et initiativ av Codan Forsikring i samarbeid med Norsk senter for informasjonssikring. Det er en hederspris og inkluderer støtte på totalt 100 000 kroner til en organisasjon som har utmerket seg i arbeid for å gjøre barn og voksnes digitale hverdag tryggere. Nominasjonen startet 28. november og tildelingen til Kors på halsen offentliggjøres 11. desember 2017.